Hoogtepunten Dalmatië
Wat u zeker niet mag missen, is die heerlijke, heldere en verfrissende Adriatische Zee! Of u nu lekker in de zon ligt aan het water, snorkelt, zwemt of duikt in de zee: het is genieten wat de klok slaat!
Liefhebbers van prachtige steden en cultuur moeten echt naar Dubrovnik en Split. Wat een geschiedenis, wat een cultureel erfgoed! En wat kunt u er heerlijk struinen, door straatjes, langs pleintjes, kerken en paleizen! Wilt u het even laten bezinken? Strijk dan neer op één van die vele terrasjes en neem een heerlijke maraschino (likeurtje waarvan het recept origineel afkomstig is uit de Dalmatische stad Zadar)!
Breng absoluut een bezoek aan het eiland Hvar, iets ten zuiden van Split. Het milde klimaat, heerlijke stranden, kunstschatten en geurende lavendelvelden maken dit eiland tot één van de parels van de Adriatische Zee! Geniet van de uitstekende wijn die dit eiland voortbrengt, de plavac (droge rode wijn) of de bogdanusa (wit)!
Op vakantie naar Dalmatië
Dalmatië is het drukst bezochte deel van Kroatië. De weelderige pracht van de Adriatische Kust, de eilanden, stranden en indrukwekkende monumenten uit de oud-Kroatische, Romeinse en Venetiaanse periode geven deze regio haar unieke charme. Karakteristieke steden als Dubrovnik, Split en Zadar spannen de kroon als het gaat om cultureel erfgoed en sfeer.
In vrijwel alle plaatsjes vindt u restaurantjes die de eetcultuur van Dalmatië weerspiegelen. Maar Dalmatië heeft, in de wat grotere plaatsen, ook een uitgelezen keur aan internationale restaurants, cafés, bars en discotheken. U kunt er dus heerlijk eten en drinken!
Maar het grootste vermaak in Dalmatië zijn de zee en de natuur! Een kristalheldere Adriatische Zee en prachtige Nationale Parken, waar de natuur in volle glorie op u af komt! En zonliefhebbers zitten hier goed: in de zomermaanden meer dan 10 uur zon per dag! En een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 tot 30°C! Wat wilt u nog meer?
Dalmatië ligt in het zuidwesten van Kroatië, ingeklemd tussen de Adriatische Zee en Bosnië-Herzegovina.
Ligging Dalmatië
De streek Dalmatië, in het zuidwesten van Kroatië, ligt ingeklemd tussen de Adriatische Zee (de zee tussen Kroatië en Italië) en Bosnië-Herzegovina en is circa 350 km lang. Het strekt zich uit van het eiland Pag in het noorden tot aan Dubrovnik in het zuiden, de zuidelijkste punt van het land (de grens met Montenegro). Voor de kust liggen onder andere de eilanden Hvar, Brac en Korcula.
Praktische Tips voor je vakantie naar Midden-Dalmatië
Van Nederland naar Dalmatië
Dalmatië ligt op ongeveer 2 á 3 uur vliegen van Nederland (afhankelijk van de aanvlieghaven). Er zijn verschillende luchthavens verspreid door heel Kroatië, waaronder in Dalmatië Dubrovnik (Zuid-Dalmatië), Split en Zadar (Noord-Dalmatië kust) en buiten Dalmatië Zagreb (de hoofdstad, Noord-Kroatië) en Pula (Istrië, Noordwest-Kroatië). De luchthavens zijn vanuit Nederland met lijndiensten en chartermaatschappijen te bereiken.
De afstand per auto vanaf Utrecht is ongeveer 1550 km. De wegen vanuit Nederland naar Dalmatië zijn over het algemeen goed. U kunt uit verschillende routes kiezen, maar meestal gaat de route via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Houdt u er rekening mee dat er in Oostenrijk en Slovenië veel tolwegen zijn. De wegen in Dalmatië zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit, maar ook vaak smal en bochtig.
Er is slechts één weg langs de kust, die Dalmatië met het noordelijke deel van Kroatië verbindt. Deze weg is vooral tussen Dubrovnik en Split smal en bochtig en loopt voor een groot gedeelte tussen berghellingen en de zee. Van Split naar Zadar is de weg over het algemeen breder en goed onderhouden. De hele kustweg is (vooral ’s zomers) erg druk, waardoor nogal eens files ontstaan.
Er rijden georganiseerde busreizen vanuit Nederland naar Kroatië. In de zomer kunt u ook kiezen voor een pendelbus.
Er zijn geen rechtstreekse trein- dan wel bootverbindingen vanuit Nederland naar Kroatië.
Openbaar vervoer Dalmatië
Er zijn goede en regelmatige busverbindingen tussen de diverse plaatsen in Kroatië. Daarnaast zijn alle grote steden, behalve Dubrovnik, redelijk per trein bereikbaar. Zuidelijker dan Split per trein reizen, is alleen via Bosnië-Herzegovina mogelijk.
Vrijwel in elke plaats is een taxistandplaats. Er wordt een nachttoeslag berekend.
Er zijn zeer veel bootverbindingen met voornamelijk in het toeristische seizoen een vrij frequente dienstregeling. Het zijn vooral (car)ferry's en excursieboten, die varen tussen plaatsen op het vasteland als op plaatsen op de eilanden voor de kust (bijvoorbeeld Hvar, Brac en Korcula). Vanuit de grote plaatsen, zoals Dubrovnik, Split en Zadar zijn er tevens veerdiensten naar Italië (Bari, Pescara en Ancona).
Tips van jouw reisadviseuse
Voor het rijden met eigen auto of motor door Kroatië is een geldig rij- en kentekenbewijs en een groene kaart verplicht. Hoewel verkeersborden en verkeersregels vrijwel identiek zijn als in Nederland, is het belangrijk dat u het volgende weet: tijdens het inhalen van auto's dient de richtingaanwijzer de hele tijd aan te staan en de politie is zeer alert en bekeurt streng voor rijden onder invloed!