JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Bulgarije | D-reizen

Bulgarije


Bij D-reizen begrijpen wij dat je voor je vakantie naar Bulgarije niet voor verrassingen wil komen te staan. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig of een identiteitskaart? Heb je een tolvignet nodig als je met de auto naar Bulgarije gaat? En kun je het water uit de kraan drinken? Allemaal vragen die wij zorgvuldig voor jou hebben beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo ga jij goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret!

Algemene informatie Bulgarije

Officiële taal Bulgaars Tijdsverschil + 1 uur
Hoofdstad Sofia Vaccinatie (aanbevolen) Hepatitis A & DTP
Oppervlakte 110.900 km²

Visum

Nee

Inwoners 6.696.468 Web - Code - Tel. .bg -BGR - +359
Munteenheid Bulgaarse lev (BGN) Vluchtduur Circa 2 tot 3 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: een Nederlands paspoort of identiteitskaart is voldoende.
 • Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen.
 • (Internationaal) rijbewijs: je Nederlandse rijbewijs is geldig in Bulgarije, het is dus niet nodig om een internationaal rijbewijs aan te vragen.

Reisvoorbereiding

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor je vakantie naar Bulgarije. Daarentegen zijn er wel vaccinaties die worden aanbevolen, namelijk een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP (Difterie, Tetanus, Polio). Laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD.


Ben jij een echte avonturier en ga je met de auto naar deze vakantiebestemming? Dan is het handig om met een aantal dingen rekening te houden, ook wanneer je een auto huurt in Bulgarije. Wij hebben de tips voor je uitgezocht:

 • Onderweg naar Bulgarije doorkruis je verschillende landen, zoals: Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Servië. Controleer daarom altijd of je voor deze landen een tolvignet of milieusticker nodig hebt.
 • De wegen op deze bestemming zijn niet van een hoge kwaliteit. Bereid je daarom voor op een hobbelige rit en let op je banden, er kunnen gaten en kuilen in de weg zitten.
 • In Nederland zijn we gesteld op onze verkeersregels. In Bulgarije merk je dat de mensen zich niet altijd aan de regels houden en er af en toe roekeloos wordt gereden. Het is op deze vakantiebestemming bijvoorbeeld niet gebruikelijk om de voetgangers standaard voorrang te geven bij een zebrapad. Onze tip: let goed op en geef altijd voorrang waar nodig.
 • Het oprijden van een rotonde kan anders zijn dan je in Nederland gewend bent. Staat er een voorrangsbord (driehoekig wit met een rode rand)? Dan hebben de bestuurders op de rotonde voorrang. Staat er géén voorrangsbord of zie je een bord met andere tekens? Dan hebben bestuurders van rechts voorrang, net als bij een gewone kruising.
 • Feestdagen en grote evenementen kunnen leiden tot drukte op de weg. 
 • Vergeet niet je Nederlandse rijbewijs mee te nemen.

Valuta

Bulgarije is net als Nederland lid van de Europese Unie. Jammer genoeg kun je hier alleen niet betalen met de euro (€). De Bulgaarse lev is het officiële betaalmiddel.

Op de meeste plekken kun je betalen met je pinpas. Afhankelijk van de locatie kun je soms ook betalen met creditcard, dit komt met name voor in de toeristische gebieden. In winkels en horecagelegenheden is dit niet altijd mogelijk. Daarom is het altijd handig om contant geld op zak te hebben. Je kunt eenvoudig geld opnemen bij de betaalautomaten, houd alleen rekening met bijkomende transactiekosten.

Noodnummers

We hopen uiteraard dat je een zorgeloze reis hebt, alleen soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Bulgarije: + 359
 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Ambulance: 150
 • Brandweer: 160
 • Politie: 166

Cultuur & taal

In Bulgarije spreekt de lokale bevolking Bulgaars en helaas is het Engels niveau niet heel hoog op deze bestemming. In de toeristische gebieden merk je dat het niveau wel iets hoger ligt. Wanneer je een aantal Bulgaarse woorden kent, heb je hier zeker een streepje voor! Anders kun je ook altijd een Bulgaarse taalgids meenemen. Wil jij je echt graag verdiepen in de taal? Dan is het goed om te weten dat ze een ander alfabet hanteren, namelijk: het cyrillisch alfabet.


Wist je dat, Bulgaren regelmatig nee schudden, terwijl ze 'ja' zeggen? Dit gebeurt ook andersom. Soms even schakelen, maar je merkt dat de lokale bevolking haar best doet om het gemakkelijker voor je te maken. Verder is het gebruikelijk om ongeveer 10% fooi te geven in de restaurants. Wil je een kop koffie bestellen? Bestel dan altijd een 'large coffee', anders krijg je een espresso en sta je toch een beetje raar te kijken.

Bulgarije kent verschillende nationale feestdagen. Tijdens deze dagen zijn de meeste horeca, bezienswaardigheden en andere instanties gesloten. Het is ook leuk om te weten dat het vieren van 'naamdagen' heel gebruikelijk is op deze bestemming. Zo viert iedereen hun eigen verjaardag, alleen wordt er ook een feestje georganiseerd op de dag dat een heilige wordt geëerd die dezelfde naam heeft. Om je een beeld te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nova Godina (Nieuwjaarsdag) - 1 januari
  • Den na osvobozhdenieto (Bevrijdingsdag) - 3 maart
  • Den na truda (Dag van de Arbeid) - 1 mei
  • Den na Sveti Georgi (Sint-Georg Dag) - 6 mei
  • Den na Slavyanskata zbuka, Bulgarskoto Prosveshtenie i Kultura (Bulgaarse dag van Onderwijs, Cultuur en Slavische Literatuur) - 24 mei
  • Den na Saedinenieto (Dag van de Hereniging) -  6 september
  • Nezavisimost na Bulgaria (Onafhankelijkheidsdag) - 22 september
  • Budni vecher (Kerstavond) - 24 december
  • Koleda (Kerst) - 25 & 26 december

Stekkers & stopcontacten

Je hoeft geen wereldstekker mee te nemen naar Bulgarije, de lokale stopcontacten zijn hetzelfde als die in Nederland. De netspanning is 230 volt en de frequentie is 50 hertz.

Handige informatie

 • Kraanwater: het water is veilig om te drinken, alleen kan licht naar chloor smaken. Als je hier niet van houdt, kun je ervoor kiezen om flessen (mineraal)water te kopen bij de lokale supermarkt.
 • Vliegtijden: er zijn verschillende rechtstreekse vluchten naar Bulgarije. Gemiddeld vlieg je in 2,5 à 3 uur naar Burgas, Varna of Sofia. Wanneer je een vlucht hebt met een tussenstop, kan de totale vliegtijd langer zijn dan normaal.


Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van zonvakanties naar Sunny Beach tot last-minute vakanties. Liever advies van onze ervaren reisspecialisten? Breng een bezoek aan een van onze D-reizen winkels. De reisadviseurs staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je zorgeloze vakantie. Vergeet niet eerst online een afspraak te maken.