Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Tsjechie ×

Tsjechië, land van romantiek en geschiedenis. Land van de 'Gouden Stad' Praag, de Moldau, kastelen en burchten. Waan uzelf in lang vervlogen tijden. Geniet van de prachtige steden, maar ook van de woeste bergen met snel stromende rivieren. Kom als de zomerzon het land goud kleurt. Maar vergeet niet om er in de winter terug te keren om je ski's onder te binden. Tsjechië, een land van uitersten!

Lees meer

Op vakantie naar Tsjechie

Bezoek Tsjechië en verwonder je over de prachtige natuur en de schitterende steden. Met Praag als het romantische hart van een land! Waar de muziek door de straten klinkt en de mensen het glas heffen op elkaar. Tsjechië is een land dat tot de verbeelding spreekt!

Tsjechië ligt in Centraal-Europa, op ongeveer anderhalf uur vliegen van Nederland. Het land leent zich bijzonder goed voor heerlijke vakanties van de meest uiteenlopende aard. Je kunt bijvoorbeeld voor een (korte) stedentrip naar Praag, één van de mooiste steden van Centraal-Europa. Of je maakt een adembenemende rondreis langs de spectaculaire bezienswaardigheden, zoals kastelen, burchten, kuuroorden en woeste berggebieden. Maar je kunt er ook voor een uiterst relaxte wintersport terecht. Kortom, Tsjechië biedt je een scala aan mogelijkheden!

En terwijl je er bent, kun je genieten van de eigengereide gastronomie en het heerlijke bier. Laat je verwennen in één van de mondaine restaurants van Praag. Of bezoek op het platteland een authentiek bierhuis (pivnice), waar je naast een keur aan biersoorten altijd enkele warme gerechten kunt eten. Eenvoudig, maar o zo sfeervol!

Een belangrijk voordeel van Tsjechië ten slotte zijn de prijzen. Het is daar nog steeds mogelijk om voor relatief weinig geld heel veel vakantie te hebben!

Eten en drinken in Tsjechie

Lijnen in Tsjechië wordt moeilijk. De Tsjech houdt van voedzame maaltijden, die vaak ook nog eens verrijkt worden met slagroom! Maar specialiteiten zoals de beroemde Praagse ham (Prazska sunka), rundergebraad met room en bosbessen (svícková na smetane) of zoete pannenkoeken gevuld met vers fruit en slagroom (palacinky), zijn niet te versmaden!

Maar het zijn niet altijd de hoofdgerechten die een land aantrekkelijk maken. Dat geldt in het bijzonder voor Tsjechië, waar vooral de bijgerechten een grote rol spelen! De Tsjechische knoedels bijvoorbeeld zijn uniek en komen in veel soorten: er zijn er gemaakt uit gistdeeg, er zijn Karlsbader knoedels, harige (chlupaté) knoedels gemaakt uit rauwe aardappels en aardappelknoedels. Er zijn ook tientallen recepten waar aardappels in zijn verwerkt. Vooral de iets minder traditionele aardappelkoekjes (bramboráky) zijn erg gewild.

Dat geldt ook voor het Tsjechische bier! Er zijn tegenwoordig meer dan 470 biersoorten in Tsjechië verkrijgbaar. Het is een vanzelfsprekend item op de menu's in Tsjechische restaurants, terrasjes en clubs.

De bieren die in Plzen en Ceské Budejovice worden gebrouwen, zijn de originelen, met een uitzonderlijke smaak. Andere geliefde Tsjechische bieren zijn onder andere Gambrinus, Staropramen, Krusovice, Radegast, Bernard en Velkopopovický koze.

Ligging

Tsjechië ligt in Centraal-Europa, op ongeveer anderhalf uur vliegen van Nederland. In het noordwesten en westen grenst Tsjechië aan Duitsland, in het noorden aan Polen, in het oosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk. Tsjechië beslaat ongeveer 79.000 km² (bijna twee keer zo groot als Nederland).

De meeste grenzen worden gevormd door gebergten, zoals het Bohemer Woud, het Ertsgebergte, de Sudeten (met onder andere het Reuzengebergte), de Beskiden en de Witte Karpaten. Alleen de zuidgrens (met Neder-Oostenrijk) bestaat voornamelijk uit een rivier, de Thaya.

De bekendste rivier van Tsjechië en ook de langste (circa 440 km) is de Moldau (in Tsjechisch 'Vltava'). Luister je eens naar de muziek van Bedrich Smetana, die de stroom van de Moldau zo prachtig heeft weergegeven in het klassieke stuk 'De Moldau' (1874-1879)!

Bezienswaardigheden Tsjechie

Wie Tsjechië bezoekt, mag Praag vanzelfsprekend niet missen. Deze schitterende stad aan de prachtige Moldau, herbergt een overweldigende hoeveelheid aan kunst, cultuur, schoonheid en geschiedenis. Door de hele stad vind je kastelen en kerken, die je terugvoeren in de tijd. Maak een wandeling door de smalle straatjes onder het licht van de gaslantarens of laat je vervoeren per historische stoomboot.

Ben je toe aan wat cultuur? Bezoek dan één van de vele musea, bijvoorbeeld het Nationaal Museum, het belangrijkste museum van Tsjechië! En wil je even uitrusten? Betreed één van de vele restaurants of bars en bestel een typisch Tsjechisch biertje, zoals een Gambrinus, Staropramen of Radegast!

Hou je meer van de natuur of actieve sport? Ga dan naar het Tsjechische Reuzengebergte (Krkonose) en maak kennis met de wilde toppen, diepe ravijnen, rivieren en bergweides.

Een absolute aanrader zijn de Mumlava-watervallen. Het water stort hier door tot circa 8 m hoge granieten blokken ruim 10 m naar beneden! Maar het Reuzengebergte biedt nog veel meer: skigebieden, wandelpaden, sportactiviteiten en diverse pittoreske toeristencentra (waaronder de bekendste, Spindleruv Mlyn en Harrachov). Het Reuzengebergte ligt ten noordoosten van Praag, op de grens tussen Tsjechië en Polen.

Verrassende Highlights in Tsjechie

Hou je van burchten en kastelen? Meer dan 2000 van deze 'ridderwoningen' wachten op je in Tsjechië! Neem bijvoorbeeld Hluboka, dat net een écht ridderkasteel lijkt, met haar met grote stenen en kantelen! Of Karlstejn (iets ten zuidwesten van Praag), de belangrijkste Tsjechische burcht en één van de symbolen van het Tsjechische koninkrijk. Sluit je ogen en stel je voor hoe de kasteelheren woonden en werkten en op oorlogspad gingen! Hoor het wapengekletter!

Ben je een golfliefhebber? Dan boft u, want in Tsjechië kun je uitstekend golfen! En wist je dat dit een uitstekend bewaard geheim is? Verrassend is dat het land ruim vijftig golfbanen telt - in grootte variërend van 6 tot 36 holes. Ook zijn er op ongeveer twintig plaatsen in het land indoor golfbanen! Handig, met die koude winters! Dus, je bent aan slag!

verwen jij jezelf graag? Dan moet je beslist naar het oudste kuuroord van Tsjechië, Karlovy Vary. Er zijn twaalf verschillende bronnen waar de temperatuur van het water varieert van 45°C tot 73°C. Hier kun je niet alleen kuren, maar ook genieten van de uitgebreide, culturele mogelijkheden: een amfitheater, een schouwburg, een kunstgalerij, een aantal concertzalen en twee casino's.

Sportliefhebbers kunnen er een renbaan bezoeken, golfen, tennissen, zwemmen en schieten. En de stad staat niet alleen bekend om haar geneeskrachtige bronnen, maar ook om haar kunstzinnige Moser glaswerk. Karlovy Vary ligt ongeveer 130 km ten westen van Praag.

Praktische Tips voor je vakantie naar Tsjechie

Hoelang is het vliegen naar Tsjechie?

Tsjechie is meestal tussen de 1,5 en 2 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Tsjechie

De vliegtijd vanuit Nederland bedraagt ongeveer 1 uur en 30 minuten. De transfertijd naar het centrum van Praag bedraagt circa 20 minuten.

Het grootste Tsjechische vliegveld is Praag-Ruzyne, dat op ongeveer 20 km ten noordwesten van Praag ligt. De verbinding tussen de stad en de luchthaven wordt gevormd door buslijn 119 vanaf halte Dejvická (metro A) en door buslijn 100 vanaf halte Zlicín (metro B). De bussen rijden met regelmatige intervallen. Je kunt uiteraard ook een taxi of minibus nemen.

Tsjechië kan uiteraard ook prima per auto bereikt worden. De afstand Amsterdam - Praag bedraagt circa 900 km.

Per trein duurt de reis naar Praag ongeveer 12 á 16 uur, afhankelijk van de plaats van vertrek.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Tsjechie?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Tsjechie.

Met welke munteenheid betalen ze in Tsjechie?

In Tsjechië zijn de belangrijkste geldzaken als volgt geregeld:

  • De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon, de internationale afkorting ervan is CZK. Een kroon heeft 100 hellers, het kleinste muntstuk is 50 heller.
  • Er zijn in Tsjechië veel plaatsen waar geld gewisseld kan worden. Naast banken is de receptie van je hotel bijvoorbeeld ook een goede mogelijkheid. Wissel je geld echter nooit op straat!
  • Mocht je een fooi willen geven, tel dan ongeveer 10% bij de rekening op en rond af naar boven. Bezoekers van een restaurant laten het geld meestal niet op tafel liggen. Een fooi geven is geen vanzelfsprekendheid.
  • De overgrote meerderheid van winkels en restaurants accepteert creditcards. Als er betaalkaarten worden geaccepteerd, wordt dat meestal bij de ingang aangegeven.

Wat is het voltage in Tsjechie?

De netspanning is 230 Volt. Gangbare, tweepolige stekkers kunnen overal gebruikt worden. Voor geaarde apparaten, waarbij de randaarde aan de buitenkant van de stekker zit, heb je een adapter nodig.

Is het water drinkbaar in Tsjechie?

Het leidingwater is vaak goed genoeg voor het bereiden van eten en drinken, maar niet altijd om direct te drinken. We raden je dan ook aan om drinkwater in flessen te kopen.

Welke taal spreken ze in Tsjechie?

De officiële taal in Tsjechië is het Tsjechisch en 96% van de bevolking spreekt deze taal. Maar vooral in de grotere steden kan je bijna altijd ook met Engels terecht. De oudere mensen spreken daarnaast Russisch en soms ook Duits.

Hoe is het openbaar vervoer in Tsjechie?

Reizigers in Praag hebben bussen, trams en drie metrolijnen tot hun beschikking. Een kaartje met overstapmogelijkheid is 75 minuten geldig voor alle soorten vervoer (tram, bus, metro) en heeft geen beperking in het aantal overstappen.

De Praagse metro heeft een totale lengte van ongeveer 55 km. De drie lijnen worden met letters en kleuren aangeduid: A (groen), B (geel) en C (rood). Er zijn 54 stations waarvan 3 (Mustek, Muzeum en Florenc) met een overstapmogelijkheid.

Wat is de geschiedenis van Tsjechie?

De geschiedenis van Tsjechië gaat ver terug. Er zijn vondsten gedaan die aantonen dat het land al rond 80.000 voor Christus werd bewoond. Tot circa 100 voor Christus werden Bohemen en Moravië bewoond door de Kelten. Zij werden opgevolgd door de Germanen, die er tot circa 600 na Christus verbleven. Deze werden uiteindelijk verdreven door de Slaven uit het oosten en noorden.

Vanaf de 9e eeuw vielen de gebieden onder het rijk van Karel de Grote. Na deze Frankische overheersing ontstond rond 830 het Groot-Moravische Rijk, dat Slowakije, Silezië en Bohemen omvatte.

In de 10e eeuw ontstond het koninkrijk Bohemen. Na twee eeuwen van Duitse overheersing slaagde het koninkrijk Bohemen erin een relatief onafhankelijke staat te worden binnen het Heilige Roomse Rijk. Eén van de latere koningen van Bohemen, Karel IV, werd later zelfs tot keizer van het Heilige Roomse Rijk gekroond (14e eeuw)! Praag werd de derde stad van het Westen.

Aan het begin van de 16e eeuw kende Bohemen een grote artistieke en culturele bloei (Gouden Eeuw). In die tijd bemachtigden de Habsburgers overigens wel de Boheemse troon. En zij zouden tot 1918 aan de macht blijven, ondanks de 30-jarige oorlog die in de 17e eeuw plaatsvond tussen Bohemen en Habsburgers. Die oorlog bracht bovendien één van de meest dramatische data uit de Tsjechische geschiedenis met zich mee: 21 juni 1621, de dag waarop de Tsjechen hun elite én autonomie verloren. Ze zouden nog driehonderd jaar moeten wachten voordat ze opnieuw onafhankelijk zouden worden!

Dat gebeurt op 28 oktober 1918, als het land eindelijk de onafhankelijkheid verkrijgt. Op die datum wordt namelijk de Tsjechoslowaakse republiek uitgeroepen (vandaag de dag wordt deze datum overigens nog steeds gevierd als Onafhankelijkheidsdag). Tot 1938 kende het land een echte democratie.

Maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. De Sudetenlanden (deel van het land waar zich ongeveer 3 miljoen Duitssprekende inwoners bevonden!) werden door de Duitsers geannexeerd, waarna de ze ook de overige delen van Tsjechoslowakije binnenvielen.

De Tsjechoslowaakse stad Plzeñ werd uiteindelijk bevrijd door de Amerikanen, maar omdat die niet verder aandrongen, waren het de Sovjets die als helden werden binnengehaald. Uiteindelijk leidde dat (met de 'Coup van Praag', 1948) tot de vestiging van een communistische staat. De invloed van Stalin zou weldra duidelijk worden.

De koude oorlog was begonnen. Een bureaucratisch, stalinistisch regime werd gevestigd, de bevolking werd steeds minder vrij. In de jaren '60 echter ontstond er een 'socialisme met een menselijk gelaat', wat de start van de zogenaamde 'Praagse lente' was: een periode met relatief veel vrijheden voor de bevolking en een intensivering van het culturele leven. Maar de Sovjet-Unie vreesde voor een 'besmetting' van het hele Oostblok en greep in. Het land werd bezet en de hervormingen werden teruggedraaid.

In januari 1969 stak de student Jan Palach zich in brand uit protest tegen de bezetting door de Sovjets. Hij werd een belangrijk symbool voor het verzet. En na jaren van somberheid protesteerde een groep dissidenten, waaronder Václav Havel, tegen de gang van zaken. Ze stelden een manifest op, de 'Charta 77', waarin alle onrechtvaardigheden van het regime aan de kaak werden gesteld.

Uiteindelijk leidde de omwentelingen in het Oostblok ook tot de omwenteling in Tsjechoslowakije. Geweldloos werden de machtsverhoudingen gewijzigd (de Fluwelen Revolutie) en uiteindelijk werd Václav Havel op 30 december 1989 tot president gekozen.

Maar de Tsjechen en Slowaken waren al circa driekwart eeuw tegen wil en dank aan elkaar gekoppeld door de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog. Op 1 januari 1993 leidde dat uiteindelijk tot een breuk en werden beide republieken officieel gescheiden.

Na 15 jaar is de Tsjechische Republiek het verst gekomen qua hervormingen van alle voormalige Sovjet-satellietstaten. In