Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Nederland ×
  • Noord-Brabant ×

Vakantie Noord-Brabant

In Noord-Brabant zijn de mensen gastvrij en ze genieten volop van het leven. En natuurlijk mag je meegenieten van hun mooie steden en veelzijdige natuur. Wat dacht je van een wandeling door de stuifzanden van de Loonse en Drunense Duinen? Of ontdek de Peel of vaar door de Biesbosch. Maar laat ook prachtige steden als Den Bosch en Breda niet links liggen.

Lees meer

Op vakantie naar Noord-Brabant

In Noord-Brabant verveel jezelf moment! De provincie kent sfeervolle steden, zoals Den Bosch, Breda en Tilburg. In de Brabantse steden kun je eindeloos winkelen, historische rondwandelingen maken en interessante musea bezoeken! Tegen het eind van de middag strijk je neer op een gezellig terras en geniet je van Brabant, zoals ook de Brabanders zelf dat doen!

Naast de grote steden zijn er in Noord-Brabant nog diverse andere plaatsen die het bezoeken waard zijn! Wat dacht je van Zundert, de geboorteplaats van Vincent Van Gogh? Of Deurne, het kunstcentrum van de provincie? Deze plaats was een inspiratiebron voor vele kunstenaars en schrijvers. Of bezoek het prachtige kasteel Heeze, in de gelijknamige plaats. 

Maar waar de provincie echt in uitblinkt, is de schitterende en gevarieerde natuur. Spot een bever in de Biesbosch. Of ga naar de wetlands in Nationaal Park De Groote Peel waar bijzondere vogelsoorten broeden. Wandelen en fietsen kun je over de heides van de Zoom en Kalmthoutse Heide of op de unieke stuifzandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen. Natuurliefhebbers komen in elk deel van deze groene provincie oren en ogen te kort!

Wie op zoek is naar avontuur, gaat een dagje naar één van de oudste en grootste pretparken van de wereld, de Efteling in Kaasheuvel. Of bezoek één van de grote en kleinere dierenparken in de provincie, zoals Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek of Dierenrijk in Nuenen bij Eindhoven. Of ga op avontuurlijke koopjesjacht in Rosada Factory Outlet in Roosendaal!

Waar je ook voor kiest, Noord-Brabant heeft het!

Cultuur Noord-Brabant

In Noord-Brabant is veel cultuur te vinden. Hier werden de wereldberoemde schilders Vincent van Gogh en Jeroen Bosch geboren.

 • In het Noord-Brabants Museum in Den Bosch zie je collecties die de kunst, cultuur en geschiedenis van de provincie verbeelden. Je vindt er indrukwekkende collecties van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw, waaronder werken van Pieter Brueghel, Vincent van Gogh en Theo Kuijpers. In het museum kun je ook de presentatie ‘De wereld van Bosch’ bekijken, met talloze werken van de in Den Bosch geboren schilder Jeroen Bosch.
 • Het Graphic Design Museum Beyerd (voorheen Museum de Beyerd) in Breda is het nationaal museum voor grafische vormgeving. Je vindt er een collectie moderne kunst en wisselende tentoonstellingen.
 • Het Breda’s Museum in Breda is gevestigd in de circa 100 jaar oude Chassékazerne. Je ziet hier een vaste collectie die je inzicht geeft in de geschiedenis van de stad.
 • Het Natuurmuseum Brabant in Tilburg toont een grote collectie opgezette dieren. In het museum kom je ook alles te weten over de natuurgebieden in Noord-Brabant. Voor hedendaagse kunst is Museum de Pont de beste optie.
 • Zundert is de geboorteplaats van Vincent van Gogh. Niet voor niets vind je in deze plaats het Cultureel Centrum Van Gogh. Hier zie je hoe de jonge Van Gogh zijn jeugd doorbracht in deze plaats.
 • In Eindhoven vind je diverse interessante musea, waaronder het Van Abbemuseum voor moderne kunst met onder andere een meesterstuk van Picasso: De Groene Dame. Heb je meer met auto’s, dan gaat je naar het DAF-museum. Hier zijn honderden auto’s van het voor Eindhoven zeer belangrijke merk te bewonderen.
 • In een boerderij in Gemert is het Boerenbondmuseum gevestigd. In het museum wordt het landleven van het begin van de 20ste eeuw getoond.

Natuur

Noord- Brabant blinkt uit door natuurschoon. Een paar tips:

 • Tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt het Nationaal Park De Biesbosch. Het ongeveer 9000 ha grote gebied bestaat uit rivieren, kreken, moerasbossen, rietvelden, graslanden en grienden. In het Nationaal Park vind je circa 300 plantensoorten, 42 vissoorten, 230 vogelsoorten en 26 soorten zoogdieren, waaronder ongeveer 150 bevers.
 • Nationaal Park de Groote Peel in het zuidoosten van de provincie is uitgeroepen tot officieel ‘wetland’ en is één van de vogelrijkste gebieden van West-Europa. Het park heeft een gevarieerd landschap met veenmoerassen, uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen. In het hoogveengebied broeden circa 95 soorten vogels en er leven bijzondere vlinders en libellen. Ook leven er slangen, heikikkers en hagedissen.
 • Het circa 3500 ha grote Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied. Het is één van de grootste stuifzandgebieden in Europa. Op de zandgronden komt een grote verscheidenheid aan planten en dieren voor.
 • In het zuidwesten van Noord-Brabant op de grens bij Woensdrecht en het Belgische Essen vind je grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Het gebied bestaat uit grote delen heide, vennen, naaldbossen en een stuifzandgebied. Het gebied is een paradijs voor insecten. Je kunt er vlinders, zweefvliegen, bijen, mierenleeuwen en zandloopkevers tegenkomen.

Leuke plaatsen in Noord-Brabant

Deurne is een ware inspiratie voor kunstenaars. In het huis van de schilder en dokter Hendrik Wiegersma, landhuis de Wieger, is nu een museum gevestigd, waar je expressionistische werken vindt van Wiegersma zelf en van bekende kunstenaars als Zadkine. Het landhuis zelf stond model voor het lied Het Dorp van Wim Sonneveld. Hendriks vader was de inspiratiebron voor de dorpsdokter in Dorp aan de Rivier van Antoon Coolen en Hendrik zelf stond model voor de dokter in het boek Help de dokter verzuipt! van Toon Kortooms.

Ligging

Noord-Brabant ligt in het zuiden van Nederland. In het noorden grenst de provincie aan Zuid-Holland en Gelderland, in het oosten aan Limburg en in het westen aan Zeeland. In het zuiden grenst Noord-Brabant aan de Belgische provincies Antwerpen en Limburg. Na Gelderland is Noord-Brabant de grootste provincie van Nederland.

De hoofdstad van Noord-Brabant is het levendige Den Bosch. Noord-Brabant heeft een oppervlakte van ongeveer 5081 km² (dit is ongeveer 12% van het landoppervlak van Nederland).

Bezienswaardigheden Noord-Brabant

Wie vakantie viert in Noord-Brabant mag de hoofdstad Den Bosch natuurlijk niet overslaan. Deze levendige stad heeft een prachtig oud centrum, met gezellige terrasjes en mooie winkelstraten. In de binnenstad kun je niet om de fraaie basiliek Sint Jan heen. In deze kerk zetelt de bisschop van ’s-Hertogenbosch. Bezoek je de kerk, bekijk dan zeker het beeld van de Zoete Moeder, de Onze-Lieve-Vrouwe van Den Bosch. Een ander hoogtepunt is een rondvaart door de Binnendieze. Tijdens de rondvaart zie je de stad ondergronds. Een belevenis op zich! En wat je zeker niet mag missen, is een authentieke Bossche Bol!

Vanaf 11 november om 11:11 uur gaan de harten van de Brabanders sneller kloppen. Deze datum betekent het begin van het carnaval, dat zijn kookpunt bereikt vier dagen voor Aswoensdag (40 dagen voor Pasen). Tijdens deze dagen kolkt Brabant van feestvreugde en zie je overal bonte carnavalsstoeten en ludiek geklede mensen.

Wie kent de Efteling niet? Al sinds de opening in 1952 bezoeken jaarlijks miljoenen mensen dit grote pretpark. Gingen we vroeger nog gezellig met opa en oma wandelen door het Sprookjesbos, tegenwoordig is de Efteling een familiepretpark met talloze spannende attracties. Gelukkig kun je ook nog steeds op bezoek bij Hans en Grietje.

Verrassende Highlights in Noord-Brabant

Niet alleen Den Bosch is een bezoek waard. Ook Breda is een stad om ontdekt te worden. De stad was vroeger een garnizoens- en vestingstad en was ook jarenlang de residentie van het Huis Nassau. Dit maakt Breda tot een echte Oranjestad! Het militaire verleden van de stad is nog altijd zichtbaar in de vele kazernes en ook de Koninklijke Militaire Academie is in Breda gevestigd. Breda was ooit een waterrijke gemeente, waar de rivieren de Mark en de Aa samenkwamen. Je vindt er dan ook een oude haven en men is bezig om het water van de Mark weer naar de binnenstad te brengen.

Winkelliefhebbers gaan naar Rosada Factory Outlet in Roosendaal. Hier koop je bekende merken en designkleding tegen voordelige prijzen. Leuke accessoires voor in en om het huis kun je hier vinden. Shopaholics kunnen hier zeven dagen per week hun slag slaan!

Oudenbosch is een klein dorp onder de rook van Etten-Leur en Roosendaal. Zo op het eerste gezicht zou je de plaats zo voorbijrijden, ware het niet dat de kathedraal onmiddellijk de aandacht trekt. De Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara is namelijk een exacte kopie van de Sint-Pieterskerk in Vaticaanstad! Als je nog nooit in de Sint-Pieter bent geweest, kun je vast een voorproefje nemen in Oudenbosch. Leuk weetje: op 9 mei 2008 trouwden Frans en Mariska Bauer in deze kathedraal.

Praktische Tips voor je vakantie naar Noord-Brabant

Wat is het tijdverschil met Nederland van Noord-Brabant?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Noord-Brabant.

Wat is de route van Nederland naar Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft een uitstekend wegennet. Er lopen diverse snelwegen door de provincie, waaronder de A2, A4, A16, A27, A50, A58, A59, A65, A67. Vanuit Utrecht ben je in circa 45 minuten in Den Bosch. De afstand bedraagt circa 55 km.

Hoe is het openbaar vervoer in Noord-Brabant?

Het openbaar vervoer in Noord-Brabant is prima geregeld. Tussen de grote steden rijden intercitytreinen en stoptreinen. Veel kleinere plaatsen hebben een station, waar stoptreinen stoppen.

Tussen de meeste plaatsen in Noord-Brabant zijn regelmatige busverbindingen.

Er varen diverse auto-, fiets- en voetveren over de rivieren.