Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Tsjechie ×
  • Reuzengebergte ×

Vakantie Reuzengebergte

Wintersporten op een plek waar de pistes niet overbevolkt zijn? Dan is het Reuzengebergte uw plek! Geniet ook van de prachtige alpenweiden vol bloemen, rustig gelegen dorpjes, berghutten en uitzonderlijke buitensportmogelijkheden. Dit gebied in Tsjechië heeft u het hele jaar door genoeg te bieden!

Lees meer

Op vakantie naar Reuzengebergte

Reuzengebergte in de winter

Dankzij haar buitengewoon mooie natuur met in de winter een heerlijk dik pak sneeuw, is het Reuzengebergte één van de topattracties van Tsjechië. Dus, wintersport- en natuurliefhebbers, laat u eens 'reusachtig' verrassen! Het Reuzengebergte (Krkonoše) ligt ten noordoosten van Praag, op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketens van de Sudeten en is één van de mooiste Nationale Parken in Tsjechië. De zuidelijke randen en de meest bekende toeristische centra van het gebied maken deel uit van de beschermde zone van het Nationale Park.

Bent u een liefhebber van wintersport? Dan is deze streek uw bestemming! Prachtige bergen, sneeuwzeker van eind november tot eind april, geschikt voor elk niveau én vooral voor gezinnen met kinderen, prettig kleinschalig en gezellig, dat zijn de trefwoorden die hier van toepassing zijn. In Spindleruv Mlyn is voor de liefhebbers van snowboarden een freestyle snowpark (op Svaty Petr). Ook langlaufen, paraskiën en (bob)sleeën behoren tot de mogelijkheden.

Bekende skigebieden zijn:
- Spindleruv Mlyn (met Svaty Petr en Medvedin)
- Pec pod Snezkou
- Harrachov
- Rokytnice nad Jizerou

Dé plaatsen voor een heerlijke wintersport zijn:
- Harrachov
- Spindleruv Mlyn
- Janske Lazne
- Pec Pod Snezkou
- Rokytnice nad Jizerou
- Horni Domky
- Prichovice
- Paseky nad Jizerou
- Rejdice
- Studenov
- Skiarena Krkonose

Leuke wintersportplaatsen zijn:
- Velka Upa
- Horni Marsov
- Janske Lazne
- Dolni Rokytnice
- Horni RokytniceReuzengebergte in de zomer

In de zomer komen de toeristen vanwege de prachtige, ongerepte natuur. De streek is ook niet voor niets uitgeroepen tot bioreservaat door de UNESCO. Zo zijn de kale, granieten toppen van veel bergen zeer imposant! En omdat het gebied niet zo heel erg groot is, leent het zich uitstekend voor uitstapjes en is het niet moeilijk snel de weg te vinden. U zult zich er al gauw helemaal thuis voelen!

Benieuwd naar de wandelmogelijkheden? Trek dan uw bergschoenen aan, doe uw rugzak om en maak een 'hike' door bergen en dalen. Het gebied beschikt over een buitengewoon dicht netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden. Vanwege de vele hoogteverschillen is het gebergte een echte uitdaging! Zowel de ervaren als de minder ervaren wandelaar kunnen hier prachtige wandelingen maken. En bij noodweer kunt u altijd schuilen in één van de vele berghutten!

Bent u gek op een schitterend uitzicht? Ga dan naar één van de uitkijktorens die het gebied rijk is. Bijvoorbeeld de uitkijktoren Zaly (1892) in Benecko, die op de Cerna Horá (als toren ingerichte oude steunpilaar van de oorspronkelijke kabelbaan!) of de neogothische stenen toren Stepanka (1847) in Korenov-Rejdice.

Houdt u van spanning en sensatie? Mountainbiken op ruige paden? Neem dan uw eigen ATB mee of huur er één. Een mooie afdaling is bijvoorbeeld van de Cerna Horá (circa 1300 m) in Janske Lazne naar Cerny Dul. Een spectaculaire afdaling van ongeveer 12 km! Wie durft deze uitdaging aan?

Cultuur Reuzengebergte

Ontdek de onverwachte mogelijkheden op het gebied van cultuur:  

 • Zo staat in Harrachov één van de oudste glasfabrieken (1712) van Tsjechië. Er worden diverse soorten glas gemaakt, waaronder kandelaars, en er is een rondleiding mogelijk met een gids. Er is ook een interessant glasmuseum. Houdt u van kristal, dan moet u hier zijn!
 • In Harrachov vindt u ook het Mijnbouw Museum. U vindt er een uitgebreide collectie mineralen. Er is een rondleiding door een circa 450 m lange, ondergrondse tunnel, die vol staat met oude mijnattributen. Voel hoe het is om diep onder de grond te zitten!
 • Het Tanvald-Korenov-Harrachov-spoor is het steilste spoor in Tsjechié. Het traject stamt uit 1902 en is sinds 1992 aangemerkt als monument. Vanuit de trein hebt u een werkelijk prachtig uitzicht over het Reuzengebergte. Allemaal instappen!

Natuur

De natuur is divers en indrukwekkend:  

 • Het is het hoogste gebergte in Tsjechië en de ruige schoonheid die u er aantreft, is aantrekkelijk voor veel avonturiers. U vindt er bovendien bijzondere plantensoorten die nergens ter wereld voorkomen. Prachtige watervallen in door gletsjers uitgesleten dalen maken het plaatje compleet.
 • De oorspronkelijk in het gebied aanwezige hardhout- en gemengde bossen zijn in de loop der tijd verdwenen en vervangen door dennenbos. Alleen in de dalen komt het hardhoutbos nog voor, zij het beperkt. Gebieden in het Reuzengebergte die bijzonder rijk zijn aan veel verschillende plantensoorten worden 'tuinen' (zahrádka) genoemd. Er zijn in het gebied circa 15 van deze tuinen, zoals Certova zahrádka en Krakonosova zahrádka. Ze zijn een bezoek absoluut waard!

Ligging

De streek ligt ten noordoosten van Praag, op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten. De noordelijk gelegen bergen aan de kant van Polen zijn erg steil en lopen af naar Slezska Rovina in Polen. De zuidelijk gelegen bergen zijn wat minder steil en lopen af naar Podkrkonosska Pahorkatina.

Het Reuzengebergte is ongeveer 40 km lang en 20 km breed en één van de mooiste Nationale Parken in Tsjechië. De oppervlakte bedraagt circa 36.600 ha, of 3600 m².

Praktische Tips voor je vakantie naar Reuzengebergte

Hoelang is het vliegen naar Reuzengebergte?

Reuzengebergte is meestal tussen de 1,5 en 2 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Reuzengebergte?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Reuzengebergte.

Wat is de route van Nederland naar Reuzengebergte

De vliegtijd vanuit Nederland bedraagt ongeveer 1 uur en 30 minuten. De aanvlieghaven is Praag. De transfertijd naar het centrum van de Tsjechische hoofdstad bedraagt circa 20 minuten. Vanaf Praag is het ongeveer 145 km naar Spindleruv Mlyn.

Er zijn diverse mogelijkheden om met de pendelbus of trein naar het Reuzengebergte (via Praag) te reizen.

Het is uiteraard ook mogelijk om met de eigen auto af te reizen. De reis duurt ongeveer 11 uur. Vanaf Utrecht is het circa 906 km rijden naar Spindleruv Mlyn.

De snel- en hoofdwegen in Tsjechië worden redelijk tot goed onderhouden en in de winter sneeuwvrij gehouden. De secundaire wegen zijn vaak slecht onderhouden, met veel gaten en kuilen. Hier wordt zelden sneeuw geruimd. Op snelwegen en de belangrijkste hoofdwegen is een wegenvignet verplicht.

Het is verplicht om met lichten aan te rijden. Op de secundaire wegen, vooral in de hoger gelegen gebieden, en in de meeste plaatsen zelf zijn vaak sneeuwkettingen nodig. Deze zijn ter plaatse niet te huur en zeer beperkt te koop (alleen oude modellen).

Hoe is het openbaar vervoer in Reuzengebergte?

Er zijn vrij goede bus- en treinverbindingen. De Tsjechische busonderneming CSAD rijdt vrij frequent en doet ook de afgelegen plaatsen aan. U kunt ook gebruik maken van de plaatselijke bus of de skibus, die de diverse skicentra met elkaar verbindt.