JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Verenigde Arabische Emiraten | D-reizen

Verenigde Arabische Emiraten


Bereid je vakantie naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) optimaal voor met de D-reizen Vakantiewijzer! Is het bijvoorbeeld veilig om water uit de kraan te drinken en is het nodig om je euro’s om te wisselen voor een andere valuta? Zijn de stopcontanten hetzelfde als in Nederland of mag de wereldstekker tevoorschijn worden gehaald? Om je op weg te helpen, hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over de Verenigde Arabische Emiraten op een rij gezet. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret.

Algemene informatie VAE

Officiële taal Arabisch Tijdsverschil

Zomer: + 2 uur

Winter: + 3 uur

Hoofdstad Abu Dhabi Vaccinatie (aanbevolen) DTP, Hepatitis A & BMR
Oppervlakte 83.600 km²

Visum

Nee

Inwoners 9.992.083 Web - Code - Tel. .ae - ARE - +971
Munteenheid Dirham (AED) Vluchtduur

Abu Dhabi: circa 7 uur

Dubai: circa 6,5 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: wanneer je op vakantie gaat naar de Verenigde Arabische Emiraten heb je een geldig Nederlands paspoort nodig. Bij aankomst op bestemming dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • Visum: in principe hoef je geen visum aan te vragen, bij aankomst op bestemming krijg je namelijk een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen in de Verenigde Arabische Emiraten mag verblijven. Liever langer genieten? Je kunt je verblijf gratis eenmalig verlengen met 30 dagen.
 • (Internationaal) rijbewijs: je Nederlandse rijbewijs is geldig in de VAE. In sommige gevallen vragen autoverhuurders toch om een internationaal rijbewijs. We raden je daarom aan om de voorwaarden goed te controleren.

Reisvoorbereiding

Voor deze vakantiebestemming zijn er geen verplichte vaccinaties. Wel worden de vaccinaties voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A aanbevolen voor de Verenigde Arabische Emiraten. Heb je vroeger geen vaccinatie gekregen tegen de mazelen? Dan wordt de vaccinatie voor BMR (Bof, Mazelen en Rode hond) aanbevolen. Voor de persoons- en reisgeboden vaccinaties kun jij je beter later adviseren door de GGD.

Verder is het handig om met een aantal zaken rekening te houden wanneer je naar deze vakantiebestemming gaat. Wij hebben de tips voor je op een rij gezet:

 • Er zijn verschillende manieren om de Verenigde Arabische Emiraten te ontdekken. Ervaar pure luxe door de touringcars met airco in Dubai en Abu Dhabi. De busverbindingen zijn goed ingericht en laat je informeren over de prijzen. 
 • Verder is de metro een veelgebruikt vervoermiddel in de VAE. Het is goedkoop en je komt snel van A naar B.
 • Uiteraard kun je ook ervoor kiezen om de taxi te pakken. Net als de bussen, zijn de taxi’s erg luxe en beschikken ze allemaal over een airco. Daarnaast hebben de taxi’s een meter en GPS.
 • Toch een beetje een Hollands gevoel in het buitenland? Dan kun je gewoon de fiets pakken. De fiets groeit enorm in populariteit en is voor de avontuurlijke reiziger de ideale manier om de uitgestrekte landschappen te trotseren.
 • Tot slot, heb je ook nog altijd de mogelijkheid om een auto te huren in de VAE. De bewegwijzering is tweetalig op deze vakantiebestemmingen, namelijk: Arabisch en Engels. Dus zelfs als je geen woord Arabisch spreekt, kom jij gemakkelijk uit de voeten.

Valuta

In de Verenigde Arabische Emiraten betaal je met de Dirham. De valuta wordt officieel afgekort met AED, maar het kan zijn dat je in de winkels ook andere afkortingen tegenkomt zoals: ‘’Dhs’’ of ‘’Dh’’.

Het is op veel plekken mogelijk om te betalen met je creditcard. Denk aan: winkels, tankstations en ticketautomaten. Verder vind je genoeg betaalautomaten waar je met je Nederlandse pinpas geld kunt opnemen. Controleer wel altijd even of het Maestro logo op de automaat staat afgebeeld. Tip: activeer voor vertrek je pinpas voor gebruik buiten Europa.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer VAE: +971
 • Algemeen alarmnummer: 999
 • Ambulance: 998
 • Brandweer: 997
 • Politie: 999

Cultuur & taal

De officiële taal van de Verenigde Arabische Emiraten is Arabisch. Echter, spreken de meeste mensen ook Engels op deze bestemmingen. Dit heeft mede te maken met het aantal Aziatische en Westerse arbeidsmigranten en expats. Geen zorgen, ook wanneer je geen Arabisch spreekt, kom je prima uit de voeten tijdens je vakantie.


De islam is de staatsgodsdienst van de Verenigde Arabische Emiraten. De bestemming wordt daarom gekenmerkt met allerlei prachtige moskeeën. Vanwege de hoeveelheid expats vind je in de VAE ook verschillende hindoeïstische tempels en christelijke kerken. Het is belangrijk om je als vakantieganger respectvol op te stellen tegenover het geloof. Bedek daarom je schouders, knieën en hoofd op het moment dat je een moskee bezoekt.


Vanwege het islamitische geloof doet de lokale bevolking mee met de vastenperiode, de Ramadan. Doordat de islamitische jaarkalender is gebaseerd op de stand van de maan, valt de Ramadan elk jaar op een andere datum. Tijdens de vastenperiode wordt er tussen de ochtendschemering en de zonsondergang niet gerookt, gegeten of gedronken. Uit respect raden wij je aan om tijdens deze uren dan ook niet in het openbaar te eten, drinken, roken of kauwgom te kauwen. In sommige hotels is dit wel toegestaan, maar bijvoorbeeld in een gesloten ruimte. Je kunt tijdens je vakantie altijd bij de receptie van je hotel vragen naar de mogelijkheden.


In de VAE zijn er vaste feestdagen en islamitische feestdagen. Overheidsinstellingen zijn tijdens deze dagen standaard gesloten en het openbaar vervoer heeft een aangepaste dienstregeling. Een voordeel: de restaurants en bars zijn juist extra lang geopend, dus je kunt ongestoord verder vakantie vieren. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari
  • Martelarendag - 30 november
  • National Day - 2 december

Islamitische feestdagen:

 • Isra en Mi'raj (Hemelvaart van de Profeet) - april/mei
 • Eid al-fitr (Einde van de Ramadan) - juni/juli
 • Arafatdag - augustus/september
 • Eid al Adha (Offerfeest - augustus/september
 • Hijri Nieuwjaar - september/oktober
 • Mohammed's Verjaardag - november

Stekkers & stopcontacten

Vergeet niet om je wereldstekker in te pakken voor je vakantie naar een van de Emiraten. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als je gewend bent in Nederland, een reisstekker komt dus altijd van pas. De netspanning van de elektriciteit is 220 volt in de Verenigde Arabische Emiraten en de frequentie is 50 hertz.

Handige informatie

 • Kraanwater: het kraanwater is op deze bestemmingen van hoge kwaliteit. Het is dus veilig om het water uit de kraan te drinken. Heb je toch je twijfels? Je kunt er ook voor kiezen om flessen (mineraal)water te kopen.
 • Vliegtijden: er zijn verschillende rechtstreekse vluchten of vluchten met overstap naar de Verenigde Arabische Emiraten. Wil je naar Dubai? Dan vlieg je vanaf Amsterdam rechtstreeks naar de bestemming in 6 á 7 uur. Liever naar Abu Dhabi? Dan ben je bij een rechtstreekse vlucht in gemiddeld 6 uur en 50 minuten op je vakantiebestemming. Bij een vlucht met overstap is de gemiddelde vliegtijd al snel 10 tot 13 uur.


Nu jij helemaal op de hoogte bent van de praktische zaken, ben jij volledig voorbereid voor je vakantie naar de Verenigde Arabische Emiraten. Ben je nog op zoek naar een vakantie die volledig aan je wensen voldoet? Laat je inspireren door ons online aanbod aan stedentrips naar Dubai of Abu Dhabi. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs? Ook dat kan! De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Het is altijd handig om eerst online een afspraak te maken.