Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Griekenland ×
    • Samos ×
    • Samos-Stad ×

Vakantie Samos-Stad

De badplaats Samos-stad is de hoofdstad van Samos. In het oude gedeelte dompel je jezelf onder in een authentieke Griekse sfeer. In het moderne deel duik je in het uitgaansleven of strijk je neer op een terrasje voor een heerlijk glas retsina (harswijn). Als je de drukte even wilt ontvluchten, ga je naar het strand of wandel je door het rustige, groene stadspark.

Lees meer

Op vakantie naar Samos-stad

Samos-stad is bij de Grieken beter bekend als Vathi. Het bestaat uit een oud gedeelte, Ano Vathi, en een nieuw gedeelte, Kato Vathi. Vathi is een bedrijvige havenstad aan een ruime baai met twee kleine stranden. De stad ligt in het noordoosten van het eiland, op circa 16 km van de luchthaven. De badplaats heeft een levendige boulevard, waar je kunt winkelen, eten of neer kunt strijken op een terrasje om de bedrijvigheid op de boulevard achter een glaasje rustig te aanschouwen.

In het oude gedeelte van de stad heerst nog altijd een traditionele sfeer. Je kunt er slenteren door smalle, hellende straatjes langs Griekse huisjes met hun houten erkers. Het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan.Grieks eten kun je ook in het centrum. 

Voor de cultuurliefhebber heeft Samos-stad veel te bieden. Zo vind je er diverse musea waar je overblijfselen kunt bezichtigen uit lang vervlogen tijden. Vanuit de stad kun je ook eenvoudig naar omliggende plaatsen waar nog veel meer overblijfselen uit de oudheid te bewonderen zijn.

Excursies Samos-stad

Vanuit Samos-stad kun je verschillende activiteiten ondernemen: Breng een bezoek aan het wijnmuseum, circa 1 km van Vathy. Stap de Agios Spiridonis kerk binnen, grenzend aan het stadspark. Ontdek met een huurauto de prachtige omgeving rond Samos-stad. Zie voor meer ideeën en mogelijkheden de informatie over Samos.  

Ligging

Het landschap rond Samos-stad is zeer groen. De badplaats ligt aan de voet van een heuvel, aan een ruime baai, die diep het land insteekt.

Samos-stad ligt in het noordoosten van Samos, aan een prachtige baai die diep landinwaarts reikt.

Stranden van Samos-stad

De plaats heeft twee kleine stranden. Op beide stranden kun je in het hoogseizoen ligbedden en parasols huren: Het Roditses-strand is een klein kiezel- en keienstrand dat door een lang betonplateau in tweeën wordt gedeeld. Het strand is bereikbaar via treden. De zeebodem is met rotsen bedekt. Er zijn douches en enkele horecagelegenheden. Voor peuters zijn er enkele speeltoestellen. Het Gangou-strand bestaat voornamelijk uit kiezels,de zeebodem is bedekt met keien en loopt vrij snel af. Het strand wordt aan de ene kant begrensd door een begroeide rotshelling, aan de andere kant door rotsen.Ookis er aan één zijde een betonplateau. Aan weerszijden van het strand vind je diverse aanlegplaatsen voor vissersbootjes. Er zijn douches, toiletten en kleedcabines. Je kunt er ook even snel wat eten in de cafetaria/snackbar, en een drankje halen in de bar.

Bezienswaardigheden Samos-stad

Het Archeologisch Museum in het oude gedeelte van Samos-stad is zeer de moeite waard. In het museum zie je onder andere vondsten uit de Hellenistische periode. Zeer bijzonder is het antieke houten gereedschap dat goed bewaard is gebleven. In het museum staat bovendien het grootste ontdekte standbeeld dat gevonden is bij de Hera-tempel.

Als je het Archeologisch Museum hebt bezocht, moet je ook zeker de overblijfselen van de Hera-tempel bezoeken. Je vindt de tempel in het zuiden van Samos, ten westen van Pythagorion (circa 5 km). In de oudheid was dit de grootste tempel van Griekenland en was gewijd aan de Griekse godin Hera. Naast resten van de tempel zie je er ook resten van schatkamers en fonteinen.

Het stadspark is een heerlijk rustpunt in de levendige badplaats. Dit park was van 1834 tot 1912 een paleistuin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis volledige volledig verwoest. Het park is gelukkig bewaard gebleven.

Verrassende Highlights in Samos-stad

In het Byzantijns Museum in Samos-stad kun je onder andere waardevolle iconen en perkamenten manuscripten bewonderen.

Het Zoodos Pichis-klooster, op circa 8 km van Samos-stad, is het best bewaarde klooster van Griekenland. In het klooster vind je een prachtige iconenwand met bijzonder houtsnijwerk.

Stranden van Samos-stad

In het centrum en aan de boulevard kun je kiezen bij welke Griekse taverna je wilt eten. Vrijwel alle taverna's hebben een terras en een bar.

Wie na het eten nog op stap wil, kan terecht in de diverse bars, loungebars, discobar en discotheek. Buiten de plaats zijn er nog twee discotheken, één op de weg naar Pythagorion en één op de weg naar Kokkari. Of bekijk eens een leuke film in de openluchtbioscoop.

Restaurant Steps is de moeite waard. Je moet een aantal treden beklimmen, maar je hebt dan wel een adembenemend uitzicht over de stad.

Praktische Tips voor je vakantie naar Samos-stad

Hoelang is het vliegen naar Samos-stad?

Samos-stad is meestal tussen de 3,5 en 4 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Samos-stad?

Het tijdverschil tussen Nederland en Samos-stad is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Samos-stad

De vliegtijd naar Samos bedraagt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Samos-stad ligt op circa 16 km van de luchthaven en de transfertijd bedraagt ongeveer 30 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Samos-stad?

Samos-stad heeft een busstation. In het hoogseizoen is er een vrij regelmatige busverbinding met Pythagorion, Kokkari, Ireo, Chora en de luchthaven. Er rijdt minder frequent een bus naar Votsalakia, Marathokampos, Pyrgos, Mitilini en Ireo.

Er vaart vrij regelmatig een carferry naar de Griekse eilanden Patmos, Kalymnos, Leros en Kos en naar Piraeus, op het vasteland van Griekenland. Verder vaart er soms een carferry naar Syros, Chios, Naxos, Mykonos, Paros en Lesbos. Ook kun je met een carferry oversteken naar Kusadasi in Turkije.