Spanje
Bij D-reizen begrijpen wij dat je voor je vakantie naar Spanje niet voor verrassingen wil komen te staan. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig of een identiteitskaart? En heb je een wereldstekker nodig voor de stopcontacten in Spanje? Allemaal vragen die wij zorgvuldig voor jou hebben beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo ga jij goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret!
Algemene informatie Spanje
Officiële taal | Spaans | Tijdsverschil |
Vasteland: geen Can. Eilanden: + 1 uur |
Hoofdstad | Madrid | Vaccinatie | n.v.t. |
Oppervlakte | 505.990 km² |
Visum |
Nee |
Inwoners | 50.015.792 | Web - Code - Tel. | es. - ESP - +34 |
Munteenheid | Euro (EUR) | Vluchtduur | Circa 2 tot 4,5 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: voor je vakantie naar Spanje heb je alleen een geldig Nederlandse identiteitskaart nodig. Je paspoort mag je dus thuislaten. Beschik je alleen over een paspoort? Dan zul je die uiteraard moeten gebruiken voor je reis.
- Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen voor je reis.
- (Internationaal) rijbewijs: ruil het vliegtuig in voor de auto als je naar Spanje gaat. Voor je autovakantie hoef je namelijk alleen een Nederlands rijbewijs te hebben, dit geldt ook voor het huren van een auto in Spanje zelf. Het is dus niet nodig om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Bereid je voor op een afwisselende autorit, want je komt waarschijnlijk op plekken waar je nog niet eerder bent geweest.
Reisvoorbereiding
Voor een vakantie naar Spanje is het niet nodig om bepaalde vaccinaties te halen. In Mellila is er wel een verhoogd risico op rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Om rabiës te voorkomen, kun je beter al het contact met dieren, zoals honden en katten, vermijden. Verder is het handig om met een aantal zaken rekening te houden wanneer je met de auto naar Spanje gaat. Wij hebben de tips voor je op een rij gezet:
- Zo snel mogelijk naar Spanje? Maak gebruik van de autosnelwegen (TOL) in België en Frankrijk om gebruik te maken van de snelste route.
- Liever geen tolwegen? Dan heb je in Frankrijk ook de ‘Routes Nationales en Routes Departementales’. Dit scheelt niet alleen in de tolkosten, maar je ervaart ook gelijk het ultieme vakantiegevoel zodra je Frankrijk binnenrijdt. De perfecte manier om te onthaasten en met een rustiger gevoel naar je eindbestemming te rijden.
- Controleer altijd of de landen op je route bepaalde vereisten hebben voor je auto. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een milieusticker.
- Houd er rekening mee dat nationale feestdagen kunnen leiden tot drukte op de weg.
- Het verlenen van voorrang ziet er anders uit dan je in Nederland gewend bent. In Nederland maken we gebruik van haaientanden, maar in Spanje gebruiken ze een dikke onderbroken streep. Vaak kom je vlak voor deze streep ook een omgekeerde driehoek tegen.
- Rijd met twee handen aan het stuur. Dit is verplicht in Spanje.
Valuta
Spanje is net zoals Nederland onderdeel van de Europese Unie. Daardoor heeft Spanje ook de euro (€) als betaalmiddel. Het is dus niet nodig om je geld te wisselen, dat is handig! Verder kun je overal eenvoudig betalen met je pinpas of met je creditcard. Liever geld opnemen bij de betaalautomaat? Ook die zijn er genoeg in Spanje. Houd er rekening mee dat er voor het opnemen van geld transactiekosten in rekening kunnen worden gebracht.
Noodnummers
Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Spanje: +34
- Algemeen alarmnummer: 112
- Ambulance: 061
- Brandweer: 080
- Politie: 091
Cultuur & taal
De officiële voertaal in Spanje is Spaans, ook wel Castiliaans genoemd. In totaal kent Spanje vijf officiële regionale talen. Naast Spaans wordt er dus ook Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees gesproken. Als je de Spaanse taal beheerst, dan heb je zeker een streepje voor aangezien niet veel Spanjaarden een hoog niveau Engels beheersen.
De Spanjaarden staan erom bekend dat zij graag feesten en zelfs de kleinere steden en dorpen kennen elk hun eigen feestdagen. Het is gebruikelijk dat alle winkels tijdens de feestdagen gesloten zijn en je zult ook merken dat het bij de kustgebieden een stuk drukker is op de weg. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:
- Año Nuevo (Nieuwjaarsdag) - 1 januari
- Los Reyes Magos (Driekoningen) - 6 januari
- Jueves Santo (Witte Donderdag) - maart/april
- Pascua (Pasen) - maart/april
- Día del Trabajo (Dag van de Arbeid) - 1 mei
- La Ansunción de la Virgen (O.L.V. Hemelvaart) - 15 augustus
- Fiesta Nacional de España (Nationale Feestdag) - 12 oktober
- Día de Todos Constitución Española (Dag van de Grondwet) - 6 december
- Inmaculada Concepción de María (Mario Onbevlekte Ontvangenis) - 8 december
- Navidad (Eerste Kerstdag) - 25 december
Waan je even als echte Spanjaard en doe mee aan de siësta, een diepgewortelde traditie in de Spaanse cultuur. Tussen 14:00 en 17:00 uur zijn de meeste winkels, restaurants en musea namelijk gesloten en lijkt het leven even tot stilstand te komen. Het perfecte moment om zelf ook even helemaal tot rust komen. Na 17:00 uur pakken de Spanjaarden de normale gang van zaken weer op en kun je zelf ongestoord verder genieten van je vakantie.
In Spanje wijken de gebruikelijke tijden voor lunch en diner af van wat je in Nederland gewend bent. Het is gangbaar om pas rond 14:30 uur 's middags te lunchen, terwijl het avondeten tussen 21:00 en 22:00 uur plaatsvindt. De meeste Spanjaarden eten regelmatig buiten de deur. Dit alles geeft je des te meer reden om je als vakantieganger volledig over te geven aan de Spaanse keuken en gebruiken.
Stekkers & stopcontacten
De wereldstekker kun je thuislaten als je op reis gaat naar Spanje. Jouw Nederlandse elektronische apparaten kun je in de meeste gevallen zonder problemen in de Spaanse stopcontacten steken. De netspanning van de elektriciteit in Spanje is 230 volt en de frequentie is 50 hertz.
Handige informatie
- (All-inclusive) Alcohol regels overheid: in bepaalde Spaanse regio's worden er regels gehanteerd bij de alcoholische dranken in het all-inclusive concept. Deze regels zijn door de lokale overheid bepaald en houdt in dat bij de lunch en het diner voortaan 3 alcoholische dranken standaard zijn inbegrepen. Het is zeker toegestaan om extra alcoholische dranken te nuttigen, alleen valt dit buiten het concept. De kosten voor deze dranken zijn dan voor eigen rekening. Uiteraard kun je wel onbeperkt genieten van de maaltijden en non-alcoholische dranken.
- Kraanwater: het is veilig om het water uit de kraan te drinken in Spanje. De kwaliteit van het water kan alleen per regio verschillen. Met name het kraanwater in de Spaanse kustgebieden kan door de aanwezige hoeveelheid chloor of kalk, anders smaken dan je gewend bent. Je ziet dat veel mensen in deze regio’s alleen water uit flessen drinken. Deze flessen (mineraal)water zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.
- Vliegtijden: vanaf Nederland vlieg je in een relatief korte tijd naar Spanje. In ongeveer 2,5 uur vlieg je van Amsterdam naar Spanje. Vanaf Eindhoven ben je zelfs al na ongeveer 2 uur vliegen in Barcelona. De Canarische Eilanden, zoals Tenerife en Gran Canaria, bevinden zich wat verder weg waardoor je zo’n 4 à 5 uur in het vliegtuig zit. Niet getreurd, je bent de langere zit zo vergeten zodra je aankomt op een van de zonnige eilanden. Met je voeten in het zand, zon op je gezicht en de vakantie is begonnen!
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van Spaanse stedentrips tot all-inclusive vakanties op de (Canarische) Eilanden. Liever persoonlijk advies? Onze ervaren reisadviseurs in de D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.