JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Groot Brittannië| D-reizen

Groot-Brittannië


Bij D-reizen begrijpen wij dat je voor je vakantie niet voor verrassingen wil komen te staan. Heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig of een identiteitskaart? En heb je een wereldstekker nodig voor de stopcontacten in Groot-Brittannië? Allemaal vragen die wij zorgvuldig voor jou hebben beantwoord in onze Vakantiewijzer. Zo ga jij goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret!

Algemene informatie Groot-Brittannië

Officiële taal Engels Tijdsverschil

Zomer: - 1 uur

Winter: - 1 uur

Hoofdstad London Vaccinatie n.v.t.
Oppervlakte 242.495  km²

Visum

Nee

Inwoners 65.761.117 Web - Code - Tel. .uk. - GBR - +44
Munteenheid Britse Pond (GBP) Vluchtduur Circa  1 tot 1,5 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: je hebt voortaan een geldig paspoort nodig voor je vakantie naar Groot-Brittannië. Een Nederlandse identiteitskaart kun je dus niet gebruiken als reisdocument.
 • Visum: op dit moment hoef je geen visum aan te vragen. Vanaf eind 2024 wordt wel verwacht dat jij je online dient te registreren voor je vakantie naar Groot-Brittannië. De exacte invoerdatum is nog niet bekend. Houd voor meer informatie de website ETA UK in de gaten.
 • (Internationaal) rijbewijs: een leuke manier om de bestemming te ontdekken, is door middel van de auto! De wegen zijn in prima staat en je hoeft geen internationaal rijbewijs te hebben voor het huren van een auto in Groot-Brittannië. Je Nederlandse rijbewijs is meer dan voldoende. Houd er alleen rekening mee dat je aan de linkerkant van de weg rijdt en niet rechts.

Reisvoorbereiding

Wanneer je op vakantie gaat naar Groot-Brittannië is het fijn om te weten dat er geen verplichte of aanbevolen vaccinaties zijn.


Verder zijn er verschillende manieren om jezelf te verplaatsen op deze bestemming. Het openbaar is goed geregeld, met name in de grote steden vind je goede busverbindingen. Ook zul je merken dat er in de steden Londen, Glasgow en Newcastle verschillende metrolijnen zijn met stations verspreid over het stadscentrum. Elke metrolijn heeft zijn eigen kleur, zodat je gemakkelijk weet welke richting je op moet. Leuk om te weten: in Manchester maken ze gebruik van de tram.


Wil je tijdens je vakantie veel gebruikmaken van de bus en metro? Maak de keuze om een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Deze kaart is gemakkelijk in gebruik en vergelijkbaar met de Nederlandse OV-kaart. Liever een taxi? Ook die zijn veel te spotten in de steden. De taxi’s zijn eenvoudig te herkennen aan het bordje ‘for hire’ bovenop de auto. Is het bordje verlicht? Dan is de taxi vrij en kun je de chauffeur aanhalen. Vaak hebben taxi’s een meter in de auto. Wanneer deze niet aanwezig is, zul je in enkele gevallen een vaste prijs moeten afspreken.


Wanneer je de keuze maakt een auto te huren in Groot-Brittannië, is het goed om te weten dat de meeste autoverhuurders als eis hebben dat de bestuurder minimaal 25 jaar is en in het bezit is van een creditcard. Het is even wennen, maar je rijdt op deze bestemming aan de linkerkant van de weg. Dat is dus even opletten wanneer je voorrang verleend of de rotonde wilt oprijden.

Valuta

In Groot-Brittannië kun je betalen met de Britse pond (GBP). Wanneer je graag contant geld wilt omwisselen naar Britse ponden, ben je het voordeligst uit bij de bank. Daarnaast vind je op veel plaatsen geldautomaten waar je met je bankpas of creditcard geld kunt opnemen.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Groot-Brittannië: +44
 • Algemeen alarmnummer (ambulance, brandweer en politie): 112 & 999

Cultuur & taal

In Groot-Brittannië is Engels de officiële taal. Echter, kent Groot-Brittannië ook andere talen, zoals Schots en Welsh, en verschillende dialecten. Je zult merken dat de Britten soms heel snel kunnen praten, dat is opletten geblazen!


Sport, kunst en muziek vormen belangrijke onderdelen van de cultuur in Groot-Brittannië. Sporten zoals rugby, golf en cricket maar ook bands zoals the Beatles en Coldplay, komen uit Groot-Brittannië. Verder vormt de Britse Koninklijke Familie een belangrijk onderdeel van de Britse cultuur. Dit zie je ook terug in de feestdagen. Om je een indruk te geven van populaire Britse feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari
  • Burns Night - 25 januari
  • Saint David's Day - 1 maart
  • Goede Vrijdag - maart
  • Saint Patrick's Day - 17 maart
  • Pasen - maart/april
  • Spring Bank Holiday -  mei
  • King's Birthday - 17 juni
  • Summer Bank Holiday - augustus
  • Guy Fawkes Day - 5 november
  • Kerstmis - 25 december
  • Boxing Day - 26 december

Verder is het geven van fooi gebruikelijk op deze vakantiebestemming. Het is niet verplicht, maar je merkt dat bij taxiritten de prijs naar boven wordt afgerond en in restaurants is het normaal om 10 tot 15 procent fooi te geven. Tip: sommige restaurants rekenen zelf al fooi door ‘servicekosten’ toe te voegen aan de rekening. Houd dit in de gaten, zodat je niet onnodig extra betaald.

Stekkers & stopcontacten

Houd een plekje vrij voor je wereldstekker type G als je op vakantie gaat naar de Groot-Brittannië. De stopcontacten op deze vakantiebestemming zijn namelijk anders dan je in Nederland gewend bent. De netspanning is 230 volt en de frequentie is 50 hertz.

Handige informatie

 • Kraanwater: het kraanwater is veilig om te drinken, alleen bevat een chloorsmaak wat niet iedereen lekker vindt. Je kunt er altijd voor kiezen om flessen (mineraal)water te kopen bij de lokale supermarkt. Het nuttigen van ijsklontjes en het wassen van groenten is verder geen enkel probleem.
 • Vliegtijden: vanaf Nederland vlieg je in een mum van tijd naar Groot-Brittannië. Binnen 1,5 uur kun jij stap jij vaak het vliegtuig alweer uit en is de vakantie begonnen!


Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod, variërend van een stedentrip naar Edinburgh, last-minute citytrips naar London tot autovakanties door Groot-Brittannië. Liever persoonlijk advies? Onze ervaren reisadviseurs in de D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.