Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Mexico ×
  • Yucatan ×

Yucatán bied je het beste van Mexico. Veel toeristen gaan er heen voor de prachtige stranden, die ook nog eens liggen bij één van de grootste koraalriffen ter wereld. In het binnenland liggen talloze Maya-tempels en charmante koloniale steden verborgen. Maar misschien gaat je hart wel sneller kloppen van een heerlijk, koele marguarita of een tequila sunrise? Ook dat kan in Yucatán!

Lees meer

Op vakantie naar Yucatán

Yucatán is een prachtig schiereiland in het zuiden van Mexico. De provincie is bekend om de vele overblijfselen van de Mayacultuur. Je kunt er een rondreis maken langs prachtige Maya-tempels en –steden, zoals Chichen Itza. Bovendien wonen ook nu nog veel afstammelingen van de Maya in Yucatán. Maar ook uit de Spaans-koloniale tijd zijn bijzondere steden overgebleven, zoals Mérida. 

De oostkust van het schiereiland is toeristisch het meest ontwikkeld. Hier liggen de toeristische plaatsen Cancún en Playa del Carmen. Meer naar het noorden vind je verschillende sfeervolle badplaatsen aan prachtige kilometerslange stranden. Daarnaast kun je voor de kust een aantal fraaie eilanden met een ontspannen Mexicaanse sfeer bezoeken.

Yucatán is de perfecte bestemming om een mooie rondreis te combineren met een heerlijke strandvakantie. De streek heeft prachtige bezienswaardigheden, zoals charmante koloniale steden, eeuwenoude Maya-ruïnes en een fantastische natuur. Het is heerlijk om na al deze indrukken bij te komen op één van de paradijselijke stranden.

Yucatán ligt in het oosten van Mexico, op circa 11 uur vliegen van Nederland. De streek is geschikt voor een gemengd publiek, maar is vooral populair bij liefhebbers van cultuur, natuur en strand. Verder is de streek zeer geliefd bij duikers.

Cultuur Yucatán

De cultuur in Yucatán is vooral bepaald door de Maya's. Een aantal hoogtepunten:

 • Chichén Itzá was één van de belangrijkste steden van de Maya en is nu één van de belangrijkste attracties van Yucatán. De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier onder meer de beroemde piramide van Kukulcán bekijken. Dit is één van de best bewaarde Maya-tempels. Ook vind je in Chichén Itzá de schedelmuur, waar de Tolteken de hoofden van hun verslagen vijanden opzetten.
 • Een andere bijzondere Maya-stad is Uxmal. Deze stad is vooral bekend geworden om het zogenoemde Nonnenklooster (Cuadrángulo de las Monjas). Dit is een plein met er omheen gebouwen met daarin 74 kamers.
 • Tulumis een oude Maya-stad aan de Mexicaanse oostkust. Het is het enige Maya-complex dat direct aan zee ligt. Vanuit de tempels kijk je uit over de oceaan. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels. Op veel van de tempels zitten leguanen heerlijk te zonnen.
 • De ruïne van Cobá ligt in het noordoosten van Yucatán, verborgen in de jungle. Cobá is één van de oudste Maya-steden die terug gevonden zijn. De circa 42 m hoge tempelpiramide is erg indrukwekkend. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de omliggende jungle. Je kunt hier fietsen met ‘chauffeur’ huren om de lange stukken te overbruggen.
 • De mooie Maya-ruïne Dzibilchaltún ligt vlakbij Mérida, in het westen van het schiereiland. Er staan enkele fraaie tempels en er is een interessant museum, het Museum of the Mayan People. In het museum zie je de geschiedenis en de levenswijze van de oude Maya’s tot de hedendaagse Maya’s. In de mooie cenote (grote en diepe onderwaterputten), die tussen de bomen verscholen ligt, kun je lekker ontspannen of zwemmen.

Vanuit Yucatán zijn meerdaagse excursies mogelijk naar Mexico City. Deze gigantische stad met miljoenen inwoners ligt centraal in Mexico. De stad geeft een goed beeld van de gevarieerde cultuur in het land.

Natuur

Yucatán is een paradijs voor natuurliefhebbers:

 • Yucatán heeft meer dan 3000 cenotes. Door de poreuze kalksteenbodem zakt het oppervlaktewater naar ondergrondse rivieren en meren. In de grotten en door ingestorte plafonds zijn cenotes ontstaan, eigenlijk grote en diepe onderwaterputten. De cenotes liggen vaak in een prachtige omgeving. Je kunt er heerlijk in ontspannen en zwemmen.
 • Op het schiereiland Yucatán vind je diverse grottenstelsels. De meeste liggen in de omgeving van Mérida. De grotten zijn kilometers diep en zijn alleen onder begeleiding van een gids toegankelijk. Eenmaal binnen zie je een landschap met indrukwekkende rotsformaties, vreemd gevormde stalactieten en stalagmieten en ondergrondse meertjes.
 • Yucatán is een populaire bestemming voor duikliefhebbers. Voor de kust van Mexico, Belize, Guatemala en Hondura loopt namelijk een koraalrif met een lengte van meer dan 900 km: het Grote Maya-rif. Na de Great Barrier Reef is de Great Maya Reef het grootste koraalrif ter wereld. Vanuit veel plaatsen, onder andere Cancún en Playa del Carmen, kun je hier gaan duiken of snorkelen. Nog beter is het eiland Cozumel als uitvalsbasis te nemen.
 • In Yucatán vind je een groot aantal natuurparken. Een van de bekendste is het biosfeerreservaat van Sian Ka'an (letterlijk: 'Waar de hemel is geboren'). Hier leven meer dan 300 verschillende soorten vogels. Maar je kunt er ook zeeschildpadden tegenkomen en zelfs krokodillen!
 • Ook het natuurpark van Calakmul (bij Campeche) is indrukwekkend. Hier leven ongeveer 230 soorten vogels en dieren. Bovendien vind je in dit park een aantal archeologische vindplaatsen.
 • Isla Contoy is een klein eilandje voor de kust van Cancún. Het eiland is een Nationaal Park waar meer dan 100 soorten vogels leven. Vanuit Cancún kun je een dagtocht naar het eiland maken. Het fraaie eiland is onbewoond en heeft prachtige witte stranden, een klein museum en een uitkijktoren.

 

Ligging

Het schiereiland Yucatán ligt in het zuidoosten van Mexico. De streek ligt tussen de Golf van Mexico en de Caribische Zee. De vliegtijd vanuit Nederland bedraagt ongeveer 11 uur. In de streek liggen drie staten, Yucatán, Campeche en Quintana Roo. In de staat Quintana Roo liggen de populaire badplaatsen Cancún, Playa del Carmen en Puerto Morelos.

In het zuiden grenst de streek aan Belize en Guatemala, waarvan soms het uiterste noorden ook tot Yucatán gerekend wordt. Yucatán heeft een oppervlak van circa 140.000 km², en is daarmee circa 3,5 keer zo groot als Nederland.

Bezienswaardigheden Yucatán

Mérida is de hoofdstad van de staat Yucatán. Ondanks de omvang is het een charmante, koloniale stad met een onmiskenbare Spaanse sfeer. In het centrum, rond het Plaza Grande, kun je vele koloniale gebouwen bezichtigen. Je vindt aan dit plein de kathedraal van Mérida, de Casa de Montejo (een voormalig paleis) en het Palacio Municipal (raadhuis). Je kunt een bezoek aan Mérida combineren met een bezoek aan de Maya-stad Chichén Itza.

Chichén Itzá was één van de belangrijkste steden van de Maya en is nu één van de belangrijkste attracties van Yucatán. De stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier onder meer de beroemde piramide van Kukulcán bekijken. Dit is één van de best bewaarde Maya-tempels. Ook vind je in Chichén Itzá de schedelmuur, waar de Tolteken de hoofden van hun verslagen vijanden opzetten.

Yucatán is een populaire bestemming voor duikliefhebbers. Voor de kust van Mexico, Belize, Guatemala en Hondura loopt namelijk een koraalrif met een lengte van meer dan 900 km: het Grote Maya-rif. Na de Great Barrier Reef is de Great Maya Reef het grootste koraalrif ter wereld. Vanuit veel plaatsen, onder andere Cancún en Playa del Carmen, kun je hier gaan duiken of snorkelen.

Verrassende Highlights in Yucatán

Tulum is een oude Maya-stad aan de Mexicaanse oostkust. Het is het enige Maya-complex dat direct aan zee ligt. Vanuit de tempels kijk je uit over de oceaan. De stad is geheel ommuurd en er staan verschillende tempels. Op veel van de tempels zitten leguanen heerlijk te zonnen!

Isla Mujeres betekent Vrouweneiland. Deze naam is afkomstig van het grote aantal vrouwen dat de Spanjaarden hier aantroffen. Het eiland, niet ver van Cancún, is nu een populaire toeristenbestemming.

Praktische Tips voor je vakantie naar Yucatán

Hoelang is het vliegen naar Yucatán?

Yucatán is meestal tussen de 11 en 11,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Yucatán?

Het tijdverschil van Yucatán is in de wintertijd -7 en in de zomertijd -8 uur.

Wat is de route van Nederland naar Yucatán

Je kunt meestal rechtreeks vanuit Nederland naar Cancún vliegen. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt circa 11 uur.

Hoe is het openbaar vervoer in Yucatán?

Er rijden regelmatig bussen tussen Cancún, de hotelzone en de overige badplaatsen aan de kust. Verder is er een regelmatige busverbindingen tussen Cancún en Playa del Carmen en Mérida, Tulum, Valladolid en Chichén Itzá.

Op de grotere lijnen zijn er eerste klas bussen met veel service en comfort en tweede klas bussen, die beduidend minder comfort bieden. Het prijsverschil is niet zo groot en het is dan ook aan te raden eerste klas te reizen. Voor de eerste klas bussen moet je van tevoren reserveren. Op het eiland Cozumel rijden geen openbare bussen. Op Isla Mujeres is er een busverbinding tussen het centrum en het Nationaal Park Mundaca, halverwege het eiland.

Er varen regelmatig boten tussen Playa del Carmen en het eiland Cozumel. Daarnaast varen er vanaf de Cancún hotelzone, Puerto Juearez en Punta Sam regelmatig boten naar het eiland Mujeres. Van Cozumel naar Puerto Morelos gaat 1 keer per dag een carferry.

Vrijwel iedere plaats heeft een taxistandplaats. Houd er rekening mee dat een nachttoeslag in rekening wordt gebracht. In de meeste plaatsen zijn de prijzen door de overheid vastgesteld, waardoor er weinig tot geen grote prijsverschillen zijn.Tip: Als je een taxi neemt, controleer dan of de meter aan staat. Nog beter is van tevoren een prijs af te spreken. Let op: taxi’s die je op straat aanhoudt zijn goedkoper dan bij het hotel!