JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Weetjes over vliegtuigen - D-reizen

Leuke weetjes over vliegtuigen

We gaan er het meeste mee op vakantie, maar wat weten we nu eigenlijk over vliegtuigen? Lees gauw deze leuke weetjes over vliegtuigen.

Wist je dat ...... De vleugels allesbepalend zijn om te kunnen vliegen?

Hoe komt zo’n enorme machine überhaupt de lucht in?! Wanneer de vleugels door de lucht gaan, splijten ze de luchtstroom. Dit zorgt ervoor dat een deel van de lucht over de vleugels gaat en het andere deel eronder.

Doordat de vleugels een bolle bovenkant en platte onderkant hebben, gaat de lucht boven de vleugels sneller dan eronder. De luchtdruk onder de vleugel wordt groter, waardoor de vleugel omhoog geduwd wordt en dit dus opwaartse kracht opwekt! Dit is misschien wel de koning van de weetjes over vliegtuigen, want zonder vleugels geen vliegreis dus.

... Er in de meeste vliegtuigen geen rij 13 is?

Veel mensen op de wereld geloven namelijk dat dit getal ongeluk brengt!

... Tijdens een avond daling de interieurverlichting om een reden uitgaan?

Dit wordt gedaan voor het geval dat iedereen het vliegtuig moet evacueren. Op deze manier zijn je ogen al gewend geraakt aan het donker. Je ziet zo dus beter wanneer je het vliegtuig verlaat. Veiligheid boven alles in de lucht!

... KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld is?

In 1919 werd KLM opgericht en is daarbij de oudste vliegmaatschappij ter wereld. Terwijl vliegen tegenwoordig heel vanzelfsprekend is, was dat toen iets heel bijzonders. In 2004 zijn KLM en Air France gefuseerd. Zij vervoeren ruim 77 miljoen passagiers per jaar en beschikken over ca. 573 vliegtuigen!

... Vliegtuigen vaak getroffen worden door bliksem?

Gelukkig is dit niet gevaarlijk en kun je als passagier niet door de bliksem getroffen worden. Doordat een vliegtuig eigenlijk één metalen omhulsel is, kan de elektriciteit nooit in de cabine terecht komen!

... Ieder jaar zo'n 5 mensen in Nederland uit het vliegtuig vallen?

Nee, niet de mensen die in de cabine zitten hoor … Er zijn namelijk nog wel eens wat verstekelingen die zich bij vertrek verstoppen in het landingsgestel van het vliegtuig. Op grote hoogte is de lucht zo ijzig koud en is er zo weinig zuurstof dat men niet meer kan ademen en doodvriest. Dit is misschien wel één van de meest bizarre weetjes over vliegtuigen …

... De piloot alle 'macht' heeft tijdens een vlucht?

De piloot heeft niet alleen de macht over het stuur … Wanneer de deuren gesloten zijn heeft de piloot ook alle macht om mensen te arresteren, boetes te geven en zelfs het testament van een stervende passagier op te nemen. Ook daarboven in de lucht netjes gedragen dus!

... Vliegtuigen vroeger op sterren navigeerden?

Vandaar dat oudere vliegtuigen nog een dakraam boven de cockpitramen hebben. Zo konden ze letterlijk sterren schieten! Tegenwoordig navigeren de piloten door middel van radiosignalen. Deze worden uitgezonden door zogenoemde ‘bakens’, waardoor er van baken naar baken kan worden gevlogen! Kun je geen genoeg krijgen van deze weetjes over vliegtuigen? Nog een paar om het af te leren dan!

... Wist je dat een lege Boeing 737-700 net zoveel weegt als zeven volwassen olifanten? 

... En dat de zwarte doos van een vliegtuig eigenlijk de kleur oranje heeft?


Boek hier jouw vliegticket