Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Noorwegen ×
  • Hedmark ×

Beleef een onvergetelijke vakantie in Hedmark! Als je wilt skiën, snowboarden of langlaufen zit je hier goed, want de streek bied je eindeloze pistes en uitgestrekte loipes. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen en fietsen in één van de nationale parken of relaxen bij één van de vele meren die de streek telt. Bezoek ook leuke plaatsen als Hamar en Trysil!

Lees meer

Op vakantie naar Hedmark

Hedmark in de winter

De streek ligt in het zuidoosten van Noorwegen. De streek grenst in het oosten aan Zweden en in het noorden aan de streek Sør Trøndelagfylke. Ten zuiden ligt de streek Akerhusfylke en ten westen Oppland. Samen met Telemark, Vestfold, Ǿstfold, Akershus, de stad Oslo, Buskerud en OpplandIt vormt Hedmark de regio Oost-Noorwegen of Østlandet. 

In de streek zijn diverse meren, waarvan Femunden en Mjøsa de grootste zijn. Bovendien lopen de rivieren Glomma, Folla en Trysilelva door de streek. 

De hoofdstad is Hamar, de locatie van het schaatstoernooi van de Olympische Spelen in 1994. Je kunt zich vast ook nog wel herinneren dat Sven Kramer hier in 2009 wereldkampioen werd! 

Wintersporters zijn aan het juiste adres in het sneeuwzekere Hedmark! Gezinsvriendelijke skigebieden als Trysil bieden je uitgestrekte pistes die vooral voor beginners erg geschikt zijn. Maar ook gevorderde wintersporters komen niets tekort: in het hogergelegen deel vind je circa 20 km aan zwarte afdalingen. Ga je liever langlaufen? Rond de plaats Sjusjøen vind je maar liefst circa 130 km aan loipen die aansluiting bieden op de loipen in Lillehammer, Øyer en Nordseter, met in totaal 344 km! Voor een unieke ervaring maak je een honden- of arresleetocht.

Skigebieden die je hier kunt vinden, naast Trysil, zijn:
- Sjusjøen Skisenter
- Rena

Leuke plaatsen voor een heerlijke skivakantie zijn:
- Trysil
- Sjusjøen


Hedmark in de zomer

Ook ’s zomer is het goed toeven in deze Noorse streek. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het overgrote deel bestaat uit prachtige natuur met ongerepte nationale parken, zoals Rondane, Femunden, Gutulia. Bovendien is er voor wandelaars een omvangrijk netwerk aan wandelroutes. Wat dacht je van een wandeling over de circa 250 km lange Finnskogen-weg die langs de grens van Noorwegen en Zweden loopt? Een fantastische belevenis!

De meren bieden bij warm weer volop vertier. Je vindt er meer dan 2000, waarvan Femunden en Mjøsa de grootste zijn. Je kunt hier talloze watersporten beoefenen, en ook vissers zijn hier op hun plaats. Avontuurlijk ingesteld? Ga dan raften of kayakken op één van de rivieren.

Voor cultuurliefhebbers is er ook genoeg te ontdekken. In Hamar vindt je het volkenkundig museum Hedmarksmuseet dat uit meer dan 50 traditionele gebouwen bestaat. Breng ook een bezoekje aan het Olympisch Stadion. Ook vind je hier het spoorwegmuseum ‘Vikingskipet’.

Cultuur Hedmark

Ontdek de rijke cultuur:

 • In Hamar vind diverse interessante musea, waaronder het spoorwegmuseum en het ‘Vikingskipet’. Hier kunt een tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van het Noorse schaatsrijden. Bovendien kun je een kijkje nemen bij de Olympische ijsbaan waar in 1994 de Winterspelen werden gehouden.
 • Bezoek in Løiten het Småbruksmuseum waar je allerlei informatie krijgt over het leven en de werkzaamheden van de kleine boer. Ook de moeite waard is een bezoekje aan de kaarsenfabriek. Hier kun je zien hoe kaarsen met de hand worden gemaakt.
 • Zeer de moeite waard is een bezoekje aan de plaats Elverum. Hier vind je een museum waar de bosbouw en het dierenleven in de bossen centraal staan. Het museum staat in verbinding met het Glomsdalmuseum waar jeeen aantal oude huizen uit de 18e eeuw kunt bekijken.
 • In Magor vind je één van de meest bezochte bezienswaardigheden: Magnor Glassverk. Je kunt hier zien hoe men met de hand het mooiste glaswerk maakt.

Natuur

Geniet van de overweldigende natuur:

 • De verschillende rivieren bieden volop mogelijkheden voor watersporters. Wat dacht je van raften op de wilde rivieren?
 • Je vindt in deze streek verschillende meren, zoals Aursunden, Femunden, Mjøsa en Storsjøen. In de winter prima om op te schaatsen en in de zomer ideaal om verschillende watersporten, zoals zeilen, te beoefenen.
 • Villmarksriket is één van de meest spectaculaire wildernisgebieden. Je vindt hier de nationale parken Rondane, Dovrefjell, Femundsmarka, Forolhogna en Gutulia waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Ligging

Hedmark ligt in het zuidoosten van Noorwegen. In het oosten grenst de streek aan Zweden en in het noorden aan de streek Sør Trøndelagfylke. Ten zuiden ligt de streek Akerhusfylke en ten westen Oppland. Samen met Telemark, Vestfold, Ǿstfold, Akershus, de stad Oslo, Buskerud en OpplandIt vormt Hedmark de regio Oost-Noorwegen of Østlandet.

Door de streek lopen de rivieren Glomma, Folla en Trysilelva en bovendien zijn er diverse meren, waarvan Femunden en Mjøsa de grootste zijn.

Hedmark heeft een oppervlakte van circa 28.000 km² en is daarmee ongeveer elf keer zo groot als Luxemburg.

Praktische Tips voor je vakantie naar Hedmark

Hoelang is het vliegen naar Hedmark?

Hedmark is meestal tussen de 2 en 2,5 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Hedmark?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Hedmark.

Wat is de route van Nederland naar Hedmark

Vanuit Nederland vlieg je in circa 2 uur naar de luchthaven van Gardermoen, deze ligt op circa 55 km van de stad Oslo. Met de Trysil Expressdienst reis je eenvoudig naar Trysil. De afstand tussen Oslo en Trysil bedraagt ongeveer 210 km.

Vanuit Utrecht bedraagt de gemiddelde afstand naar Hedmark, uiteraard afhankelijk van de bestemming, circa 1500 km.

Op enkele grote wegen in Noorwegen (onder andere de invalswegen naar Bergen en Oslo) en bij sommige tunnels en bruggen dien je tol te betalen. Voor de Lærdalstunnel wordt geen tol geheven. Op een aantal wegen in particulier bezit wordt ook tol gevraagd.

De wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit, maar je dient er rekening mee te houden dat ze zeer kronkelig zijn en dat het vooral smalle tweebaanswegen zijn. Deze worden ’s winters alleen bij hevige sneeuwval geruimd! Op de autosnelwegen is de maximum snelheid 100 km/u, op de expresswegen is dit 80 of 90 km/u.

In het winterseizoen, van november tot en met april, ben je verplicht om winter- of spijkerbanden te gebruiken. Het is raadzaam om sneeuwkettingen mee te nemen, ook al is je auto voorzien van winterbanden.

Tevens ben je verplicht om met verlichting aan te rijden, ook overdag. Verkeersovertredingen zoals te hard rijden, mobiel bellen tijdens het rijden, fout parkeren of rijden onderinvloed worden zwaar bestraft.

Denk er verder om dat je ten minste één reflecterend veiligheidsvest in je auto moet hebben.

Hoe is het openbaar vervoer in Hedmark?

In Hedmark kun je gemakkelijk met de busreizen. De belangrijkste verbinding is die vanaf Oslo via vliegveld Gardermoen en Elverum naar Trysil en terug.

Ook kun je met de trein reizen. De belangrijkste route gaat van Hamar naar vliegveld Gardermoen en Oslo.

Voor de taxi’s geldt een vast tarief per kilometer. ’s Nachts wordt er een toeslag berekend.