JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Griekenland | D-reizen

Griekenland


In gedachten waan jij je al in het kleurrijke Griekenland, maar het is eerst tijd voor de voorbereidingen. Bij D-reizen begrijpen wij dat je niet voor verrassingen wil komen te staan. Daarom hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over Griekenland op een rij gezet in onze D-reizen Vakantiewijzer. Zo kun jij onbezorgd genieten van de voorpret. Fijne reis gewenst!

Algemene informatie Griekenland

Officiële taal Grieks Tijdsverschil

Zomer: + 2 uur

Winter: + 1 uur

Hoofdstad Athene Vaccinatie n.v.t.
Oppervlakte 131.957 km²

Visum

Nee

Inwoners 10.718.565 Web - Code - Tel. .gr - GRC - +30
Munteenheid Euro (EUR) Vluchtduur Circa 3,5 - 4 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: beschik je over een Nederlands paspoort of identiteitskaart? Dan is dat voldoende voor je aankomende reis.
 • Visum: voor je vakantie naar Griekenland is het niet nodig om een visum aan te vragen.
 • (Internationaal) rijbewijs: een van de leukste manieren om Griekenland te ontdekken, is door middel van een huurauto. Voor het huren van een auto is je Nederlandse rijbewijs voldoende.

Reisvoorbereiding

Je hoeft geen verplichte vaccinaties te halen voor je reis naar Griekenland. Houd er wel rekening mee dat rabiës kan voorkomen bij zoogdieren, zoals honden en katten. We raden het je aan om contact met deze dieren te vermijden om te voorkomen dat je in contact komt met dit virus.

Verder is het handig om met een aantal zaken rekening te houden wanneer je naar deze vakantiebestemming gaat. Wij hebben de tips voor je op een rij gezet:

 • Huur een auto op de Griekse eilanden en laat je verwonderen door de wisselende landschappen. Het is goed om te weten, dat je bij de meeste verhuurders minimaal 21 jaar oud hoort te zijn om de auto te kunnen huren. Dit kan verschillen per lokale autoverhuurder dus lees van tevoren de voorwaarden goed door.
 • De auto inruilen voor het openbaar vervoer? Dan kun je kiezen voor de bus en de taxi. Voor de afstanden tussen de grotere steden, is de bus een fijn en eenvoudig vervoermiddel. Voor een kortere rit is de taxi een populair vervoermiddel.

Valuta

Net als in Nederland, kun je in Griekenland gemakkelijk met de euro (€) betalen. Op de meeste plekken kun je gewoon betalen met je pinpas of creditcard. Wanneer je geld wilt opnemen bij de betaalautomaten, is het goed om te weten dat er transactiekosten worden gerekend. Pinnen is gemakkelijk, alleen we raden je toch aan om altijd wat contant geld op zak te hebben. Je weet nooit wanneer het van pas komt.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Griekenland: +30
 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Ambulance: 166
 • Brandweer: 199
 • Politie: 100

Cultuur & taal

In Griekenland spreekt de lokale bevolking Grieks en de Griekse taal kent een ander alfabet dan wij in Nederland gewend zijn. De taal is in de loop der jaren veranderd en het oude Grieks heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe Grieks, wat invloed heeft op de uitspraak en het gebruik van de symbolen. Geen zorgen, in de toeristische plaatsen spreken de Grieken gewoon Engels. Als vakantieganger hoef jij je dus niet in bochten te wringen om de Griekse taal onder de knie te krijgen. Spreek je toch een paar woorden Grieks? Dan heb je op je vakantiebestemming zeker een streepje voor!


Griekenland kent vele tradities die zijn ontstaan vanuit het orthodoxe geloof. De bekendste tradities zijn de Griekse dansen, de muziek en de kerken. Je zult merken dat het geloof tot op de dag van vandaag een grote rol speelt in het leven van de Grieken.


Het is goed om te weten dat tijdens alle feestdagen een groot deel van de winkels, banken en overheidsinstellingen gesloten zijn. Het Paasfeest wordt gezien als het belangrijkste religieuze feest van Griekenland. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari
 • Epifani Theofania (Driekoningen) - 6 januari
 • Kathara Deftera (Asmaandag) - februari/maart
 • Onafhankelijkheisdag - 25 maart
 • Megalo Paraskevi (Goede Vrijdag) - april
 • Grieks Orthodox Pasen - april
 • Dag van de Arbeid - 1 mei
 • Orthodox Pinksteren - juni
 • Maria Tenhemelopneming (O.L.V. Hemelvaart) - 15 augustus
 • Ochi Dag (nationale feestdag) - 28 oktober
 • Kerstmis - 25 en 26 december

Verder staat de Griekse keuken bekend om het gebruik van haar verse producten en ingrediënten zoals olijfolie, olijven en zout. Ook kent Griekenland vele inheemse druivensoorten waardoor de Griekse wijnen hier rijkelijk vloeien. Ga je uiteten? Dan krijg je vaak voorafgaand aan de maaltijd een (gratis) glaasje ouzo. Net als in veel Zuid-Europese landen, is het in Griekenland gebruikelijk om pas laat in de avond te dineren, namelijk tegen 21:00 uur, en tegelijkertijd ook uitgebreid te tafelen.

Stekkers & stopcontacten

Het is voor je vakantie in Griekenland niet nodig om een wereldstekker mee te nemen. De Griekse stopcontacten zijn hetzelfde als die in Nederland. De netspanning van de elektriciteit is 230 volt en de frequentie 50 hertz.

Handige informatie

 • Kraanwater: over het algemeen is het gewoon veilig om in Griekenland water uit de kraan te drinken. Je zult merken dat het water een lichte chloorsmaak heeft. Vaak kan gechloreerd water leiden tot maag- en darmklachten. Wanneer je hiervoor gevoelig bent, raden wij het je af om het kraanwater te drinken. Als alternatief kun je in de supermarkt gewoon flessen (mineraal)water kopen. In restaurants worden vaak ijsklontjes gebruikt uit een zak en worden niet gemaakt van kraanwater.
 • Vliegtijden: afhankelijk van je eindbestemming vlieg je in ongeveer 3,5 á 4 uur naar Griekenland. Vlieg je bijvoorbeeld rechtstreeks van Amsterdam naar Athene, dan bereik je de Griekse hoofdstad, Athene, in 3 uur en 25 minuten. Liever naar een van de Griekse eilanden zoals Kreta? Dan is de gemiddelde vluchtduur 3 uur en 40 minuten.


Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je echt klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van all-inclusive Griekenland naar last-minutes naar de Griekse Eilanden. Liever eilandhoppen met je eigen rondreis op maat? Ook dat kan! Breng hiervoor een bezoek aan een van de D-reizen winkels. Onze ervaren reisadviseurs staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie.