Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Griekenland ×
    • Kreta ×
    • Agia Pelagia ×

Vakantie Agia Pelagia

Agia Pelagia is een voormalig vissersdorp aan de noordkust van Kreta. Het dorp ademt het gevoel van het authentieke Griekenland. Agia Pelagia heeft een prachtige baai met groenige rotsen die uit de zee komen. Achter het zandstrand ligt een kleine boulevard met winkeltjes, taverna's en verschillende terrasjes. Hier kun je genieten van een heerlijk glas retsina, de bekende harswijn uit Griekenland.

Lees meer

Op vakantie naar Agia Pelagia

Het dorp Agia Pelagia is genoemd naar de gelijknamige kerk ten westen van het dorpje en is een verzameling van dorpjes en stranden. Het hoofdstrand is 'Agia Pelagia Beach'. Agia Pelagia ligt in een prachtige omgeving en heeft een gezellige boulevard. Het ligt op circa 22 km van Heraklion, de hoofdstad van Kreta.

Agia Pelagia is een goed vertrekpunt om het gehele eiland te verkennen en interessante excursies te maken, bijvoorbeeld naar de fameuze opgravingen van Knossos. De plaats is geschikt voor een breed publiek. Door de rustige ligging is het minder geschikt voor jongeren.

Excursies Agia Pelagia

In de buurt van Agia Pelagia geniet je van de natuur, cultuur en mooie baaien: Bezoek de opgravingen van Knossos, het voormalige paleis van koning Minos. Maak een wandeling door de 18 km lange Samaria-kloof, met diepe ravijnen en imposante natuur. Ga lekker zwemmen in de baai van Ligaria, vlakbij Agia Pelagia. Kijk voor meer ideeën en mogelijkheden bij de informatie over Kreta. 

Ligging

Agia Pelagia ligt aan een grillige baai. Het heeft een heuvelachtig achterland met wijn- en olijfboomgaarden en sinaasappelbomen. In het binnenland vind je heuvels met toppen tot circa 700 m hoogte.

Rondom Agia Pelagia kom je ook veel landbouw tegen. Hier worden veel groenten en kruiden verbouwd.

Agia Pelagia ligt aan de noordkust van het eiland Kreta. De badplaats heeft een vrij grillige kust met diverse stranden, die je over kleine wegen of per boot bereikt. De stranden bestaan vooral uit zand.

Het hoofdstrand is Agia Pelagia Beach. De andere stranden zijn Capsis Beach, Kladissos, Psaromoura en Mononaftis. Deze liggen ten westen van Agia Pelagia Beach. Aan de oostkant van Agia Pelagia Beach ligt het rustigere Ligeria Beach.

Stranden van Agia Pelagia

Agia Pelagia heeft meerdere stranden. Op de stranden kun je ligbedden en parasols huren. Het hoofdstrand isAgia Pelagia Beach (circa 500 m) is lang en bestaatuit zand. De zeebodem loopt geleidelijk af en is bedekt met keien. Het strand wordt bij vloed grotendeels overspoeld. Ten westen van het hoofdstrand ligt Capsis Beach. Dit privé-strand hoort bij het Capsis Hotel. De zeebodem is hier steil aflopend en bedekt met rotsen. Aan de oostkant van Agia Pelagia Beach ligt Ligeria Beach. Dit rustige strand ligt in een baai en heeft een duikschool.   De andere stranden zijn Kladissos, Psaromoura en Mononaftis. Bij Mononaftis vind je een duikschool en enkele taverna's. Dit strand is het meest favoriet.

Bezienswaardigheden Agia Pelagia

Het paleis van Knossos is de meeste bezochte en indrukwekkendste opgraving van Kreta. Het is het paleis van de mythologische koning Minos. Waan je terug in de tijd van het oude Griekenland.

De hoofdstad van Kreta, Heraklion, is zeker een bezoek waard. Heraklion heeft veel Venetiaanse invloeden, zoals de Morosini-fontein uit 1628 op het Plateia Venizelou en de zeventiende-eeuwse Venetiaanse Loggia. Wat je zeker niet moet overslaan in Heraklion, is het Archeologisch Museum, waar je resten vindt van het echte Knossos.

Ben je op zoek naar een sportieve uitdaging? Maak dan de vermaarde wandeltocht door de Samaria-kloof. Deze kloof ligt in het zuidwesten van Kreta en is circa 18 km lang. Je begint op ongeveer 1500 m hoogte en daalt langzaam af naar de zee. Vergeet niet jouw bergschoenen mee te nemen! Sluit jouw tocht af met een boottocht langs de zuidkust van Kreta. Deze wandeltocht wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen.

Verrassende Highlights in Agia Pelagia

Ten zuidoosten van Heraklion ligt een van de mooiste natuurgebieden van Kreta, de Lassithi-hoogvlakte. Lassithi staat bekend om de historische windmolentjes en de Diktigrot, volgens de Griekse Mythologie de geboortegrot van Zeus.

Een van de bekendste kloosters van Kreta is het Arkadi-klooster. Het ligt op circa 23 km ten zuidwesten van Rethymnon en diende vroeger als opvang voor vluchtelingen.

Net buiten Agia Pelagia (richting Heraklion) liggen twee stranden waar weinig toeristen komen. Het zijn de stranden van Pantanasa en Palaiokastro.

Stranden van Agia Pelagia

In Agia Pelagia kun je genieten van traditionele Griekse gerechten in de taverna's. Proef hier van als moussaka (ovenschotel met aardappel, aubergine en lamsgehakt), tzatziki (fris gerecht met yoghurt, komkommer en knoflook) en ouzo (alcoholische anijsdrank).

De taverna's vind je voornamelijk achter het Agia Pelagia-strand. Ook zijn er diverse bars in het dorpje.

Voor een heerlijke cocktail kun je terecht in de bar Paradise, gelegen in het centrum van Agia Pelagia.

Praktische Tips voor je vakantie naar Agia Pelagia

Hoelang is het vliegen naar Agia Pelagia?

Agia Pelagia is meestal tussen de 3,5 en 4 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Agia Pelagia?

Het tijdverschil tussen Nederland en Agia Pelagia is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Agia Pelagia

De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt circa 3 uur en 30 minuten. Het vliegveld Heraklion ligt op circa 26 km De transfertijd bedraagt circa 40 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Agia Pelagia?

Er rijdt vrij regelmatig een bus van de kleine plaats Ligaria naar de wijk Mononaftis. Ook gaat soms een bus via tussenliggende plaatsen naar Heraklion en Rethymnon.

Je kunt met de taxi vanuit Agia Pelagia naar Heraklion, Rethymnon en de luchthaven van Heraklion.Tip: Let op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor vertrek.