Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Griekenland ×
  • Samos ×

Samos staat bekend als het groene eiland, dit door prachtig begroeide heuvels, schitterende valleien en talloze boomgaarden. Langs de grillige kust liggen fraaie stranden, waar je helemaal bijkomt. Het eiland is bovendien rijk aan archeologische opgravingen en andere culture hoogtepunten. Samos heeft alle ingrediënten voor een perfecte vakantie!

Lees meer

Op vakantie naar Samos

Samos is één van de groenste eilanden van Griekenland. Het eiland heeft een afwisselende natuur met prachtige begroeide heuvels, schitterende valleien en talloze wijn-, citrus- en olijfboomgaarden. Samos ligt in het oosten van de Egeïsche Zee, voor de noord(west)kust van Turkije.

Het eiland heeft een grillige kustlijn met romantische baaien, helder zeewater en fraaie stranden. Langs de kust liggen pittoreske badplaatsen, als Pythagorion en levendige plaatsen als Kokkari. De aangename temperaturen en de zeer gastvrije bevolking maken jouw vakantie compleet.

Liefhebbers van flora en fauna kunnen hun hart ophalen op Samos. Het landschap is gevarieerd en zeer groen. Door de bijzondere klimaatomstandigheden op het eiland komen er dier- en plantsoorten voor die je op geen enkel ander eiland ziet.

Samos heeft een rijk historisch en cultureel verleden. Dit is nog altijd goed te zien aan de vele kloosters en archeologische opgravingen die je over het eiland vindt. Het eiland is de geboorteplaats van de beroemde wiskundige Pythagoras. Veel bezienswaardigheden herinneren aan zijn verblijf op het eiland.

Cultuur Samos

Samos kent veel culturele bezienswaardigheden. Hieronder zie je een aantal hoogtepunten:

 • De hoofdstad van het eiland, Samos-stad, is gelegen in het noordoosten van Samos. Het is een levendige stad met een gezellige boulevard en veel bezienswaardigheden. Je vindt er onder andere een Archeologisch Museum en Byzantijns Museum en Ano Vathi, het schilderachtige oude gedeelte van de stad dat tegen een berg is gebouwd.
 • Pythagorion, aan de zuidkust, was in de oudheid de hoofdstad van Samos. Uit deze tijd zijn delen van de stadsmuur bewaard gebleven. Verder ziet je er resten van Romeinse badhuizen en fundamenten van de enorme havenpier.
 • Moni Vronda is het oudste klooster van het eiland en ligt in het noorden. Het klooster is in 1566 gesticht en toont prachtige fresco's, waardevolle iconen en gewijde kleding.

 

Natuur

Op Samos vind je diverse gevarieerde natuurgebieden:

 • De nachtegalenvallei Aïdonia ligt in het Ambelos-gebergte, midden op het eiland. In de lente en de zomer kun je in de namiddag de nachtegaal horen zingen. Er leven ook diverse andere vogelsoorten. Het dal is dichtbegroeid met bomen en planten. Wandelaars kunnen er hun hart ophalen.
 • Achter het gelijknamige dorpje in het noordwesten van Samos vind je de watervallen van Potami. Na een wandeltocht door de prachtige natuur en de sprookjesachtige omgeving bereik je via een houten trap de top van de waterval.
 • Mikro Seitani en Megalo Seitani zijn twee afgelegen baaien in het noordwesten van Samos. Deze baaien zijn moeilijk bereikbaar voor toeristen en wordt daardoor veel gebruikt door zeerobben als schuilplaats.

In het oosten en zuidoosten van Samos vind je talloze wijnranken. Hier wordt onder andere de muskaatdruif gekweekt, waaruit de heerlijke muskaatwijn ontstaat. Deze heerlijke dessertwijn is over de hele wereld bekend.

Leuke plaatsen in Samos

Kokkari is het meest schilderachtige vissersplaatsje van Samos. Dit pittoreske vissersdorpje, gelegen in het noordwesten van Samos, heeft prachtige stranden en een gezellig centrum met een aaneenschakeling van winkels, restaurantjes en terrassen.

Ligging

Samos behoort tot de Egeïsche Archipel, een eilandengroep in de Egeïsche Zee. Bij deze archipel horen ook de eilanden Lesbos, Thassos en Chios. Het eiland ligt in het oosten van de Egeïsche Zee, voor de westkust van Turkije.

De oppervlakte van Samos is circa 400 km² (ongeveer twee keer zo groot als Texel) en is maximaal 45 km lang en maximaal 20 km breed.

Bezienswaardigheden Samos

Het Archeologisch Museum in het oude gedeelte van Samos-stad is zeer de moeite waard. In het museum zie je onder andere vondsten uit de Hellenistische periode. Zeer bijzonder is het antieke houten gereedschap dat goed bewaard is gebleven. In het museum staat bovendien het grootste ontdekte standbeeld dat gevonden is bij de Hera-tempel.

Als je het Archeologisch Museum in Samos-stad hebt bezocht, moet je ook zeker de overblijfselen van de Hera-tempel bezoeken. Je vindt de tempel in het zuiden van Samos, ten westen van Pythagorion (circa 5 km). In de oudheid was dit de grootste tempel van Griekenland en was gewijd aan de Griekse godin Hera. Naast resten van de tempel zie je er ook resten van schatkamers en fonteinen.

Het Archeologisch Museum in Pythagorion, op circa 14 km afstand van Samos-stad, toont vondsten van opgravingen in de badplaats en de omgeving. In deze plaats is Pythagoras geboren, bekend vanwege zijn meetkundige stelling (a² + b²= c²). Natuurlijk staat er een standbeeld ter ere van deze wereldbefaamde geleerde.

Verrassende Highlights in Samos

Tijdens een eilandtour kom je in veel interessante plaatsen, waarbij je een bezoek aan de boeiendste bezienswaardigheden, zoals de tunnel van Euphalines, de tempel van Hera en het klooster Timiou Stavrou niet kunt overslaan.

In verschillende plaatsen op het eiland kun je een Griekse avond bijwonen. Onder het genot van een heerlijke Griekse maaltijd kun je een show bijwonen met dans, muziek en klederdracht.

Door de ligging is het eiland een prima uitgangspunt om te island hoppen. Combineer Samos bijvoorbeeld eens met het eiland Lesbos.

Praktische Tips voor je vakantie naar Samos

Hoelang is het vliegen naar Samos?

Samos is meestal tussen de 3,5 en 4 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Samos?

Het tijdverschil tussen Nederland en Samos is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Samos

Over het algemeen is de verbinding met Samos rechtstreeks. De vliegtijd naar Samos bedraagt circa 3 uur en 30 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Samos?

Vanuit Samos-stad en Pythagorion zijn er frequente busverbindingen met diverse plaatsen op het eiland.

Vanuit Karlovasi, Samos-stad en Pythagorion varen draagvleugelboten en ferry's naar de omliggende eilanden. Er varen tevens ferry's en draagvleugelboten naar Kusadasi in Turkije en naar Piraeus op het vasteland van Griekenland.Tip: De frequentie van het busvervoer is afhankelijk van het seizoen. Ga je met de taxi, let dan op dat in de taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor vertrek.