Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Duitsland ×
  • Sauerland ×

Vakantie Sauerland

Sauerland is één van de bekendste streken van Duitsland. Vooral vanwege de wintersportgebieden rondom Winterberg en Willingen, maar dit is niet het enige aantrekkelijke van deze streek. Ook de pittoreske plaatsen zijn prachtig, evenals de vele natuurgebieden. De vele stuwmeren zorgen in de zomer voor prachtige recreatiemogelijkheden!

Lees meer

Op vakantie naar Sauerland

Sauerland in de winter

Sauerland ligt in Midden-Duitsland, met in het westen het Bergisches Land, in het noordwesten het Ruhrgebied en het Dal van de Lippe in het noorden. Ten zuiden van Sauerland ligt het Rothaargebergte, en het Waldecker Land in het oosten. 

De wintersport concentreert zich om de gebieden van Winterberg en Willingen. De pistes zijn glooiend en daarmee zeer geschikt voor beginners. Zwarte pistes zul je bijna niet tegenkomen, maar als je zoekt naar een uitdaging, denk dan zeker aan de Kahler Asten (met een hoogte van circa 842 m)!

Mooie skigebieden en gelijknamige wintersportplaatsen vind je in:
- Viesmann Winterpark Willingen
- Skiliftkarussell Winterberg


Sauerland in de zomer

Je geniet hier van vele prachtige natuurgebieden, kastelen en natuurlijk van de vele stuwmeren die je prachtige watersportmogelijkheden bieden. Als je liever aan land blijft, dan zijn er mogelijkheden te over voor het maken van schitterende wandelingen. De Biggesee en de zijarm Listertalsperre bieden je volop kans om heerlijk te zwemmen en te zeilen. In de omgeving liggen gezellige vakantieparken en campings waar je een heerlijk verblijf zult hebben.

Ook de historische en culturele elementen zijn niet ver te zoeken. In Arnsberg, Winterberg en Willingen kun je een glimp opvangen van het verleden van de streek. Breng een bezoek aan het Streekmuseum Borgs Scheune, de Jakobuskerk of de vakwerkhuizen in de binnenstad van Winterberg. Of geniet van diverse theaterstukken en voorstellingen in Haus des Gastes in Willingen.

Cultuur Sauerland

Geniet op de kerstmarkten en in de diverse musea en kerken:

 • In verschillende plaatsen kun je de lokale sfeer opsnuiven op de kerstmarkten, de maand december staat in het teken van Frohe Weihnachten! Geniet ook tijdens de prachtige kerstconcerten.
 • Zoek je een vleugje Versailles in Duitsland? Bezoek dan het slot Bad Arolson, gebouwd naar voorbeeld van dit beroemde paleis. Schloss Burg Waldeck, circa 175 m boven de Edersee, is maar één van de prachtige kastelen die je kunt bewonderen.

Natuur

Het landschap van de streek is onovertroffen:

 • De vele stuwmeren, glooiende heuvels en de natuurparken zijn een lust voor het oog. Het Rothaargebergte, die de rivieren Ruhr, Eder, Sieg en Lahn voedt, vormt de kern van hoogland van de streek. Bedwing het hoogste punt, de Langenberg (circa 843 m)!
 • In de omgeving van Willingen ligt het natuurgebied de Osterkopf. De talloze wandelroutes voeren je langs een vogelreservaat en wie weet ontdekt u één van de reeënfamilies of andere diersoorten?
 • De vijf natuurparken van de streek bieden je bijna te veel om op te noemen: Arnsberger Wals, Diemelsee, Ebbegebirge, Homert en het Rothaargebergte zijn de natuurgebieden waar je heerlijke dagen in de buitenlucht kunt doorbrengen.

Ligging

Sauerland ligt in Midden-Duitsland, met in het westen het Bergisches Land, in het noordwesten het Ruhrgebied en het Dal van de Lippe in het noorden. Ten zuiden van Sauerland ligt het Rothaargebergte, en het Waldecker Land in het oosten.

Het oppervlak bedraagt circa 680 km², ongeveer even groot als de provincie Groningen.

Praktische Tips voor je vakantie naar Sauerland

Hoelang is het vliegen naar Sauerland?

Sauerland is meestal tussen de 1 en 1,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Sauerland?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Sauerland.

Wat is de route van Nederland naar Sauerland

Vanuit Nederland vlieg je in circa 1 uur naar Sauerland, de aanvlieghaven voor (charter)vluchten is Düsseldorf. De afstand van Utrecht naar Sauerland bedraagt gemiddeld 300 km, uiteraard afhankelijk van uw bestemming. Zo is een autovakantie naar Sauerland ook zeer geschikt.

De streek heeft een goed onderhouden wegennet met meestal brede (snel)wegen. Daarbuiten liggen vooral smalle, slingerende kronkelwegen. Deze brengen je langs de tussengelegen dorpen. Houd, als je kiest voor deze route, rekening met een langere reistijd.

In winterse omstandigheden dien je over een winteruitrusting te beschikken. Denk hierbij aan zaken als ruitensproeiervloeistof en winterbanden. Het niet gebruiken van winterbanden leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen omdat de bestuurder van een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties.

Sneeuwkettingen zijn verplicht als dit is aangegeven door borden (blauw bord met autoband plus sneeuwketting). De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h. Hetzelfde bord, maar dan met een rode streep er doorheen, geeft aan dat je de sneeuwkettingen mag demonteren. De sneeuwkettingen plaats je op de twee banden die de auto aandrijven (per merk verschillend). Kijk dit van tevoren na!

Hoe is het openbaar vervoer in Sauerland?

Er zijn goede busverbindingen tussen alle plaatsen.

De trein is ook een comfortabel vervoersmiddel, er is een uitgebreid spoorwegnetwerk en de verbindingen zijn goed. Met de Sauerland card heb je gratis toegang tot het openbaar vervoer in Sauerland. Hiermee kun je de route zelf bepalen.