Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Belgie ×
  • Belgische Ardennen ×

Vakantie Belgische Ardennen

In het zuidoosten van België liggen de spectaculaire Ardennen. Hier geldt letterlijk de survival of the fittest! Maar ook voor wie liever met beide benen op de grond blijft, heeft deze streek veel te bieden. De groene bossen en prachtige valleien nodigen je uit voor mooie wandelingen en de streek heeft een boeiende geschiedenis, die je ontdekt in de vele musea!

Lees meer

Op vakantie naar Ardennen

De Ardennen liggen in het zuidoosten van België tegen de grens van Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Op nog geen 250 km vanaf Utrecht rijd je de natuur in en is het een ideale autovakantiebestemming. In Ardennen vind je dichte naald- en loofbossen en groene valleien. Door het landschap kronkelen lieflijke stroompjes en kolkende rivieren. In het gebied vind je honderden unieke planten- en diersoorten. Je kunt het gebied perfect ontdekken tijdens fraaie wandelingen en pittige fietstochten. Maar je kunt ook het avontuur doelbewust opzoeken en gaan raften, wildwaterkajakken, klimmen of abseilen. Of wat dacht je van een spectaculaire dropping of survival of speleologie? Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is mogelijk in de Ardennen! In de Ardennen vind je ook natuurlijke bronnen. De bekendste liggen in Spa. Het woord Spa staat wereldwijd voor synoniem voor kuren in water. In Spa kun je het bekende water niet alleen direct uit de bron drinken, maar je jezelf er ook heerlijk in onderdompelen. Na een dagje kuuroord voel je jezelf als herboren. Als je de natuur op welke manier dan ook hebt bedwongen, is het de hoogste tijd voor de geschiedenis van de streek. In en rond de knusse plaatsjes vind je oude gebouwen, mooie kastelen en interessante musea. Veel musea zijn gericht op de roerige oorlogsgeschiedenis van de Ardennen. Hier vond het beruchte Ardennenoffensief in de Tweede Wereldoorlog plaats. In het groene landschap kom je diverse druipsteengrotten en watervallen tegen. Bijna overal kun je ondergronds genieten van de meest fantastische gangenstelsels met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. In Remouchamps kun je zelfs een boottocht onder de grond maken! Wie van natuur houdt, gaat naar de Ardennen!

Cultuur Ardennen

Maak kennis met de cultuur in de Ardennen:

 • In de Ardennen kun je veel abdijen bezoeken en bewonderen. Soms wordt er nog abdijbier gebrouwen. Bekende abdijen zijn de Abdij Notre-Dame van Leffe in Dinant, de Abdij van Maredsous in Denee en de Abdij van Stavelot.
 • De Dolmens van Weris zijn zeer mysterieus. De menhirs en dolmens (hunebedden) in de bossen doen denken aan het Engelse Stonehenge. Ook in Weris weet men niet wat de oorsprong is.
 • De Ardennen zijn overwegend katholiek. In deze streek kun je dan ook prachtige kerken bekijken, waaronder de schitterende klassieke basiliek van Saint-Hubert en de 12e eeuwse Saint-Pierre-et-Paul in Saint-Severin.
 • De Citadel van Dinant neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis van de stad in. De Citadel is een sterk staaltje van militaire bouwkunst uit de eerste helft van de 19e eeuw. Je vindt er een circa 3 ha groot doolhof van gangen, kazematten, werkplaatsen en verblijfplaatsen.
 • In de Ardennen vind je veel musea die te maken hebben met de verschrikkingen die in de Ardennen hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier vonden het Ardennen Offensief en de Slag om de Ardennen plaats, waarbij de Duitsers uiteindelijk verslagen werden. Voorbeelden van oorlogsmusea vind je in Bastogne, La Gleize en Poteau-St. Vith.

Natuur

De Ardennen zijn één groot natuurgebied. We noemen een aantal bijzondere gebieden:

 • In de omgeving van Vielsalm vind je het Domein van Grand Bois, een bos met beuken en wilgen. In het bos groeit heide, brem en wolgras. Ook groeien hier de bosbessen die Vielsalm de naam ‘hoofdstad van de bosbessen’ hebben gegeven. In het bos vindt u een arboretum en een wilde tuin.
 • Bij Barvaux vind je het Domein van Hottemme, een circa 150 ha groot landschapspark in het bosrijke gebied van Hottemme. Je ziet hier zeldzame boomsoorten, zoals de Nordmann-den en treurbeuken. In het park groeien bovendien wilde orchideeën.
 • Natuurpark de Hoge Venen is een heidelandschap waar je kunt wandelen, fietsen en van de bonte variatie aan dieren en planten kunt genieten.

Ligging

De Belgische Ardennen liggen in het zuidoosten van België in de provincies Luik, Namen, Luxemburg en Henegouwen. Het gebied grenst aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

Bezienswaardigheden Ardennen

Wie in de Ardennen is, moet allereerst genieten van de prachtige natuur in dit gebied. Voor een goed beeld van het weldadige groen kun je het Nationaal Park Hoge Venen bezoeken. Dit gebied leent zich uitstekend voor eindeloze wandelingen door de heide- en veengebieden. In het seizoen zie je bloemen die typisch zijn voor dit gebied, zoals orchideeën, gentianen en veenbessen. En enorme velden met wilde narcissen. In het park de Hoge Venen zijn diverse mooie wandelingen uitgezet, van pittig tot ontspannen. Geniet van deze fraaie hoog gelegen natuur! Na het genot is het tijd om de natuur te bedwingen! Energieke sportievelingen halen hun hart op in deze bosrijke streek. Ga de rivieren af op een vlot of in een kano. Stap op de mountainbike en manoeuvreer over de bospaadjes. Laat je zekeren en beklim de steile rotswanden! Welke activiteit je ook kiest, je kunt trots zijn op jezelf! Hoewel de grotten en watervallen natuurlijk erg toeristisch zijn, mag een bezoek aan een waterval of grot natuurlijk niet ontbreken! In de buurt van Stavelot, in het kleine plaatsje Coo, vind je de wereldberoemde watervallen van Coo. Die moet je gezien hebben! En vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de grotten van Han of de grotten van Remouchamps. De eerstgenoemde is een spectaculair gangenstelsel, dat is uitgeslepen door de deels ondergrondse rivier de Lesse. In de tweede kun je de langste onderwatervaart ter wereld maken!

Verrassende Highlights in Ardennen

Behalve natuur vind je in de Ardennen ook veel cultuur. De meeste plaatsen in dit gebied hebben rijke historie met veel oude bouwwerken. Maak bijvoorbeeld eens een stadswandeling door Luik en geniet van de vele monumenten die de stad rijk is. Beklim ook de Montagne de Bueren, een trap met 374 treden. Na de klim word je beloond met een geweldig uitzicht over de stad! In Dochamps ligt het Parc Chlorophylle in Dochamps. Op de plaats van het park was vroeger een safaripark in het hartje van een immens bos. In Chlorophylle ontdek je het bos op een leuke en originele manier! Je kunt bijvoorbeeld met een loopbrug door de boomtoppen lopen en beleven hoe Tarzan zich moest voelen! Voor de kinderen is er een enorme themaspeeltuin, waar zij spelenderwijs iets van de natuur leren. Een leuk en leerzaam dagje uit! In Hastière vind je het indrukwekkende kasteel van Freÿr. Het kasteel heeft een unieke ligging in de vallei van de Haute-Meuse. Het is het oudste voorbeeld van de Maas Renaissancestijl. In de verschillende zalen kun je de geschiedenis van België ontdekken. Bij het kasteel ligt een prachtige Franse tuin met haagbeuken, waterbekkens, sinaasappelbomen en een fraai paviljoen. Door deze tuin kun je mooie wandelingen maken.

Praktische Tips voor je vakantie naar Ardennen

Hoelang is het vliegen naar Ardennen?

Ardennen is meestal tussen de 0,75 en 1 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Ardennen?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Ardennen.

Wat is de route van Nederland naar Ardennen

De afstand van Utrecht naar Luik is ongeveer 243 km. Vanuit Utrecht rijden er regelmatig treinen naar Luik. De treinreis duurt circa 2 uur en 56 minuten. Vanuit Luik kun je verder met regionale treinen naar diverse plaatsen. Met de bus van Eurolines ben je vanaf Utrecht in 5 uur en 45 minuten in Luik.

Hoe is het openbaar vervoer in Ardennen?

In België is het openbaar vervoer over het algemeen goed geregeld. In verschillende plaatsen vind je een busstation en soms een treinstation. Vanuit de grotere steden zijn er regelmatige bus- en treinverbindingen naar andere plaatsen.