Op vakantie naar Swaziland
Het koninkrijk Swaziland ligt in het zuiden van Afrika, grotendeels ingesloten door Zuid-Afrika en grenzend aan Mozambique. Om het land is gevochten tijdens de Tweede Boerenoorlog, in 1968 volgde onafhankelijkheid. Als sinds de prehistorie wordt dit land bewoond, de eerste bewoner was waarschijnlijk één van de zonen van koning Shaka.
Swaziland heeft diverse natuurparken en wildparken. Met een beetje geluk zie je prachtig diersoorten zoals zebra’s en tijgers. Je kunt een bezoek aan de prachtige natuurparken van Zuid Afrika, met het Krugerpark als prachtig voorbeeld, goed combineren met Swaziland.
Eten en drinken in Swaziland
De belangrijkste ingrediënten in de gerechten in Swaziland zijn vlees en maïs (mieliepap). Vooral antilopenvlees en is in trek. Bij eetstalletjes op de markt kun je een vleesstoofpot proeven (bijvoorbeeld van wrattenzwijn!), maïspap en geroosterde maïs.
In de Swazische hotels worden westerse gerechten geserveerd. In de hoofdstad Mbabane is de mediterrane en Indiase keuken favoriet.
Alcohol is verkrijgbaar, een aanrader is het traditionele Swazi-bier!
Ligging
Het koninkrijk Swaziland ligt in het zuiden van Afrika, grotendeels ingesloten door Zuid-Afrika en grenzend aan Mozambique. Vanuit Nederland kun je via Johannesburg naar Swaziland reizen. De vluchtduur is circa 12 uur.
Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 17.364 km² (dit is bijna 2,5 keer zo klein als Nederland).
Bezienswaardigheden Swaziland
Nationaal Park Malototja biedt sportieve wandelaars diverse uitdagingen. De bergtoppen variëren in hoogte van circa 1600 m tot 1800 m, het park is ongeveer 18.000 ha groot. Onderweg kun je overnachten in goed uitgeruste blokhutten en er zijn enkele plekken waar je kunt kamperen.
In de hoofdstad Mbabane heb je de vaardig gemaakte rieten manden en andere nijverheidsproducten voor het uitkiezen. Tussen Mbabane en het plaatsje Manzini ligt de Ezulwini Vallei, ook wel de Valley of Heaven genoemd. In de vallei vind je het oudste natuurreservaat van het land, Mlilwane National Park.
In Mililwane National Park kun je zebra’s, antilopes, wrattenzwijnen en struisvogels zien. Ook word je als wandelaar uitgedaagd. Je kunt ook een tocht per paard maken. Meer snelheid? Rangers van het park nemen je mee voor een rit in een jeep.
Verrassende Highlights in Swaziland
Sheba’s Breast en Execution Rock: twee bergen die je een prachtige wandeling bieden. Daarna volgt de beloning: een prachtig uitzicht over de vallei van Mantenga. Na de afdaling kun je jezelf afspoelen onder de waterval van het museumdorp Mantenga. Ook Sibebe Rock is imposant. Deze circa 300 m hoge granieten rots aan de Mbuluzi Rivier kun je beklimmen, individueel of onder leiding van een gids.
In het oosten van Swaziland ligt Shewula. In dit plaatsje kun je onder leiding van de plaatselijke bevolking wandelingen maken in de omgeving. Je komt langs verschillende natuurlijke en culturele hoogtepunten, en jouw gids kan je daar alles over vertellen. ’s Nachts ervaar je hier een stilte die je nergens anders zult meemaken!
Lobamba, op circa 15 km van Mbabane, is het centrum van de regering van Swaziland. Ook is deze plaats het spiritueel centrum, en je vindt hier ook de residenties van de koning en koningin. In Swazi Cultural Village kun je een kijkje nemen in een nagebouwd Swazi-dorp.
Praktische Tips voor je vakantie naar Swaziland
Hoelang is het vliegen naar Swaziland?
Swaziland is meestal tussen de 11 en 11,5 uur vliegen.
Wat is de route van Nederland naar Swaziland
Vanuit Nederland reis je via Johannesburg naar Swaziland. Er zijn geen rechtstreekse vluchten mogelijk naar Swaziland. De vluchtduur bedraagt circa 11 uur. Vanaf Johannesburg vlieg je naar Matsapha Airport, vlakbij Manzini. Je kunt ook per auto of per bus naar Swaziland, de verbindingswegen zijn goed onderhouden.
Wat is het tijdverschil met Nederland van Swaziland?
Het tijdverschil van Swaziland is in de wintertijd 0 en in de zomertijd 1 uur.
Met welke munteenheid betalen ze in Swaziland?
Geldzaken zijn in Swaziland als volgt geregeld:
- De munteenheid is de Llilangeni, gelijk aan de Zuid Afrikaanse rand. Beide munteenheden worden geaccepteerd.
- Creditcards worden geaccepteerd in de hotels, restaurants en winkels.
- In de centra van de meeste grotere plaatsen zijn banken. Er zijn maar twee banken met een geldautomaat, deze vind je in Mbabane en in het winkelcentrum in de Ezulwini vallei.
- Travellers cheques kun je bij de banken inwisselen. Contant wisselen is ook mogelijk. Dollars krijgen de voorkeur boven de euro.
- De postkantoren zijn over het algemeen geopend op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 13:00 uur en van 14:00 uur tot 17:00 uur. Op zaterdag zijn deze geopend tot 11:00 uur. De meeste banken zijn op weekdagen over het algemeen geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur, met uitzondering van de woensdag. Dan sluiten de banken om 15:00 uur. Op zaterdag zijn de banken open van 9:00 tot 11:00 uur.
- Een fooi van 10% is gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden.
Wat is het voltage in Swaziland?
De netspanning is over het algemeen 220 of 110 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kan deze veelal bij de receptie van jouw accommodatie verkregen worden.
Is het water drinkbaar in Swaziland?
Het water is over het algemeen drinkbaar. Aanbevolen wordt echter om mineraalwater in flessen te drinken.
Welke taal spreken ze in Swaziland?
De officiële taal van Swaziland is het Siswati, een Afrikaanse taal. Op veel plaatsen wordt ook Engels gesproken.
Hoe is het openbaar vervoer in Swaziland?
Tussen de grotere plaatsen in Swaziland rijden bussen, ook non-stopbussen. Minibusjes (chapas) zijn echter het meest gebruikte vervoermiddel in het land. Binnen Mbebane en Manzini rijden taxi’s.
Wat is de geschiedenis van Swaziland?
Al 100.000 jaar geleden was Swaziland bewoond, maar in de 18e eeuw trok de huidige Swazibevolking het land binnen. De eerste Swazi was waarschijnlijk een zoon van koning Shaka, de koning van de Zoeloes. Alle drie zijn zoons durfden de strijd echter niet aan met vijanden om het gebied te veroveren. Zij vestigden zich in Swaziland, Mozambique en Zimbabwe.
In 1868 annexeerden de Britten Swaziland. Bij de Conventie van Pretoria in 1881 werd de onafhankelijkheid erkend. Toch probeerden de Britten het land in te nemen en stootten daarbij koning Dlamini IV van de troon. Na de twee Boerenoorlogen werd het land een protectoraat van de Britten.
Het duurde tot 1968 voordat Swaziland echt onafhankelijk werd. Het land wordt nu geregeerd door koning Makhosetive, onder de naam Mswati III. In 1968 werd Swaziland lid van de Verenigde Naties.