JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Turbulentie tijdens het vliegen: wat gebeurt er eigenlijk?

Wat gebeurt er nou eigenlijk bij turbulentie in een vliegtuig?

Je colaatje begint te trillen, de lichtjes ‘stoelriemen vast’ gaan branden en je hoort de stem van de stewardess door de speakers. Jij weet wel hoe laat het is: turbulentie. Maar wat is turbulentie nou precies? Wij vertellen het je!

In de lucht kan er van alles aan de hand zijn. De aarde geeft warmte af en deze stijgt op in de lucht. Deze warme lucht komt ondertussen koude lucht tegen, koelt af en begint weer te zakken. Hierdoor ontstaan er als het ware golven in de lucht.

Zoals een boot meedeint met de golven op het water, deinst een vliegtuig mee met de golven in de lucht. Worden deze golven nou erg heftig, dan voel je dat. En dat is dus turbulentie! Het kan dus zijn dat je zo ineens een paar meter zakt.

Turbulentie komt het meest voor in gebieden met slecht weer, wat de piloot op de radar kan zien. Echter gebeurt het soms ook gewoon bij een strakblauwe lucht. Dan is de turbulentie erg onverwacht, maar daar zijn vliegtuigen juist op gebouwd. Je hoeft je dus helemaal geen zorgen te maken. Je vliegt dus écht niet uit je stoel en kunt er met een gerust hart vanuit gaan dat je veilig aankomt op je vakantiebestemming.