JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Medische verzorging in het buitenland - Info D-reizen

Medische verzorging in het buitenland

De EHIC is bedoeld om een betere toegang tot de gezondheidszorg te krijgen in het buitenland en geeft hulpverleners aldaar een snellere vergoeding van de gemaakte kosten. Je kunt deze kaart gratis aanvragen bij de zorgverzekeraar.


Wanneer geeft de kaart dekking?

De EHIC geldt alleen voor de medische verzorging volgens de wettelijke regelingen van het vakantieland en kan per land verschillen. Je heb met een EHIC recht op dezelfde medische hulp als de inwoners van het land zelf. Dat betekent echter niet dat je er niet voor hoeft te betalen. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar bepaalt vervolgens, aan de hand van de door jou afgesloten soort zorgverzekering, welke kosten voor eigen rekening zijn. Het is dus niet zo dat een EHIC de dekking van medische kosten uit de reisverzekering overbodig maakt.

Wanneer geeft de kaart geen dekking?De kaart geeft echter geen dekking als je bewust voor een bepaalde medische behandeling naar het buitenland gaat, zoals bijvoorbeeld het laseren van je ogen. Ook in privé-klinieken in het buitenland wordt deze kaart niet geaccepteerd.

In welke landen is de EHIC geldig?
Met de EHIC heb je bij een tijdelijk verblijf recht op spoedeisende medisch noodzakelijke zorg als je naar een EU/EER-staat, Australië of Zwitserland gaat. Dit is zorg die niet kan wachten totdat je weer terug in Nederland bent.

Het E-111 Formulier
Reis je naar Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Servië en Montenegro, Tunesië of Turkije? Dan kun je gebruik maken van het E-111 Formulier. Nederland heeft met deze landen verdragen gesloten in het kader van de sociale zekerheid. Het betreft het voorzien in het verlenen van onmiddellijk noodzakelijke medische zorg. Om hier toegang toe te krijgen, kun je gratis het E-111 formulier aanvragen bij de zorgverzekeraar.

Hoe vraagt u de EHIC aan?
Een EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. De kaart is gratis aan te vragen bij jouw zorgverzekeraar. Vraag de kaart tijdig voor vertrek aan, zodat je zeker weet dat hij voor de vakantie binnen is. Een EHIC is slechts één jaar geldig na de afgiftedatum. Deze moet dus ieder jaar opnieuw worden aangevraagd!

Geen aanvullende zorgverzekering? Neem een reisverzekering
Het is dus niet zo dat je met een EHIC medische kosten in het buitenland vergoed krijgt. De kaart is puur bedoeld om sneller toegang te krijgen tot de zorgverlening. De zorgverzekeraar zorgt dat de hulpverlener in het buitenland de kosten vergoed krijgt en bepaalt vervolgens welke kosten hiervan voor jouw eigen rekening zijn.

Wanneer je een aanvullende zorgverzekering heb afgesloten ben je veelal verzekerd voor hulp in het buitenland en zul je geen eigen bijdrage hoeven te betalen. Maar wanneer je alleen een basis zorgverzekering heb, liggen de zaken wat anders. In veel landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, is de zorg veel duurder en kun je een flinke rekening ontvangen. Met een basis zorgverzekering ontvang je alleen een vergoeding voor wat dezelfde ingreep in Nederland zou kosten. Het resterende bedrag is dan voor eigen rekening. Raadpleeg voor de exacte informatie altijd jouw eigen zorgverzekeraar. Wij adviseren je om ruim voor je vakantie na te gaan welke zorgverzekering je heb, zodat je zeker weet of alle medische kosten in het buitenland vergoed worden. Bij een basis zorgverzekering raden wij je aan een reisverzekering te nemen die ook medische kosten dekt. Hiermee worden de aanvullende kosten in het buitenland wel vergoed en kun je met een gerust hart op vakantie. Uiteraard kun je bij D-reizen terecht om online een goede en scherp geprijsde reisverzekering af te sluiten.

Meer informatie over EHIC
Aanvullende informatie over EHIC, de landen waar de EHIC geldig is en je kunt deze direct via je zorgverzekeraar aanvragen. Wij raden je aan om, voordat je naar het buitenland gaat, altijd eerst op de website of bij de klantenservice van jouw zorgverzekeraar na te gaan welk zorgbewijs je precies nodig heb.