Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Nederland ×
  • Noord-Holland ×

Vakantie Noord-Holland

Noord-Holland is een provincie met cultuur, historie en natuur! De Amsterdamse grachten, de Grote Markt van Haarlem en de Alkmaarse Kaasmarkt zijn typisch Hollands. Ga je naar de kust, dan kun je naar de badplaats Zandvoort of het Waddeneiland Texel met prachtige duinlandschappen. Ontdek Noord-Holland!

Lees meer

Op vakantie naar Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland valt veel te beleven! Noord-Holland heeft bruisende steden, waarvan Amsterdam en Haarlem de bekendste zijn. Deze steden staan vol historische en culturele bezienswaardigheden! De grachten, de musea, maar ook de vele winkeltjes en restaurantjes zullen zeker in de smaak vallen. 

Maar Noord-Holland heeft ook andere steden, die het ontdekken waard zijn! Wat dacht je van Alkmaar? Deze stad is bekend om haar traditionele Kaasmarkt, maar heeft daarnaast ook mooie hofjes en fraaie monumenten, die ook een bezoek waard zijn. In mediastad Hilversum beleef je televisie en radio van dichtbij, en in het stadje Volendam draait alles om de palingsound en folklore. 

Nog meer typisch Hollands glorie zie je bij de Zaanse Schans, met de oude molens en houten huizen. Ook in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kom je meer te weten hoe Nederland eruit zag toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was en hoe de mensen vroeger leefden. Kinderen kunnen hier zelfs oefenen met oude ambachten! 

Noord-Holland is ook een ideale strandbestemming. Langs de kust aan de Noordzee zijn kilometerslange stranden en levendige badplaatsen! Wat dacht je van een dagje Zandvoort, Bloemendaal of IJmuiden met de brede stranden en de gezellige strandtenten? 

Voor meer strand en natuur kun je ook de oversteek maken naar het Waddeneiland Texel. Hier kun je heerlijk uitwaaien en genieten van de duinen, het strand en de mooie natuur. Of actief een wandeling maken op het wad! 

Noord-Holland heeft veel te bieden!

Cultuur Noord-Holland

In Noord-Holland is volop cultuur te vinden. We geven je een selectie:

 • De Zaanse Schans ligt in het hart van de Zaanstreek en lijkt een waar openluchtmuseum. Hier zie je de typische Hollandse molens en Zaanse houten huizen. In Zaandam kun je een replica bekijken van de eerste kruidenierswinkel van Albert Heijn. Of je bezoekt het Czaar Peterhuisje, één van de oudste arbeidershuisjes van Nederland. Een aantal molens van de Zaanse Schans kun je bezichtigen, zoals de mosterdmolen De Huisman en de houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg.
 • Liefhebbers van Nederlandse tv- en radiogeschiedenis moeten zeker naar het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum! Bekijk oude fragmenten van Van Kooten & De Bie, TopPop of het journaal. Kinderen kunnen hun eigen film maken, het nieuws lezen of meedoen in een soap.
 • Amsterdam heeft vele musea, waarin werken van bekende Nederlanders worden getoond. In het Van Gogh Museum geniet je volop van de kunst van Vincent van Gogh en andere kunstenaars. Het Rijksmuseum toont werk van Karel Appel en Melchior d'Hondecoeter. Liefhebbers van moderne kunst kunnen naar het Stedelijk Museum.
 • In het CoBrA-museum in Amstelveen kun je werken bekijken van moderne kunst, die gemaakt zijn door bekende CoBrA-kunstenaars waaronder Constant, Corneille en Karel Appel.
 • De Kaasmarkt in Alkmaar is een traditionele markt en waar schouwspel om mee te maken! Op het Waagplein worden de kazen gewogen en gekeurd. De waarde van de kaas bepalen de handelaars al handje klappend. De Kaasmarkt is elke vrijdagochtend van april tot september. Dit moet je zeker een keer meemaken!
 • Op de Bloemenveiling in Aalsmeer worden elke dag duizenden bloemen en planten verhandeld. In het bezoekerscentrum zie je hoe handelaren en verkopers op de veiling aan het werk zijn. In de omgeving van Aalsmeer staan vele bloemenkassen, waar kwekers niet alleen bekende bloemen kweken, maar ook experimenteren met nieuwe soorten.
 • In Haarlem kun je naar het museum van de Haarlemmer kunstenaar Frans Hals. Het museum heeft een bijzondere collectie van portretten, stillevens en andere schilderijen van deze 17e eeuwse kunstenaar.  
 • Vroeger heette het IJsselmeer de Zuiderzee. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen herleven deze vroeger tijden en zie je verschillende soorten huizen uit het begin van de 20ste eeuw, authentieke zeilmakerswerkplaatsen en een visrokerij. Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten! Zij kunnen zich verkleden als een Volendammer, leren schrijven met een kroontjespen, of zelf een ouderwets springtouw maken!

De Stadsschouwburg en de Philharmonie in Haarlem bieden liefhebbers van toneel en muziek prachtige voorstellingen. Beide zijn recent geheel vernieuwd, en bieden een programma van pianist Boris Berezovsky tot de stand-up comedy van Claudia de Breij, en van Purper tot Bill Wyman.

Natuur

Noord- Holland heeft een gevarieerde natuur en mooie natuurgebieden. Een paar tips:

 • Het Waddeneiland Texel hoort bij de provincie Noord-Holland. Hier vind je prachtige natuurgebieden, zoals het heuvelachtige landschap de Hoge Berg, waar vele schapen grazen. Ook groeien op Texel veel orchideeën, wat voor Nederland uiterst zeldzaam is. Ook is Texel een geliefde broedplaats voor vogels.
 • In de Kop van Noord-Holland vind je prachtige duinlandschappen, waaronder het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Helderse duinen. De uitgestrekte weiden, velden en polders zorgen voor een mooie aanblik. In de Helderse Duinen grazen ook Schotse Hooglanders (soort rund) en leven talrijke watervogels.
 • In de Bollenstreek bij Breezand en Kennemerland groeien kleurige bloembollen van tulpen, narcissen en gladiolen. Hier zie je in het voor- en najaar prachtige gekleurde velden vol vrolijke bloemen!
 • De Loosdrechtse Plassen zijn ontstaan door droogleggingen en afgravingen. Het water komt van de Utrechtse Heuvelrug. Sommige plassen van de Loosdrechtse Plassen zijn zeer geliefd bij watersporters, andere zijn beschermd natuurgebied. In deze gebieden komen bijzondere vogelsoorten voor, zoals purperreigers en de grote karekiet.
 • Rondom Hilversum liggen verschillende heidegebieden, waaronder de Bussumerheide. In dit heidegebied groeien verschillende soorten heiden en dennen. De Bussumerheide is het hoogst gelegen gebied van de provincie Noord-Holland.

Het Vondelpark in Amsterdam is natuurlijk dé plek om een bezoek aan Amsterdam te laten bezinken. Dit circa 140 jaar oude rijksmonument is perfect voor een wandeling, een frisse duik of een skatetocht.

Leuke plaatsen in Noord-Holland

In het Marinemuseum in Den Helder zie je alles over de geschiedenis van de marine. Ook zijn er drie schepen die je kunt bekijken: onderzeeboot Tonijn, ramschip Schorpioen en de mijnenveger Abraham Crijnssen.

Ligging

Noord-Holland ligt in het noordwesten van Nederland. De provincie wordt aan drie kanten omringd door water. In het noorden grenst de provincie aan de Waddenzee, in het oosten aan het IJsselmeer en in het westen aan de Noordzee. In het zuiden grenst Noord-Holland aan de provincies Zuid-Holland en Utrecht.

Vanuit Noord-Holland kun je eenvoudig de provincie Friesland bereiken. Hiervoor rij je over de Afsluitdijk. Deze verbindingsweg is circa 30 km lang en sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee. Je kunt ook de route door de polder nemen. Via Amsterdam, Almere/Lelystad en Emmeloord rij je het zuiden van Friesland binnen. 

De hoofdstad van Noord-Holland is Haarlem. De hoofdstad van Nederland, Amsterdam, ligt ook in Noord-Holland.

Noord-Holland heeft een oppervlakte van ongeveer 4091 km² (dit is circa 10% van het oppervlak van Nederland).

Bezienswaardigheden Noord-Holland

Ben je in Noord-Holland, dan moet je zeker de hoofdstad van Nederland, Amsterdam, bezoeken! Maak een rondvaart door de Amsterdamse grachten, bezoek één van de fraaie musea op het Museumplein, bewonder het Nationaal Monument op de Dam en shop till you drop in de Kalverstraat, P.C. Hooftstraat of op de Albert Cuyp-markt. Uitrusten kun je op een bankje in het groene Vondelpark!

De provinciehoofdstad Haarlem is een mooie stad vol historie en cultuur. Vanaf de Grote Markt zie je prachtige panden met mooie gevels, de gotische St.Bavokerk, het stadhuis uit de 14e eeuw en sfeervolle grachten en bruggen. In het Frans Hals-museum kom je alles te weten over deze beroemde 17e eeuwse kunstenaar. Haarlem is ook een echte winkelstad. In de talloze winkelstraatjes zul je zeker slagen! Sluit je bezoek af in een restaurantje of op één van de gezellige terrasjes op de Grote Markt!

Uitwaaien op een Waddeneiland? Dan moet je naar Texel! Dit Waddeneiland hoort bij de provincie Noord-Holland en is de ideale uitvalsbasis voor een ontspannen vakantie! Neem de boot vanaf Den Helder en circa 30 minuten later ben je in een heerlijke omgeving met groene heuvels, imposante duinen, weelderige planten en uiteenlopende vogelsoorten. Actievelingen kunnen bij Texel wadlopen en zeehonden spotten. Of strandzeilen en kitesurfen op het strand!

Verrassende Highlights in Noord-Holland

Het plaatsje Bergen is een echt kunstenaarsdorp. De Bergense school is de schilderskunst die uit deze omgeving is voortgekomen. In het Museum Kranenburgh zie je een collectie van beeldende kunst en schilderijen die in de stijl van de Bergense school zijn gemaakt. De omgeving van Bergen is ook de moeite waard: vlakbij ligt Bergen aan Zee, een mooie badplaats met veel watersportmogelijkheden. Ten noorden van Bergen liggen de Schoorlse Duinen, waar je uren kunt wandelen tussen de hoogste en breedste duinen van Nederland!

Oude tijden herleven in Monnickendam! In dit historische stadje aan de Gouwzee, vlakbij Amsterdam zie je oude gebouwen uit de 17e en 18e eeuw, zoals het fraaie stadhuis en de waag. De toren van de 15e eeuwse Sint Nicolaaskerk steekt statig boven het stadje uit. Monnickendam heeft een gezellige haven, vanwaar je een boottocht kunt maken over de Gouwzee of het Markermeer. Maak ook eens de oversteek naar het pittoreske Marken.

Het stadje Muiden in het Gooi heeft een middeleeuwse uitstraling. Muiden is van oudsher een haven- en vestingstadje en ligt langs de Vecht en aan het IJmeer. Muiden is vooral bekend van het Muiderslot, het ruim 700 jaar oude kasteel dat werd gebouwd door Floris V. De dichter P.C Hooft heeft jaren op het kasteel gewoond. Combineer je bezoek aan Muiden met een boottocht naar het eiland Pampus, het op palen gebouwde eiland dat ooit als fort diende. Een avontuurlijk dagje uit!

Praktische Tips voor je vakantie naar Noord-Holland

Wat is het tijdverschil met Nederland van Noord-Holland?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Noord-Holland.

Wat is de route van Nederland naar Noord-Holland

Noord-Holland heeft een uitstekend wegennet. Er lopen diverse snelwegen door de provincie, waaronder de A2, A4, A5, A6, A7, A8, A9, A10, A27 en A208. Vanuit Utrecht ben je in circa 40 minuten in Amsterdam.

Hoe is het openbaar vervoer in Noord-Holland?

Het openbaar vervoer in Noord-Holland is prima geregeld. Tussen de grote steden rijden intercitytreinen en stoptreinen. Veel kleinere plaatsen hebben een station, waar stoptreinen stoppen. In Amsterdam kun je gebruikmaken van de metro en de tram.

Tussen de meeste plaatsen in Noord-Holland zijn regelmatige busverbindingen.

Er varen diverse auto-, fiets- en voetveren over de rivieren.