Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Frankrijk ×
  • Nord Pas De Calais ×

Vakantie Nord Pas De Calais

Hoge krijtrotsen, blauwe zee, bossen, moerasland, historische steden en de Franse keuken. Dit is een kleine greep uit de heerlijkheden waarvan je kunt genieten als je met vakantie gaat naar Nord-Pas de Calais. Liefhebbers van alles wat Frankrijk biedt, voelen zich hier als een vis in het water. Het is een prima bestemming voor een korte vakantie!

Lees meer

Op vakantie naar Nord Pas de Calais

Nord-Pas de Calais is een ideale streek voor liefhebbers van een Franse omgeving dicht bij huis. Nord-Pas de Calais ligt op ongeveer 250 km rijden van Utrecht, net over de Frans-Belgische grens. Nord-Pas de Calais doet wat Brits aan met zijn hoge krijtrotsen aan de kust. Ook vind je hier veel vestingstadjes en de 'Geheime tuin van Frankrijk'; een prachtig wandelgebied in het achterland.

Lille, de hoofdstad van deze streek, heeft ook veel moois voor je in petto. De historische binnenstad met huizen uit de 17e en 18e eeuw is een juweel om doorheen te lopen en ook het Musée des Beaux Arts is een aanrader.

Van oorsprong had deze regio veel industrie. Je zult dan ook veel typische arbeidershuisjes tegenkomen in deze streek. Nord-Pas de Calais is de ideale vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust, prachtige natuur, een rijke historie en de heerlijke Franse keuken.

Cultuur Nord Pas de Calais

Nord-Pas de Calais is een streek waar cultuurliefhebbers goed aan hun trekken komen.

 • In het Musée des Beaux Arts in Lille kun je jezelf vergapen aan de prachtige schilderijen van Rubens, Van Gogh en Monet. De stad zelf is overigens ook een kunstwerk op zich. De binnenstad heeft prachtige 17e eeuwse panden, veel boetiekjes en cafés. In Lille vindt u ook de grootste boekhandels van Frankrijk.
 • De Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben hun sporen nagelaten in Noord-Frankrijk. Je kunt verschillende musea en gedenkplaatsen bezoeken die hierover gaan. Bezoek bijvoorbeeld het museum La Coupole met de koepelvormige bunker waarin Hitler raketexperimenten heeft laten uitvoeren. Het museum vind je in de buurt van Saint Omer, op ongeveer 65 km van Lille.

Natuur

In Nord-Pas de Calais kun je genieten van verschillende soorten natuur. Van kust tot moeras en van bos tot weiland.

 • Op de fiets, per paard of lopend kun je het natuurgebied Audomarois prima verkennen. In dit moerasachtige gebied zijn veel kanalen en riviertjes. Als je tot rust wilt komen, is een tocht door dit gebied een aanrader. Audomarois kun je ook prima per boot bekijken.
 • Het zeer uitgestrekte kanalengebied van circa 680 km biedt volop mogelijkheden voor een mooie wandeling. Je komt er to t rust te midden van de drieëndertig Opmerkelijke Tuinen en de talrijke bloemenparken.
 • De naam Opaalkust wekt hoge verwachtingen. De metershoge krijtrotsen zijn zeer imposant en de authentieke kustplaatsjes maken het beeld af. Ontdek zelf hoe mooi deze kust is tijdens een wandeling langs de stranden.

Ligging

Nord-Pas de Calais is het noordelijkste departement van Frankrijk. Het grenst in het zuiden aan Picardië en het westen grenst aan de Atlantische Oceaan. In het noorden grenst de streek aan België. Nord-Pas de Calais heeft een oppervlakte van ongeveer 12.414 km² (dit is minder dan 1/3e deel van Nederland).

Bezienswaardigheden Nord Pas de Calais

Lille (of Rijsel), de derde stad van Frankrijk, is het bezoeken waard als je in Nord-Pas de Calais bent. Kunstliefhebbers kunnen hun hart op halen in het Musée des Beaux Arts, waar kunst te zien is van onder andere Rubens, Van Gogh en Monet. Met de vele boetiekjes is deze stad ook ideaal voor mensen die graag winkelen. En Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als hier geen restaurants waren waar je jezelf tegoed kon doen aan de Franse keuken.

In de streek mag een wandeling langs de indrukwekkende krijtrotsen niet ontbreken. Authentieke kustplaatsjes als Le Touquet en Boulogne-sur-Mer zijn het bekijken waard. Wil je meer te weten komen over de visserij, dan is het havenplaatsje Étaples aan te raden. In de 19e eeuwse vishal kun je het museum over de visserij bezoeken. Een prachtig strand vind je bij Berck-sur-Mer. Snelheidsduivels kunnen hier strandzeilen. Als je het liever wat rustiger aan doet, vermaak je jezelf ook prima met het kijken naar deze enerverende sport.

Houd je van de natuur? Dan mag je het natuurgebied Audomarois niet overslaan. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Dit bijzondere gebied is ongeveer 3400 ha groot en je komt hier moeras, veel kanalen en riviertjes tegen. Ook kun je het gebied per boot verkennen.

Verrassende Highlights in Nord Pas de Calais

De stad Arras (Atrecht in het Nederlands) is historisch verbonden met Nederland. Arras was lang de grensstad tussen Frankrijk en de Nederlanden. In 1579 sloot een aantal gewesten uit de zuidelijke Nederlanden zich aan bij de Unie van Atrecht. Zij verzoenden zich zo met de Spaanse stadhouder, de hertog van Parma. De Unie van Utrecht waarin de noordelijke gewesten zich verenigden, was hierop een reactie. In Arras vond in 1460 ook de eerste heksenjacht van de Nederlanden plaats.

Je kunt in Arras een mooie stadswandeling maken. De Grand Place, een plein van wel 17.000 m², met daar omheen circa 150 huizen met fraaie gevels is indrukwekkend. Het kleinere Place-des-Héros is ook prachtig om te zien. Arras ligt ongeveer 55 km ten zuidwesten van Lille.

Praktische Tips voor je vakantie naar Nord Pas de Calais

Hoelang is het vliegen naar Nord Pas de Calais?

Nord Pas de Calais is meestal tussen de 2 en 3 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Nord Pas de Calais?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Nord Pas de Calais.

Wat is de route van Nederland naar Nord Pas de Calais

Ga je met de auto naar Nord Pas de Calais? Vanuit Utrecht is het ongeveer 250 km rijden naar Lille. Op belangrijke (snel)wegen wordt tol (péage) geheven. Je kunt de tolwegen omzeilen door de vaak parallel lopende Routes Nationales te gebruiken. Deze provinciale wegen worden aangegeven met een N en zijn vaak drukker, maar wel mooier gelegen.

Vluchten naar Nord Pas de Calais zijn niet rechtstreeks, je vliegt via Parijs, Straatsburg of Clermont Ferrand. Vanuit Nederland vlieg je in 2 tot 3 uur naar Lille.

Hoe is het openbaar vervoer in Nord Pas de Calais?

De TER Nord-Pas de Calais is het regionale vervoersnetwerk van Nord-Pas de Calais. Je kunt gebruik maken van verschillende verbindingen tussen de steden en kustplaatsen, van langeafstandstreinen tot de TGV.

Natuurlijk zijn er ook verbindingen met België, waaronder een TGV- en Eurostar-verbinding tussen Brussel en Lille. Je kunt de oversteek maken naar Groot Brittannië, via de Kanaaltunnel van Calais naar Folkestone.

Ook rijdt er een toeristentrein door de streek, langs de rivier Aa. Dit is een tocht van circa 15 km.