JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Portugal | D-reizen

Portugal


Bij D-reizen begrijpen wij dat je voor je vakantie naar Portugal niet voor verrassingen wil komen te staan. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig of een identiteitskaart? En heb je een wereldstekker nodig voor de stopcontacten in Portugal? Allemaal vragen die wij zorgvuldig voor jou hebben beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo ga jij goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret!

Algemene informatie Portugal

Officiële taal Portugees Tijdsverschil

Vasteland: - 1 uur

Azoren: -1 uur

Madeira: - 1 uur

Hoofdstad Lissabon Vaccinatie n.v.t.
Oppervlakte 91.072 km²

Visum

Nee

Inwoners 10.272.399 Web - Code - Tel. .pt -PRT - +351
Munteenheid Euro (EUR) Vluchtduur Circa 3 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: een Nederlands paspoort of identiteitskaart is voldoende voor je vakantie naar Portugal.
 • Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen.
 • (Internationaal) rijbewijs: voor het huren van een auto in Portugal hoef je niet over een internationaal rijbewijs te beschikken. Een Nederlands rijbewijs is meer dan voldoende.

Reisvoorbereiding

Voor een vakantie naar Portugal is het niet nodig om bepaalde vaccinaties te halen. Mocht je een huisdier mee willen nemen op vakantie dan is het belangrijk dat je dierenvriend is ingeënt tegen hondsdolheid, rabiës. Om te voorkomen dat je in aanraking komt met het virus, raden we je aan om contact met andere dieren te vermijden.

Huur je een auto in Portugal? Dan is het handig om er rekening mee te houden dat je op verschillende Portugese wegen tol moet betalen. Je hoeft geen tolvignet te hebben, maar je zult wel tol moeten betalen bij de tolpoorten. Veelal betaal je tol door middel van een creditcard. Slechts een beperkt aantal tolpoorten accepteert contant geld. Tip: schaf een tolbadge aan om lange wachtrijen te voorkomen. Ga je met de auto naar Portugal? Controleer dan of je voor de landen die je onderweg passeert, een tolvignet of milieusticker nodig hebt.

Valuta

Net als in Nederland, kun je in Portugal gewoon met de euro (€) betalen. Dat is handig! Verder kun je op de meeste plekken eenvoudig betalen met je pinpas of creditcard. Wanneer je geld wilt opnemen bij de betaalautomaten, is het goed om te weten dat hiervoor transactiekosten worden gerekend. Pinnen is gemakkelijk, alleen we raden je toch aan om contant geld op zak te hebben. Je weet nooit wanneer het van pas komt.

Noodnummers

We hopen uiteraard dat je een zorgeloze reis hebt, alleen soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Portugal: + 351
 • Algemeen alarmnummer (ambulance, brandweer, politie): 112

Cultuur & taal

Portugees is de officiële taal die door de lokale bevolking wordt gesproken. In het noordoosten van Portugal spreken ze ook Mirandees, een erkende minderheidstaal dat met name voorkomt in grensregio met Spanje. Je hoeft je geen zorgen te maken, in de toeristische gebieden en grotere steden spreken ze gewoon Engels.

Op papier is Portugal een christelijk land, ruim 90% van de Portugese bevolking noemt zich ook katholiek. Tijdens de nationale feestdagen zullen de meeste winkels, kantoren en banken gesloten zijn. Ook rijdt het openbaar vervoer met een aangepaste dienstregeling. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Ano Novo (Nieuwjaarsdag) - 1 januari
  • Boa sextra-feira (Goede Vrijdag) - 2 april
  • Páscpa (Pasen) - 4 april
  • Dia da Liberdade (Dag van de Revolutie) - 25 april
  • Dia do Trabalho (Dag van de Arbeid) - 1 mei
  • Dag van de Azoren, alleen voor de Azoren - 1 juni
  • Corpus Christi (Sacrementsdag) - 3 juni
  • Dag van Portugal - 10 juni
  • Dag van Madeira, alleen voor Madeira - 1 juli
  • Maria Hemelvaart - 15 augustus
  • Dag van de Republiek - 5 oktober
  • Allerheiligen - 1 november
  • Restauracao da Independencia (Onafhankelijkheidsdag) - 1 december
  • Maria Onbevlekte Ontvangenis - 8 december
  • Kerstmis - 25 december

Wellicht verwacht je de siësta-cultuur eerder in Spanje, maar niets is minder waar! Ook in Portugal doen ze graag mee met de siësta en je merkt dat de winkels tussen 13:00 - 15:00 uur gesloten zijn. Ook houden de Portugezen van een uitgebreide lunch dat vaak uit meerdere gangen bestaat. Je hoeft dus niet vreemd op te kijken als ze hier zeker twee uur voor uittrekken.

Stekkers & stopcontacten

Laat je wereldstekker maar thuis, in de meeste gevallen kun je zonder problemen je elektronische apparaten in het stopcontact steken. De Portugese stopcontacten zijn namelijk hetzelfde als die in Nederland. Het voltage in Portugal is 230 volt.

Handige informatie

 • Kraanwater: het is veilig om tijdens je vakantie water uit de kraan te drinken. Het kraanwater kan alleen licht naar chloor smaken, wat anders is dan je wellicht in Nederland gewend bent. Twijfel je aan de kwaliteit van het water? Je kunt altijd flessen (mineraal)water kopen bij de lokale supermarkt.
 • Vliegtijden: er worden dagelijks rechtstreekse vluchten aangeboden naar Portugal. Of je nu naar Lissabon vliegt of naar Faro, je kunt rekening houden met een gemiddelde vluchtduur van 3 uur.


Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van Portugese stedentrips tot een strandvakantie in de Algarve. Ben je op zoek naar een rondreis door het veelzijdige Portugal? Breng een bezoek aan een van de D-reizen winkels. Onze ervaren reisadviseurs staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Vergeet niet eerst online een afspraak te maken.