Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Frankrijk ×
  • Bretagne ×

Bretagne is één van populairste bestemmingen in Frankrijk. De toerist vindt alles wat hij maar kan wensen in dit legendarische land van Asterix en de ridders van de ronde tafel. De streek kent verschillende hoogtepunten zoals mysterieuze wouden en prachtige steden. Verbaas je over de raadselachtige menhirs en de tegenstelling tussen het verlaten platteland en de woeste zee met eindeloze stranden.

Lees meer

Op vakantie naar Bretagne

Bretagne wordt ook wel 'het Land van de Legendes' genoemd. Bretagne is één van de belangrijkste vakantiebestemmingen in Frankrijk en bekend als de basis voor alle avonturen van Asterix & Obelix. Het schiereiland in het noordwesten van Frankrijk heeft bijzonder veel te bieden, zoals authentieke badplaatsen en steden. Ook drukke havens en schitterende natuur ontbreken niet. De wereldberoemde Mont Saint-Michel, op de grens met Normandië mag je zeker niet missen! De spectaculaire natuur en de vriendelijke mensen zijn hét visitekaartje van deze ongekend populaire streek in Frankrijk. Wie de steile kustwanden van Bretagne voor het eerst ziet, snapt meteen waarom deze bestemming zo populair is.

De bewoners van Bretagne noemen hun woongebied ook wel 'Armor', land van de zee. Naast de sporen die er nog te vinden zijn uit de Keltische cultuur, kun je hier genieten van de zee, de overweldigende natuur en de schitterende kustlijn. De ruim 2300 km lange kustlijn bestaat uit grote rotsen met uiteenlopende kleuren aan de noordkant van Bretagne en mooie zandstranden aan de zuidkant van het schiereiland.

Op cultureel gebied raak je niet uitgekeken in Bretagne. Er is veel te zien van de Keltische cultuur (hunebedden) en de middeleeuwen (kastelen). Verder zijn er volop volksfeesten in de streek. Ook aan de taal, de muziek en de mystiek merk je dat je in een bijzonder stukje Frankrijk op vakantie bent.

De hoofdstad Rennes, is een echte studentenstad. Er zijn verschillende universiteiten en een aantal hogere technische scholen, in totaal studeren in Rennes ongeveer 58.000 studenten. 

Bretagne is een interessante bestemming voor een gemengd publiek. Vooral families, natuur- en strandliefhebbers komen er graag.

Cultuur Bretagne

In het Bretonse land vind je prachtige kastelen en schitterende kathedralen. Op cultureel gebied heeft de streek veel te bieden:

 • Twee handen op de rug waar een menhir op rust. Wie kent het beeld niet van Obelix die samen met zijn maatjes Asterix en Idefix wandelt door Bretagne? Nog steeds zijn er veel menhirvelden te zien in de streek, onder andere bij de plaatsen Carnac en Morbihan in het zuiden van de streek.
 • Bijna elke stad in Bretagne heeft wel een kasteel, waaronder de grote steden Brest en Rennes. Langs de rivier de Erdre, in het zuidoosten, staan wel 100 kastelen!
 • Bretagne heeft een rijke religieuze geschiedenis. Denk je maar aan de kruistochten. Daarom zijn er ook vele kathedralen zijn te vinden. Zelfs het kleine plaatsje Dol-de-Bretagne heeft een enorme kathedraal.
 • Breng een bezoekje aan het nationale fort in Saint-Malo, in het noordoosten, dat in 1689 werd gebouwd. Vanaf het fort is het uitzicht over de zee en de kust schitterend.

Bretagne heeft ontelbare volks- en muziekfestivals, maar ook bedevaartsfeesten. Vooral in de maanden juni, juli en augustus. In plaatsen als Brest, Rennes en Saint-Malo zijn elk jaar meerdere festivals. In augustus kun je bijvoorbeeld het Interkeltisch festival van Lorient bezoeken, in het zuiden van de regio. Dit 10 dagen durende grootste muziekfestival van Europa trekt al 32 jaar Keltische muzikanten naar de stad waar jaarlijks ongeveer 500.000 toeschouwers op afkomen.

Natuur

De natuur in Bretagne is uiterst gevarieerd: prachtige stranden, platteland en mysterieuze bossen wisselen elkaar af. Een paar tips:

 • Waai eens uit aan de kust bij 'Pointe du Raz' (de neus van Frankrijk). Hier vindt u ook de typerende en vaak gevaarlijke Bretonse kliffen.
 • Geniet van de vele vogelsoorten tijdens een wandeltocht door het vogelreservaat Les Sept Îles, ten noorden van de Bretonse kust. Het is één van de belangrijkste enoudste vogelreservaten van Frankrijk.
 • Je kunt een bezoekje brengen aan de prachtige Glénan-archipel tijdens een zeil of duikles. Deze eilandengroep ligt ten zuiden van Finistère en werd pas in 1947 ontdekt.
 • Golfe du Morbihan ligt in het zuiden van Bretagne. Het is een kleine binnenzee met ongeveer 300 eilandjes, waarvan er circa 30 bewoond zijn. Het gebied huisvest maar liefst bijna 150.000 watervogels. Per boot of lopend kun je het gebied ontdekken. Het zachte klimaat, de zon en de prachtige omgeving maken Golfe du Morbihan een geliefde toeristische trekpleister.

Maak in Brocéliande, ten westen van Rennes, een wandeling door het magische bos van tovenaar Merlijn, de raadgever van koning Arthur. De Ridders van de Ronde Tafel zijn hier ooit op zoek geweest naar de heilige graal. De graal zou zo goed verborgen zijn in het bos dat nog nooit iemand deze gevonden heeft.

Leuke plaatsen in Bretagne

Breng een bezoekje aan het vissersdorpje Erquy aan de Côtes d'Armor. Het Gallische dorpje uit de stripboeken van Asterix & Obelix is namelijk gebaseerd op dit dorpje, dat dan ook de titel 'De geboorteplaats van Asterix' draagt.

Ligging

Bretagne ligt is een schiereiland in het noordwesten van Frankrijk met een oppervlak van circa 27.208 km² (ruim 10 x zo groot als de provincie Noord-Holland), en met bijna 3 miljoen inwoners. Het noorden grenst aan het Kanaal en het zuiden en westen aan de Atlantische Oceaan. Voor de kust van Bretagne liggen ruim 300 eilandjes, waarvan Belle-Île en Mer het grootste is. De afstand van Utrecht naar de hoofdstad van Bretagne, Rennes (Oost-Bretagne), bedraagt circa 820 km.

Bezienswaardigheden Bretagne

Bretagne heeft een grote verscheidenheid aan (excursie)mogelijkheden. De Mont Saint-Michel (vernoemd naar de engel Michaël die hier in ongeveer 500 na Christus verscheen) is hiervan één van de bekendste. Na de Eiffeltoren is het de best bezochte attractie van Frankrijk! En de imposante rots voor de kust met zijn kathedraal, klooster en minidorp is een must.

Bezoek één van Bretagnes bijzondere steden: de hoofdstad Rennes (de tiende stad van Frankrijk) met een prachtig kasteel. Liefhebbers van steden mogen ook Brest, Vannes, Quimper of Saint-Malo niet overslaan.

Bezoek beslist één van de menhirvelden in Bretagne, zoals dat bij Carnac. Verbaas je over deze wonderlijke steenmassa's en denk je in hoeveel Obelixen nodig waren om deze hier zo geplaatst te krijgen.

Verrassende Highlights in Bretagne

Huur eens een mountainbike om de gevarieerde natuur van Bretagne echt van dichtbij te leren kennen.

Vanaf de noordkust kun je de Britse Kanaaleilanden, waarvan Jersey en Guernsey de grootste zijn, al zien liggen. Vanuit Saint-Malo zijn er meerdere ferry's, die in circa 1 uur en 15 minuten naar deze eilanden varen. Geniet van de schitterende huisjes op de Kanaaleilanden.

Praktische Tips voor je vakantie naar Bretagne

Hoelang is het vliegen naar Bretagne?

Bretagne is meestal tussen de 2,25 en 2,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Bretagne?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Bretagne.

Wat is de route van Nederland naar Bretagne

Met de auto zijn meerdere routes mogelijk. De afstand van Utrecht naar Rennes (Oost-Bretagne) bedraagt circa 820 km en van Utrecht naar Quimper (Zuidwest-Bretagne) circa 1030 km. In Frankrijk wordt op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol (péage) gevraagd. De zaterdagen in de zomermaanden juli en augustus staan ook bekend als de zwarte zaterdagen van Frankrijk. Tijdens deze dagen is het extreem druk op de Franse wegen. Het is aan te raden om op vrijdag te rijden en van tevoren een overnachtinghotel te boeken.

Met het vliegtuig kun je via Parijs naar o.a. Rennes of Quimper vliegen. De vlucht van Amsterdam naar Parijs bedraagt circa 1 uur en 15 minuten. De vervolgvlucht naar Rennes of Quimper duurt ongeveer 1 uur.

Met de trein reis je in circa 4 uur naar Parijs, vanwaar je naar steden als Rennes of Quimper door kunt reizen. De reistijd vanaf Parijs varieert van circa 2 uur tot 4 uur en 30 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Bretagne?

Het openbaar vervoer in Bretagne is goed geregeld. Er zijn regelmatige busverbindingen in en tussen de verschillende plaatsen.

Er zijn veerdiensten naar onder andere de Glénan-archipel, de eilanden van Golfe du Morbihan en de Britse Kanaaleilanden Jersey en Guernsey.

In Bretagne is het uitstekend reizen per trein. De Franse spoorwegen rijden over het algemeen op tijd.Tip: Ben je jonger dan 25 jaar, dan reis je in Bretagne extra voordelig met de trein.