JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Egypte | D-reizen

Egypte

Bereid je vakantie naar Egypte optimaal voor met de D-reizen Vakantiewijzer! Is het bijvoorbeeld veilig om water uit de kraan te drinken? Is het nodig om je euro’s om te wisselen voor een andere valuta? Is het ook handig om een wereldstekker mee te nemen? Om je op weg te helpen, hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over Egypte op een rij gezet in onze Vakantiewijzer. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret.

Algemene informatie Egypte

Officiële taal Arabisch Tijdsverschil

Zomer: geen

Winter: + 1 uur

Hoofdstad Caïro Vaccinatie (aanbevolen) DTP & Hepatitis A
Oppervlakte 1.001.450 km²

Visum

Ja

Inwoners 104.124.440 Web - Code - Tel. .eg - EGY - + 20
Munteenheid Egyptische Pond (EGP) Vluchtduur

Hurghada: circa 4,5 uur

Marsa Alam: circa 5,5 uur

Reisdocumenten & visum

  • Paspoort: voor je vakantie naar Egypte dien je in het bezit te zijn van een paspoort. Met alleen een Nederlandse identiteitskaart wordt je helaas niet in het land toegelaten. Het is daarbij belangrijk om te weten dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Egypte. Zodra je de vakantiebestemming weer verlaat, moet je paspoort nog minimaal 2 maanden geldig zijn. 
  • Visum: vergeet niet een toeristenvisum aan te vragen voor Egypte. Dit visum kun je aanvragen op het moment dat je korter dan 30 dagen in Egypte blijft. Liever langer naar de zon? Kijk naar de mogelijkheden voor een multiple entry visum. 
  • (Internationaal) rijbewijs: ondanks dat het wellicht niet de eerste optie waar je aan denkt, kun je voor de ultieme vrijheid er ook voor kiezen een auto te huren in Egypte. Houd er rekening mee dat je naast het Nederlandse rijbewijs, ook in het bezit hoort te zijn van een internationaal rijbewijs. Alleen het Nederlandse rijbewijs is dus niet voldoende. Tip: huur alleen een auto in Egypte als je een ervaren chauffeur bent en vertrouwd bent met de lokale verkeersregels. 

Reisvoorbereiding

Afhankelijk van jouw situatie, kan het zijn dat een vaccinatie voor gele koorts verplicht is. Heb je een bezoek gebracht aan een risicoland voor gele koorts? Dan is de vaccinatie veelal verplicht, ook wanneer je alleen een tussenstop hebt gemaakt. Verder worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aanbevolen voor je vakantie in Egypte.

Wist je dat het openbaar vervoer goed geregeld is op deze vakantiebestemming? Je kunt er eenvoudig voor kiezen om de bus te pakken, maar je kunt ook bijvoorbeeld de trein of een binnenlandse vlucht nemen. Daarnaast is de taxi een veelgebruikt vervoermiddel en mag zeker niet ontbreken op de lijst.  Tip: spreek vooraf een prijs af met de taxichauffeur, want ze maken meestal geen gebruik van een meter.

Valuta

In Egypte kun je niet met euro’s (€) betalen, maar betaal je met de Egyptische pond. Vaak kun je op deze bestemming eenvoudig betalen met je pinpas en creditcard, alleen is deze betaalmethode in de meeste gevallen niet standaard geactiveerd voor gebruik buiten Europa. Vergeet dus niet om je bankpas te activeren voor gebruik in Egypte.

Houd er rekening mee, dat er niet op alle plekken betaalautomaten te vinden zijn. Dit betekent dat het niet altijd mogelijk is om contant geld op te nemen. Tip: zorg ervoor dat je altijd wat Egyptische ponden op zak hebt. Je weet nooit wanneer het van pas komt.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

  • Netnummer Egypte: +20
  • Ambulance: 123
  • Brandweer: 180
  • Politie: 122
  • Toeristenpolitie: 126 (Engelstalig)

Cultuur & taal

In Egypte is de officiële voertaal het Standaard Arabisch, maar dat neemt niet weg dat dit land ook verschillende dialecten kent. In de praktijk spreekt de lokale bevolking veelal het Egyptisch-Arabisch en uit deze taal zijn de dialecten Massry, Saidi en Bedawdi ontstaan. Ken je een aantal Arabische woorden? Dan heb je zeker een streepje voor!

Egypte kent veel islamitische feesten en bevrijdingsfeesten die worden bepaald aan de hand van de islamitische kalender. Deze kalender is maangebonden en bestaat uit een jaar van 12 maanden van 29 of 30 dagen. Tijdens de nationale feestdagen zul je merken dat de winkels in kleinere steden en dorpen gesloten zijn. Voor de rest zijn de bars en restaurants gewoon geopend. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag (Banken) - 1 januari
  • Ramadan*
  • Sinaï Bevrijdingsdag - 25 april
  • Dag van de Arbeid - 1 mei
  • Suikerfeest (Eid al-Fitr)* 
  • Dag van de Evacuatie - 18 juni
  • Verjaardag - 30 juni
  • Wakfet Arafat - 19 juli
  • Offerfeest (Eid al-Adha)*
  • Dag van de Revolutie - 23 juli
  • El Hijra (islamitisch Nieuwjaar) - 9 augustus
  • Dag van de Strijdkrachten - 6 oktober
  • Maqlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed) - 18 oktober

*Door de islamitische kalender valt het Suikerfeest en Offerfeest, net als de periode van de Ramadan, elk jaar op een andere datum.


Hoewel Egypte een modern islamitisch land is, raden we je wel aan om het islamitisch geloof te respecteren. Bedek daarom je schouders, knieën en hoofd op het moment dat je een moskee bezoekt. Ook het geven fooi vormt een belangrijk onderdeel van de cultuur. Voor veel Egyptenaren vormen fooien namelijk een belangrijke inkomstenbron, zeker in de dienstverlening.

Stekkers & stopcontacten

Je reisstekker mag je gewoon thuislaten als je op reis gaat naar Egypte. Net zoals in Nederland, vind je op deze bestemming ook stopcontacten met ronde gaten. Deze stopcontacten kunnen geaard of niet-geaard zijn. De netspanning van de elektriciteit is in Egypte 220 volt en de frequentie is 50 hertz.

Handige informatie

  • Kraanwater: in Egypte wordt het sterk afgeraden om water uit de kraan te drinken. In plaats daarvan kun je flessen (mineraal)water kopen bij kleine kiosken of supermarkten die je op bijna elke hoek van de straat kunt vinden. Controleer wel altijd even of de verzegeling van de fles nog intact is. Ook ijsklontjes worden vaak van kraanwater gemaakt dus we raden het je af om deze te nuttigen.
  • Vliegtijden: vanaf Nederland zijn er verschillende rechtstreeks vluchten naar Egypte. Vanaf Amsterdam Schiphol ben je in slechts 4,5 uur al in Hurghada. Een rechtstreekse vlucht naar Marsa Alam is ook mogelijk, dan is de gemiddelde vluchtduur 5,5 uur.


Nu jij helemaal op de hoogte bent van de praktische zaken, ben jij volledig voorbereid voor je vakantie naar Egypte. Ben je nog op zoek naar een vakantie die volledig aan je wensen voldoet? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan all-inclusive vakanties in Egypte. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs? Ook dat kan! De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.