Kaapverdië
Je reis naar de Kaapverdische Eilanden staat voor de deur en het is tijd om je voor te bereiden! Kun je bijvoorbeeld het water uit de kraan drinken en is het gewoon mogelijk om met euro’s te betalen? Om je op weg te helpen, hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over deze vakantiebestemming verzameld in onze D-reizen Vakantiewijzer. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je zorgeloos genieten van de voorpret!
Algemene informatie Kaapverdische Eilanden
Officiële taal | Portugees | Tijdsverschil |
Zomer: - 3 uur Winter: -2 uur |
Hoofdstad | Praia | Vaccinatie | DTP & Hepatitis A |
Oppervlakte | 4.033 km² |
Visum |
Nee < 30 dagen Ja > 30 dagen |
Inwoners | 587.925 | Web - Code - Tel. | .cv - CPV - +238 |
Munteenheid | Kaapverdische escudo (CVE) | Vluchtduur | Circa 6 uur |
Reisdocumenten & visum
- Paspoort: wanneer je op vakantie gaat naar Kaapverdië heb je een geldig Nederlandse paspoort nodig dat bij vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig is.
- Visum: bij een verblijf korter dan 30 dagen is het niet nodig om een visum aan te vragen. Langer genieten van de Kaapverdische Eilanden? Dan zul je via de Kaapverdische Ambassade een visum moeten aanvragen.
- (Internationaal) rijbewijs: het is niet nodig om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Kaapverdië.
- Belangrijk om te regelen: voor deze vakantiebestemming is het belangrijk dat jij je vooraf online registreert bij de Kaapverdische overheid, ook wel TSA-registratie genoemd. Deze registratie gaat samen met een betaling van de verplichte luchthavenbelasting (Airport Security Tax) van circa € 31 per persoon. Deze belasting dekt diverse kosten waaronder van grensbeveiliging en luchthavenpersoneel.
Reisvoorbereiding
Hoewel er geen verplichte vaccinaties zijn voor Kaapverdië, worden er wel een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en Hepatitis A. Houd er rekening mee dat er op deze bestemming zowel overdag als in de avond veel muggen zijn die bepaalde ziektes bij zich kunnen dragen zoals Dengue. Tip: neem DEET mee op vakantie, zo houd jij de muggen zoveel mogelijk op afstand. Laat je eventueel adviseren door de GGD.
Verder is het fijn om te weten dat er veel vervoermogelijkheden zijn op de Kaapverdische Eilanden. Ga de uitdaging aan en trotseer de uitgestrekte wegen met een 4x4 wagen of huur een fiets of scooter. Voor de echte avonturiers onder ons is er ook de mogelijkheid voor het huren van een quad. Liever gebruikmaken van het openbaar vervoer of taxi? Dat kan! De minibussen (aluguers) rijden niet volgens een vaste dienstregeling en zijn een relatief duur alternatief in vergelijking met een huurauto. Wist je dat je op deze bestemming ook kunt eilandhoppen? Dit kan eenvoudig met het vliegtuig of met de boot.
Valuta
De Kaapverdische escudo is het officiële betaalmiddel op deze vakantiebestemming. Toch bieden bepaalde restaurants en grote hotels in enkele gevallen ook de mogelijkheid om met de euro (€) betalen. Verder kun je als toerist op de meeste plekken gewoon met je bankpas of creditcard betalen. Vergeet niet om je betaalpas te activeren voor gebruik buiten Europa.
Indien je wilt betalen met contant geld, kun je het beste de lokale valuta gebruiken. Houd er rekening mee dat er transactiekosten in rekening worden gebracht voor het opnemen van contant geld. Heb je aan het einde van je vakantie Kaapverdische munten of biljetten over? Deze mag je helaas niet als souvenir mee naar huis nemen. Tip: gebruik je overgebleven escudo’s voor de fooi. Het is gebruikelijk om 10% fooi te geven op de Eilanden dus je kunt ze hiervoor gebruiken.
Noodnummers
Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:
- Netnummer Kaapverdië: +238
- Algemeen alarmnummer: 132
- Ambulance: 130
- Brandweer: 131
- Politie: 132
Cultuur & taal
Op de Kaapverdische Eilanden is Portugees de officiële taal, maar je zult merken dat er nog verschillende andere talen worden gesproken. De bevolking spreekt namelijk ook het Creools, een mix tussen Portugees en Afrikaans. Verder speken enkele mensen in de toeristische gebieden ook Frans en/of Engels. Spreek je wat Kaapverdische woorden? Dan heb je zeker een streepje voor!
Verder kent Kaapverdië verschillende nationale feestdagen. Tijdens deze dagen zul je merken dat de winkels, horeca, bezienswaardigheden en allerlei bedrijven gesloten zijn. Om te voorkomen dat je voor gesloten deuren staat, is het aan te raden om hier op bestemming meer informatie over in te winnen. De maand februari staat in ieder geval in het teken van Carnaval! Het feest is vergelijkbaar met het Nederlandse Carnaval alleen kent deze variant een Braziliaanse twist. Daarnaast staat muziek centraal in het leven van de Kaapverdische bevolking. Wanneer je een bezoek brengt aan de lokale festivals en evenementen komt dit sterk naar voren.
Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:
- Ano Novo (Nieuwjaarsdag) - 1 januari
- Nationale Heldendag - 20 januari
- Goede Vrijdag en Pasen - maart/april
- Dag van de Arbeid - 1 mei
- Onafhankelijkheidsdag - 5 juli
- Dia da Padroeira Nacional (Maria Hemelvaart) - 15 augustus
- Nationale Volksdag - 12 september
- Allerheiligen - 1 november
- Natal (Eerste Kerstdag) - 25 december
De Kaapverdianen worden omschreven als heel vriendelijk met een vergelijkbare mentaliteit als de Spanjaarden: ‘mañana, mañana’. Dat is wat anders dan de punctualiteit van de Nederlanders. Houd er dus rekening mee dat alles wat langer kan duren tijdens je vakantie. Echt even volledig tot rust komen dus! Verder is de Kaapverdische keuken beïnvloed door verschillende culturen en smaken. Een populair nationaal gerecht is de ‘Cachupa’, een hartig stoofpotje dat bij elke Kaapverdische familie een eigen variant kent. Vaak wordt het gerecht gekenmerkt door groenten gecombineerd met vlees of vis.
Stekkers & stopcontacten
De wereldstekker kun je thuislaten als je op vakantie gaat naar Kaapverdië. Jouw Nederlandse elektronische apparaten kun je in de meeste gevallen zonder problemen in de stopcontacten steken. De netspanning van de elektriciteit in Kaapverdië is 220 à 230 volt.
Handige informatie
- Kraanwater: je kunt op de Eilanden helaas geen water uit de kraan drinken of gebruiken bij het tandenpoetsen. Als alternatief kun je flessen (mineraal)water kopen bij de lokale supermarkt. Ook is het af te raden om ijsklontjes in je drinken te nuttigen.
- Vliegtijden: wist je dat je vanaf Amsterdam in gemiddeld 6 uur al naar Kaapverdië vliegt? Voordat je het weet, zet je voet op een van de hagelwitte zandstranden en kun je genieten van het prachtige weer.
Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van all-inclusive zonvakanties Kaapverdië tot last-minutes. Liever persoonlijk advies? Onze ervaren reisadviseurs in de D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.