JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Curaçao | D-reizen

Curaçao


Bereid je vakantie naar Curaçao optimaal voor met de D-reizen Vakantiewijzer! Kun je bijvoorbeeld het kraanwater drinken en is het nodig om je euro’s om te wisselen voor een andere valuta? Zijn de stopcontanten hetzelfde als in Nederland of mag de wereldstekker tevoorschijn worden gehaald? Alle vragen die je zou kunnen hebben, hebben wij zorgvuldig voor je beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret.

Algemene informatie Curaçao

Officiële taal Nederlands & Papiaments Tijdsverschil

UTC -4

Hoofdstad Willemstad Vaccinatie n.v.t.
Oppervlakte 444 km²

Visum

Nee

Inwoners 157.538 Web - Code - Tel. .cw - CUW - +5999
Munteenheid Antilliaanse Gulden (ANG) Vluchtduur Circa 9,5 uur

Reisdocumenten & visum

  • Paspoort: voor je vakantie naar Curaçao heb je een geldig paspoort nodig. Ondanks dat Curaçao onderdeel is van de Nederlandse Antillen, is je Nederlandse identiteitskaart niet geldig als reisdocument.
  • Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen als je minder dan 180 dagen op vakantie gaat. Houd er wel rekening mee dat je een online immigratiekaart hoort in te vullen (DI card), deze mag je als geprinte versie of als digitale variant tonen.
  • (Internationaal) rijbewijs: voor het huren van een auto is je Nederlandse rijbewijs voldoende
  • Belangrijk om te regelen: gaat je vlucht via de Verenigde Staten of Canada? Vraag dan altijd een ESTA of eTA aan. Dit kun je eenvoudig online regelen tot 72 uur voor vertrek.

Reisvoorbereiding

Er zijn geen verplichte vaccinaties als je naar Curaçao gaat. Kom je uit een land met een hoog risico voor gele koorts? Laat je dan persoonlijk adviseren door de GGD. Verder is het handig om met een aantal zaken rekening te houden wanneer je naar deze vakantiebestemming gaat. Wij hebben de tips voor je op een rij gezet:

  • Wist je dat, de benzine op Curaçao goedkoper is dan in Nederland? Dat is nog eens een mooi voordeel als je een auto wilt huren op het eiland. Curaçao is misschien niet zo groot, alleen het is soms wel gemakkelijk om met een auto de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken.
  • Gebruik je liever de taxi? Die zijn er ook genoeg te vinden op het eiland. De taxi’s hebben geen meter dus spreek voordat je instapt een vaste prijs af met de chauffeur. Houd er rekening mee, dat je na 23:00 uur een nachttarief betaald waardoor de prijs hoger zal uitvallen.
  • Het openbaar vervoer wordt op Curaçao minder gebruikt door toeristen. Toch is het een bijzondere manier om het eiland te ontdekken. Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Dan raden we het je zeker aan om hier gebruik van te maken. Je kunt ervoor kiezen om de gewone bus of de minibus te nemen. De minibus kun je herkennen aan het kartonnen bord bij de voorruit waarop ‘BUS’ staat. Je kunt hier alleen met contant geld betalen.

Valuta

Op Curaçao betaal je met de Antilliaanse gulden. De Nederlandse euro’s (€) kun je dus thuislaten.

Verder kun je in de meeste gevallen met je Nederlandse pinpas geld opnemen bij de betaalautomaat. Houd alleen rekening met bijkomende transactiekosten. Tip: vergeet niet je pinpas op wereldstand te zetten. In de grote winkels en hotels kun je vaak met je creditcard betalen, maar dit is niet overal mogelijk. Het is daarom altijd verstandig om wat contant geld bij je te hebben.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

  • Netnummer Curaçao: +5999
  • Algemeen alarmnummer: 911
  • Ambulance: 912
  • Brandweer: 911
  • Politie: 911

Cultuur & taal

De officiële taal van Curaçao is Nederlands en Papiaments. Verder wordt er ook Spaans en Engels gesproken. Doordat Curaçao onderdeel is van de Nederlandse Antillen, is het Nederlands voor ruim 8% van de bevolking de eerste taal. Papiaments kun je zien als een mengelmoes van Portugees, Spaans, Afrikaans, Nederlands en verschillende Zuid-Amerikaanse talen. Wie weet herken je wel wat woorden die hier ook worden gebruikt.

Curaçao kent veel dezelfde feestdagen als Nederland. Tijdens deze dagen zijn alle winkels gesloten en is iedereen vrij van werk. Over het algemeen zijn de winkels ook op zondag gesloten en anders hanteren ze aangepaste openingstijden van 11:00 - 14:00 uur. Meren er grote cruises aan? Dan zul je merken dat de winkels veelal wel geopend zijn op de zondag. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari
  • De maandag na de Grote Karnaval - 15 februari
  • Goede Vrijdag - 2 april
  • 1e Paasdag - 4 april
  • 2e Paasdag - 5 april
  • Koningsdag - 27 april
  • Dag van de Arbeid - 1 mei
  • Hemelvaartsdag - 13 mei
  • Dag van de Vlag - 2 juli
  • Dag van Curaçao - 10 oktober
  • Eerste Kerstdag - 25 december
  • Tweede Kerstdag - 26 december

Als je je ergens welkom gaat voelen, dan is dat wel op Curaçao! Het prachtige eiland staat bekend om haar gastvrijheid, swingende muziek en relaxte sfeer. Haast? Dat kennen ze niet in Curaçao. Laat de Nederlandse gewoontes dus even lekker los en, ontspan. Daarnaast is het gebruikelijk op het eiland om naar de kerk te gaan, aangezien een groot deel van de bevolking Rooms-Katholiek is. Het is daarom zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de kerk, ze zijn zowel van binnen als buiten prachtig om te bewonderen.

Stekkers & stopcontacten

Vergeet voor je vakantie naar Curaçao niet een wereldstekker en een spanningsomvormer in te pakken. Curaçao heeft namelijk andere stopcontacten dan je in Nederland gewend bent. Verder kent Curaçao een netspanning van 110-130 volt waardoor jij niet zomaar alle Nederlandse apparaten kunt aansluiten. Controleer dit daarom goed voordat je de apparaten in het stopcontact steekt.

Handige informatie

  • Kraanwater: je kunt gewoon het water uit de kraan drinken. Sommige mensen vinden het water op Curaçao zelfs lekkerder dan in Nederland. Het kraanwater is zacht, geur- en smaakloos en bevat bijvoorbeeld geen chloor. Hoe fijn!
  • Vliegtijden: wanneer je op vakantie gaat naar het prachtige Curaçao dan is het goed om te weten dat de vlucht vanaf Amsterdam gemiddeld 9,5 uur duurt. Het kan voorkomen dat er tijdens je vlucht een tussenstop plaatsvindt op een van de andere Antillen. Wil je dit liever niet? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om te vliegen vanaf Düsseldorf, dan ben je wel een uurtje langer onderweg. Houd er rekening mee dat het op Curaçao in de zomertijd 6 uur vroeger is en in de wintertijd 5 uur vroeger.


Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan all-inclusive zonvakanties naar Curaçao. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs? Ook dat kan! De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Vergeet niet om eerst online een afspraak te maken.