Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Griekenland ×
    • Samos ×
    • Pythagorion ×

Vakantie Pythagorion

Pythagorion (voorheen Samos) was ooit de machtigste stad van het Griekse eiland Samos. Je ziet het terug als je wandelt door de straatjes en langs de haven in de authentieke badplaats. Je wordt overal omarmd door historie. In Pythagorion vind je fraaie stranden en kristalhelder water, waar het goed toeven is. De wereldberoemde geleerde Pythagoras gaf zijn naam aan de stad!

Lees meer

Op vakantie naar Pythagorion

Het levendige Pythagorion ligt in het zuiden van het eiland, op circa 3 km van de luchthaven en ten zuiden van Samos-stad. De pittoreske badplaats heeft een sfeervolle haven en prachtige stranden langs de kust. In het deels authentieke centrum vind je gezellige terrasjes, leuke winkels en gemoedelijke restaurantjes.

In en om het centrum proef je de typisch Griekse sfeer. Je kunt er heerlijk slenteren langs de haven, waar mooie jachten naast vrolijk gekleurde vissersbootjes liggen. Terwijl je geniet van een onvervalst Griekse maaltijd bewonder je het prachtige uitzicht op de haven.

Voor cultuurliefhebbers is Pythagorion dé perfecte bestemming. In de badplaats kunt je jouw hart ophalen aan de vele overblijfselen uit de Griekse oudheid en ook in de omgeving is er veel te bewonderen op archeologisch gebied.

Pythagorion is geschikt voor een breed publiek. Door de ligging tegen de heuvel en de niveauverschillen is de badplaats minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Ligging

Het landschap rond Pythagorion is heuvelachtig en groen. In de directe omgeving vind je een kleine vallei. Direct achter de plaats, ten noordwesten, is een schaars begroeide heuvel met het klooster van Spilliani. Hier vind je een ondergrondse kapel, de ingang van de Efpaliniontunnel en de oude stadsmuur.

Pythagorion ligt aan de zuidkust van het eiland, aan een prachtig ruime baai.

Stranden van Pythagorion

De badplaats beschikt over diverse stranden: Het zeer lange Pythagorion-strand (circa 1,1 km) bestaat vooral uit grind, kiezels en keien. Het strand heeft een vrij snel aflopende zeebodem en wordt door twee grote rotspartijen onderbroken. In het hoogseizoen zijn er ligbedden en parasols te huur. Er zijn douches en toiletten en diverse horecafaciliteiten. Het strand heeft de blauwe milieuvlag gekregen. Het water en strand zijn dus erg schoon.

Het Remataki-strand bestaat uit kiezels, keien, rotsen en grind en heeft een vrij snel aflopende zeebodem. Het strand wordt door enkele rotsblokken onderbroken. Er is een kleine pier. In het hoogseizoen kun je ligbedden en parasols huren. Je vindt op het strand douches, toiletten en diverse horecagelegenheden.

Het Tarsanas-strand bestaat uit  grind, kiezels en keien met een vrij snel aflopende zeebodem. Het strand ligt tussen de haven en rotsblokken. Op het strand kunt u in het hoogseizoen ligbedden en parasols huren. Voor de snelle hap is er een eetgelegenheid.

Het Proteas-strand ligt aan een kleine baai en bestaat uit grind, kiezels en keien. Het strand wordt aan weerszijden door rotsblokken begrensd en heeft een vrij snel aflopende zeebodem die met rotsen bedekt is. Op één plaats wordt het strand door rotsblokken onderbroken. In het hoogseizoen is er verhuur van ligbedden en parasols. Er zijn douches, toiletten en kleedcabines.

Het Glicorisa-strand is een kiezel- en keienstrand dat door rotsen en heuvels wordt begrensd. Het strand ligt aan een smalle baai en heeft een vrij snel aflopende zeebodem die met rotsen en zand is bedekt. Het strand is via treden bereikbaar en heeft drie niveaus. Het laagste niveau wordt door keien en kiezels bedekt en op de hogere niveaus staan schaduwrijke bomen. In het hoogseizoen kun je ligbedden en parasols huren. Er zijn douches en een snackbar voor het stillen van de trek. Voor de kinderen zijn er speeltoestellen.

Bezienswaardigheden Pythagorion

Het Archeologisch Museum in Pythagorion toont vondsten van opgravingen in de badplaats en de omgeving. Je leert hier meer over de geschiedenis van de stad en het eiland.

Boven het authentieke gedeelte van Pythagorion vind je de ruïnes van de burcht Logothetis. Je kunt de ruïnes via treden bereiken. In de buurt van de ruïnes staat de Metamorfosis kerk. Het is een aandenken aan de overval van de Turken in 1826 en doet tegenwoordig dienst als heiligdom van Samos.

Het fotogenieke klooster Spiliani ligt op de heuvel boven Pythagorion. Het witte klooster is gebouwd in 1836. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Verrassende Highlights in Pythagorion

Pythagorion werd in de Griekse oudheid hoofdstad van het eiland en kreeg de naam Samos. In die tijd werden er stadsmuren en havens van de antieke stad aangelegd. Restanten van de stadsmuur en fundamenten van de enorme havenpier kun je er zien.

In Pythagorion vind je ook de Efpaloniontunnel, één van de grootste technische prestaties uit de oudheid. Deze waterleidingtunnel uit de 6e eeuw, diende als watervoorziening voor de stad (circa 25.000 inwoners). Vanuit een bron in het plaatsje Agiades werd het water door de ruim 1 km lange tunnel naar de stad geleid. Je kunt nu zelf door de tunnel lopen.

Pythagorion kreeg pas in 1955 zijn huidige naam. De plaatsnaam is afgeleid van de wereldberoemde geleerde van de bekendste wiskundige stelling (a² + b² = c²) die Pythagoras aan het einde van de 6e eeuw op Samos formuleerde. Nog altijd verwijzen veel opgravingen van bouwwerken naar deze tijd. Weet je niet meer precies wat de stelling van Pythagoras inhoudt? Bekijk het standbeeld ter ere van de geleerde en jouw geheugen wordt direct opgefrist!

Stranden van Pythagorion

Houd je van Grieks eten? In Pythagorion kun je terecht in een van de vele Griekse specialiteitenrestaurants. De helft van deze taverna's vind je aan de havenkade, de overige restaurants liggen verspreid over de plaats. Alle taverna's hebben een terras, zodat je lekker buiten kunt genieten van een Stifado (Griekse stoofpot met rundvlees) of een verkoelend Mythos-biertje.

Er zijn diverse bars en discobars in Pythagorion, waarvan de meeste aan de havenkade liggen. Vrijwel alle gelegenheden hebben een terras. Buiten de badplaats is een discotheek.

Restaurant Aphrodite, gelegen in een zijstraat van de hoofdstraat, is een echte aanrader. Je kunt er genieten van heerlijke Griekse maaltijden in een sfeervolle ambiance.

Praktische Tips voor je vakantie naar Pythagorion

Hoelang is het vliegen naar Pythagorion?

Pythagorion is meestal tussen de 3,5 en 4 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Pythagorion?

Het tijdverschil tussen Nederland en Pythagorion is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Pythagorion

De vliegtijd naar Samos bedraagt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Het vliegveld ligt op circa 3 km afstand en de transfertijd bedraagt ongeveer 15 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Pythagorion?

Er is een onregelmatige busverbinding via diverse accommodaties langs de hoofdweg. Ook is er een onregelmatige busverbinding naar Samos-stad en rijden er af en toe bussen naar de plaatsen Chora, Ireo en Mytilini.

Af en toe vaart er een ferry naar de eilanden Agathonisi, Patmos, Lipsi, Kalymnos en Leros. Ook vaart er soms een draagvleugelboot naar de eilanden Patmos, Leros, Kalymnos, Kos, Lipsi en Ikaria. Verder varen er onregelmatig passagiersboten naar Kusadasi (Turkije), Patmos en Fourni.Tip: Ga je met de taxi, let dan op dat in de taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor vertrek.