Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Nederland ×
  • Zeeland ×

’Hier aan de kust, de Zeeuwse kust. Waar de mensen onbewust, zin in mosselfeesten krijgen.’ De Zeeuwse popgroep Bløf bezingt Zeeland en weet waarom dit zo’n geliefde bestemming is: de stranden langs de kust en de heerlijke Zeeuwse mosselen, om nog maar te zwijgen van de culturele steden Middelburg, Zierikzee en Domburg. Wist je dat Zeeland de meeste zonuren van Nederland heeft? Ontdek het zelf!

Lees meer

Op vakantie naar Zeeland

De provincie Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Het is de meest zonnige provincie van ons Nederland, want Zeeland heeft de meeste zonuren per jaar! Tel daar de kilometerslange stranden, de fraaie duinen en de gezellige badplaatsen bij op, en je hebt de ideale zonbestemming in eigen land! 

Zeeland is echter meer dan een zonbestemming! De provincie heeft historische steden en dorpen, die je zeker niet moet overslaan. De hoofdstad Middelburg heeft een historisch centrum met een 15e eeuws stadhuis, dat je goed kunt bekijken vanaf de circa 91 m hoge abdijtoren Lange Jan. Het stadje Zierikzee staat vol van monumenten, en in Vlissingen leer je meer over de maritieme geschiedenis van Zeeland in het Zeeuws Maritiem muZEEum. 

De Zeeuwse cultuur heeft bijzondere gewoontes en tradities! In Yerseke vieren ze jaarlijks de mosseldag en op verschillende plaatsen, waaronder Domburg, kun je kijken naar het folkloristische ringsteken. Of bekijk de traditionele Zeeuwse klederdracht in het Zeeuws Museum in Middelburg.

Uiteraard moet je ook proeven van de Zeeuwse gerechten! Niet alleen de mosselen, maar ook de oesters zijn een heerlijke Zeeuwse lekkernij. De zoetekauwen zullen natuurlijk de Zeeuwse babbelaar proberen, die traditioneel bij de koffie wordt geserveerd, maar ook heel goed tussendoor smaakt! 

Kortom, Zeeland is een zonnige bestemming in eigen land die zeer geschikt is voor een veelzijdige vakantie voor jong en oud!

Cultuur Zeeland

Aan cultuur geen gebrek in Zeeland:

 • Een jaarlijkse traditie op Schouwen-Duiveland is Straô of Straô rieen. Tijdens dit traditionele evenement in februari en maart rijden ruiters op versierde paarden de zee in om de benen van de paarden te wassen. Volgens een oud heidens geloof worden op deze manier de kwade geesten in het zoute water weggespoeld. Het spektakel kun je bijwonen in onder andere Renesse en Noordwelle.
 • Zeeland staat bekend om haar klederdracht. Nergens anders in Nederland was de verscheidenheid aan kostuums zo groot. In het Zeeuws Museum in Middelburg kun je een unieke collectie Zeeuwse klederdracht bewonderen!
 • Typisch Zeeuwse folklore is het ringsteken. Hierbij proberen ringrijders te paard een lans door een ring te steken. Vooral in de zomermaanden wordt dit evenement gehouden en als je de kans krijgt, moet je er zeker bij zijn!
 • In Ouwerkerk kun je meer te weten komen over een van de ingrijpendste rampen uit de Zeeuwse geschiedenis: de watersnoodramp van 1953, waarbij de dijken in Zeeland en Zuid-Holland het begaven en circa 1835 mensen verdronken. In het Watersnoodmuseum zie je foto’s, journaals en krantenberichten uit die tijd.
 • Wil je meer te weten komen over de Zeeuwse mosselcultuur? Dan kun je in Yerseke een rondleiding maken door de mosselfabriek, waarbij je van een gids uitleg krijgt over de teelt van deze schelpdieren. Ook kun je meevaren op een mosselkot en de mosselveiling bezoeken.
 • In het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen maak je kennis met de visserij en de scheepsbouw van Zeeland. Ook kom je meer te weten over beroemde zeehelden, zoals Michiel de Ruyter. Het museum is zeer geschikt voor kinderen: zij kunnen er maritieme spelletjes of een speurtocht doen!

Natuur

In Zeeland zie je een prachtige natuur:

 • Schouwen Duiveland heeft een uitgestrekt bos- en duingebied van ongeveer 1100 ha. De Westhoek van het schiereiland heeft de breedste zandstranden van Zeeland en een lengte van circa 17 km. Boswachterij Westerschouwen is het grootste bosgebied van Zeeland. Dit fraaie natuurgebied bestaat naast bos uit heuvelachtige duinen met zandverstuivingen en duinweiden. In het gebied leven vele vogels.
 • Tholen heeft een apart karakter. De natuur hier is vooral beïnvloed door de watersnoodramp van 1953, waardoor je hier een poldergebied ziet met dijken vol met populieren, wilgen en iepen. In dit gebied leven ook veel watervogels.
 • Het landschap van Walcheren is fraai: het bestaat vooral uit duinen. Bij Domburg begint het unieke natuurgebied De Manteling. Dit circa 750 ha gebied bestaat uit strand, duinen en duinrandbossen. In het gebied kun je ook reeën, vogels en herten zien.
 • Zuid-Beveland ligt tussen de Ooster- en Westerschelde. Water speelt in dit gebied een zeer belangrijke rol. Hier zie je prachtige polderlandschappen. De ‘Zak van Zuid-Beveland’ (waarbij ‘zak’ verwijst naar ‘bezinking’) heeft een groot aantal dijken en is een zeer mooi cultuurlandschap.
 • Zeeuws-Vlaanderen heeft een aantal karakteristieke natuurgebieden. Het Verdronken Land van Saefthinge, in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, is een uitgestrekt schorgebied in de Westerschelde. In het brakke water komen unieke plantensoorten voor, waaronder lepelblad en zeeaster.
 • Een ander natuurgebied in Zeeuws-Vlaanderen is het Zwin. Dit beschermde natuurgebied ligt tussen de duinen en een hoge dijk en mondt uit in de Noordzee. In het gebied broeden veel vogels. Wandeltochten door dit gebied laten je kennismaken met dit indrukwekkende natuurgebied.

Ligging

Zeeland ligt in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. Zeeland bestaat uit verschillende schiereilanden: Tholen, Sint Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren. In het zuiden van Zeeland ligt Zeeuws-Vlaanderen. Dit is geen eiland, maar wordt begrensd door de Belgische provincies Oost en West-Vlaanderen.

De hoofdstad van Zeeland is Middelburg. Deze stad ligt op het schiereiland Walcheren.

De totale oppervlakte van de Zeeland is circa 2934 km², dit is ongeveer 7% van het oppervlak van Nederland.

Bezienswaardigheden Zeeland

In Zeeland draait alles om water en de Deltawerken zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Het grootste onderdeel is de Oosterscheldekering. Deze circa 9 km lange waterkering verbindt Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Wil je meer weten over dit imposante bouwwerk? Dan kun je het naar het informatie- en attractiepark Neeltje Jans, halverwege de Oosterscheldekering.

Zierikzee op het schiereiland Schouwen-Duiveland is een echte monumentenstad! De Dikke Toren bepaalt het gezichtsbeeld van de plaats, maar je ziet hier ook prachtige stadspoorten, oude stadswallen en statige kerken. In de museumhaven zie je oude schepen. Het centrum van Zierikzee heeft leuke winkeltjes en gezellige terrasjes, waar je bijkomt van de vele indrukken die je opdoet tijdens je bezoek aan deze plaats!

Zeeland is een echte strandbestemming! Met de meeste zonuren van Nederland kun je heerlijk zonnebaden op de brede stranden van bijvoorbeeld Renesse en Cadzand. Ook de stranden van Westkapelle en Vlissingen zijn zeer populair. Op vele stranden in Zeeland wappert bovendien een blauwe milieuvlag. Dit betekent dat het water en het strand extra schoon zijn!

Verrassende Highlights in Zeeland

In het charmante plaatsje Veere zie je niet alleen veel groen, maar ook veel cultuur. Op de Markt en aan de Kaai zie je fraaie koopmanshuizen en pakhuizen met sierlijke gevels. De gevel van het stadhuis in Veere is versierd met beelden van beroemde inwoners van Veere. Een bezoekje aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk is ook zeker een aanrader!

Beleef een Vlaams gevoel in Hulst! In deze gezellige plaats in Zeeuws-Vlaanderen waant jezelf in België! Maak een wandeling door Hulst binnen de circa 3,5 km lange stadswallen en beklim de ongeveer 60 m hoge toren de St. Willibrordus-basiliek. Bekijk ook het Reynaert-monument aan de Gentsepoort, die het epos ‘Van den vos Reynaerde’ vertelt.

Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in Zeeland! Wat dacht je van miniatuurpark Walcheren in Middelburg, ook wel het Madurodam van Zeeland genoemd? Of hou je meer van zeerovers en piraten? Dan moet je naar het Arsenaal in Vlissingen. In dit piratenpark waan jezelf een echte zeerover!

Praktische Tips voor je vakantie naar Zeeland

Wat is het tijdverschil met Nederland van Zeeland?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Zeeland.

Wat is de route van Nederland naar Zeeland

Zeeland heeft een uitstekend wegennet. Er lopen diverse snelwegen door de provincie, waaronder de A58, A29 en N57. Vanuit Utrecht ben je in circa 1 uur en 45 minuten in Middelburg. Ideaals als autovakantie dus!

Hoe is het openbaar vervoer in Zeeland?

Het openbaar vervoer in Zeeland is prima geregeld. Tussen de grote steden rijden intercitytreinen en stoptreinen. Veel kleinere plaatsen hebben een station, waar stoptreinen stoppen. Tussen de meeste plaatsen in Zeeland zijn regelmatige busverbindingen.

Er varen diverse auto-, fiets- en voetveren over de rivieren en tussen de eilanden.