Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Frankrijk ×
  • Cote D Azur ×

Vakantie Cote D Azur

Aan de Côte d'Azur is het elke dag verrassend! Onder een stralende zon wissel je de zee en het strand af met lange tochten door de groene heuvels. Cultuurliefhebbers halen hun hart op in plaatsen als Nice, Fréjus en Antibes met hun vele musea en rijke geschiedenis. De Côte d'Azur staat ook bekend om haar luxe die je vindt in Cannes en St. Tropez. Wie weet zie je nog wel een beroemdheid!

Lees meer

Op vakantie naar Côte d'Azur

De Côte d'Azur ligt in het zuidoosten van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Met het vliegtuig ben je vanuit Nederland na ongeveer 2 uur in Nice. Met de auto rijd je in circa 1300 km naar de Côte d'Azur.

Deze Zuid-Franse streek staat bekend als één van de meest luxe plekken van de wereld. De Côte d'Azur heeft alles wat je je maar wenst: zon, zee, strand, prachtige natuur, cultuur, authentieke dorpjes en levendige steden, waar 24 uur per dag wat te beleven valt. Niet voor niets is de Côte d'Azur populair bij de Fransen zelf, maar ook bij veel kunstenaars die zich laten inspireren door de schilderachtige omgeving. De Côte d'Azur trekt ook veel beroemdheden aan, die neerstrijken op de terrassen van St. Tropez en Cannes en met hun imposante jachten aanmeren in de haven. 

Je kunt het hele jaar door naar de Côte d'Azur. Zelfs in de winter schijnt de zon nog aangenaam. Ook een stedentrip naar Nice en Marseille is zeer de moeite waard. De Côte d'Azur is een geschikte vakantiebestemming voor een breed publiek.

Cultuur Côte d'Azur

De Côte d'Azur staat bekend om de vele culturele bezienswaardigheden:

 • In het Chateau Grimaldi in Antibes vind je een opmerkelijk museum: het Picasso-museum. In 1946 heeft de kunstenaar Pablo Picasso een tijdje op dit kasteel gewoond en zijn werk uit die tijd vermaakt aan het museum. U ziet hier circa 200 schilderijen, litho's en beelden van de kunstenaar.
 • Het oude stadsgedeelte van Nice, Vieulle Ville, bestaat uitkronkelige, smalle steegjes met schilderachtige huizen uit de 17e en 18e eeuw, kleine winkeltjes en statige kerken die je kunt bezichtigen. In dit gedeelte vind je ook de oude haven, waar je talrijke visrestaurantjes aantreft.
 • De fameuze badplaats Cannes heeft niet alleen een beroemd filmfestival, maar ook prachtige oude haven met een oude wachttoren uit 1385. Het uitzicht over de baai is adembenemend.
 • Saintes-Marie-de-la-Mer is een bedevaartsoord. Na de kruisiging van Jezus verliet Maria Magdalena Israël en kwam aan in Saintes-Marie-de-la-Mer. Voor een religieuze inslag is deze stad zeker een bezoek waard!
 • Het prinsdom Monaco ligt iets ten noorden van Nice en staat bekend als belastingparadijs. Waan je voor een dag in de rijkdom en bezoek het Prinselijk Paleis van Monaco, de kathedraal waar alle vorsten begraven worden en waag een gokje in het schitterende casino van Monte Carlo.

De Côte d'Azur, en in het bijzonder het plaatsje Grasse, staat bekend om het parfum. Het plaatsje iets ten westen van Nice was de afgelopen 400 jaar het centrum van de parfumindustrie. Je kunt hier rondleidingen krijgen door parfumfabrieken. Naast het parfum is het een erg leuke plaats om te bezoeken.

Natuur

Aan de Côte d'Azur wisselen uitgestrekte vlaktes, prachtige berglandschappen, woeste canyons en eindeloze kustlijnen elkaar af. Een paar tips:

 • Voor de Mont Ventoux moet je wel een stukje het binnenland in, maar met zijn kale aanblik en hoogte van circa 1909 m is deze berg wel heel bijzonder. De berg is ook een uitdaging voor vele wielrenners, die proberen de berg te bedwingen.
 • De Camargue is een regionaal natuurpark in de Provence. Het gebied is vooral bekend om de in het wild levende witte paarden, flamingo's en stieren. Met een boot of te paard kun je  dit gebied goed ontdekken.
 • De 'Grand Canyon de Verdon' is een zeer indrukwekkend circa 180.000 ha groot natuurgebied. Daarmee is het één van de grootste kloven van Europa.De kloof 'Gorges du Verdon' heeft hoge steile bergwanden die uitmonden in het turkooizen water van de rivier de Verdon. Vanaf de bergpaadjes heb je spectaculaire uitzichten.
 • Mercantour, tegen de Italiaanse grens, is een woest berglandschap met een fantastische bergflora. Hier groeien ruim 2000 verschillende bergplanten. In het wild kun je hier nog gemzen, steenbokken, moeflons, wolven en arenden tegenkomen.
 • De mooie kuststrook vande Côte d'Azur met zijn smalle inhammen en witte kliffen zullen zeker een onvergetelijke indruk achterlaten.

Na een dag vol indrukken in het prinsdom Monaco kun je genieten van de botanische tuin bovenaan de heuvel. Er staat hier een grote hoeveelheid aan cactussen. Kom je in het voorjaar dan is de kans groot dat ze in bloei staan, wat voor een kleurrijk geheel zorgt. Vanaf de heuvel heb je overigens een schitterend zicht over de stad en de Middellandse Zee. Onder de rotswand bevindt zich een druipsteengrot, waar de mogelijkheid is tot een rondleiding.

Leuke plaatsen in Côte d'Azur

Waan jezelf een paar eeuwen terug. Veel moeite zal dit niet kosten in het pittoreske plaatsje Cogolin, ten westen van St. Tropez. Het plaatsje heeft een klein centrum met een aantal winkeltjes waar handgemaakte tapijten en pijpen worden verkocht.

Ligging

De Côte d'Azur ligt in de zonnige zuidoosthoek van Frankrijk en is circa 200 km lang (ongeveer de helft van de hele Nederlandse Kust). Het gebied wordt wel eens de Franse Rivièra genoemd, dit is het oostelijke deel van de Côte d'Azur. De Côte d'Azur wordt gevormd door de kustgebieden van de departementen Alpes Maritimes, Var en een deel van het departement Bouches du Rhône. De Côte d'Azur strekt zich uit van Marseille tot Menton.

Aan de zuidkant gaat de Côte d'Azur over in de Middellandse Zee. In het westen stroomt één van de grootste rivieren van Frankrijk, de Rhône. Het gebied ten noorden en oosten van de Côte d'Azur kenmerkt zich door de schitterende natuur. In het noorden zie je de uitlopers van de Alpen.

Bezienswaardigheden Côte d'Azur

Maak een indrukwekkende bootexcursie naar de rotsige eilanden Îles de Lérins en de rotspunt Cap d'Esterel. Wandel door de mooie bossen vol dennen en geurende eucalyptussen en geniet van de mooie omgeving.

Bezoek de belangrijkste parfumstad ter wereld, Grasse. Laat je verleiden door de vele geurtjes tijdens een rondleiding door één van de circa 40 parfumfabrieken!

Trek er met de auto op uit en maak een tocht door het heuvelachtige landschap van de Côte d'Azur. Rijd door de schilderachtige dorpjes Ramatuelle en Grimaud en eindig jouw dag op één terrasje aan de langgerekte zandstranden.

Ben je in mei aan de Côte d'Azur? Dan moet je zeker naar Cannes! In die periode wordt het jaarlijkse filmfestival van Cannes gehouden en proberen veel cineasten de felbegeerde Gouden Palm in de wacht te slepen.

Verrassende Highlights in Côte d'Azur

In het Nationale Park van Port-Cros kun je de schitterende onderwaterwereld zien van de Middellandse Zee. Het eiland Île de Port-Cros ligt voor een gedeelte onder de zeespiegel. Dit is één van de mooiste duikomgevingen van de Middellandse Zee. Het eiland ligt op circa 2 uur varen vanaf St. Tropez en is ook zeer geschikt om te wandelen.

Praktische Tips voor je vakantie naar Côte d'Azur

Hoelang is het vliegen naar Côte d'Azur?

Côte d'Azur is meestal tussen de 1,5 en 2 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Côte d'Azur?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Côte d'Azur.

Wat is de route van Nederland naar Côte d'Azur

De vliegtijd vanaf Schiphol naar Nice bedraagt circa 1,5 uur. Ook is er een rechststreekse verbinding van Schiphol naar Marseille. Marseille en Nice via Parijs is ook mogelijk.

De auto blijft een populair vervoermiddel naar de Franse zuidkust bij Nederlanders. De afstand vanaf Utrecht naar Nice is circa 1345 km. Er zijn verschillende routes mogelijk, waarbij wij een overnachting zeker aanraden. In het hoogseizoen is het verkeer chaotisch, met lange files langs het grootste deel van de kust, rondom en in de plaatsen (de 'zwarte zaterdagen'). Op verschillende doorgaande wegen moet je tol (péage) betalen.

De trein is een uitstekende manier om veel van de mooie Franse omgeving te zien. De reis gaat vanuit Nederland via Parijs. Vanaf de Franse hoofdstad stap je in de TGV of Zon-Thalys die je met een snelheid van circa 300 km per uur in circa 8 uur en 30 minuten naar de Côte d'Azur brengen.

Hoe is het openbaar vervoer in Côte d'Azur?

In de grote steden zijn busstations en rijden er regelmatig bussen. Tussen de steden en langs de kust rijden de bussen ook met regelmaat. Lokaal rijden er minder bussen.
In de grotere steden aan de Côte d'Azur stopt een trein. Er is een regelmatige treinverbinding tussen Ventimiglia (Italië), Monaco, Nice, Antibes en Cannes. Minder frequent is de verbinding tussen Cannes en St. Raphaël.

Vanaf het vasteland zijn er verschillende bootverbindingen naar de eilandjes voor de kust. Vanuit Nice en Marseille gaat regelmatig een carferry naar diverse plaatsen op Corsica. Vanuit diverse plaatsen gaan ferries naar vlak voor de kust gelegen eilandjes.Tip: De weekenden van de zomermaanden juli en augustus staan ook bekend als de zwarte zaterdagen van Frankrijk. Tijdens deze dagen is het extreem druk op de Franse wegen. Het is aan te raden om op vrijdag te rijden en van tevoren een overnachtingshotel te boeken.

Zorg ervoor dat, wanneer je met de bus reist, je op tijd bij de halte bent. Het openbaar vervoer op lokaal gebied is niet altijd even goed. Het kan zomaar zijn dat de bus al gepasseerd is.