Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Kroatie ×
  • Istrie ×

Een magnifiek landschap met bossen, wijngaarden en parken, historische badplaatsen, authentieke dorpjes: dit is Istrië. Deze streek heeft alles in huis voor een zorgeloze vakantie. Ontspan aan één van de stranden, maak een wandeling of fietstocht door de natuur of slenter door kronkelige winkelstraatjes. Ook watersporters komen hier volledig aan hun trekken. Hijs de zeilen, we zijn in Istrië!

Lees meer

Op vakantie naar Istrië

In het noordwesten van Kroatië, aan de Adriatische Zee, vind je Istrië. Dit is één van de belangrijkste toeristische gebieden van het land. Je vindt er vele stranden met gezellige boulevards en mooie promenades en wandelpaden. De kleine dorpjes in het achterland hebben een authentiek Istrisch karakter met typische natuurstenen huisjes. De grote badplaatsen hebben een bruisend uitgaansleven en een eeuwenoude historie. 

Ook op sportief gebied is er veel te beleven. Of je nu wilt parasailen, waterskiën, fietsen of duiken, het kan hier allemaal. In het gebied ligt een aantal schitterende natuurparken, waar je prachtige wandelingen en eindeloze fietstochten kunt maken. Zo maak je op unieke wijze kennis met de boeiende flora en fauna. 

Historisch gezien is Istrië een ware ontdekking. De streek heeft grote bad- en havenplaatsen met een boeiende historie. Deze gaat vaak al terug tot ver voor Christus. De Romeinen hebben hun stempel op deze streek gedrukt en dat zie je overal terug. Je vindt in dit gebied een schitterende Romeinse tempel, een Romeins amfitheater en talloze ruïnes van Romeinse villa's. Maar je ziet ook bezienswaardigheden uit latere tijden, zoals schitterende basilieken, forten en oude stadstorens.

De streek is dankzij de veelzijdigheid uitermate geschikt voor een rondreis. Istrië is geschikt voor een gemengd publiek. Iedereen heeft hier een fantastische vakantie!

Cultuur Istrië

Istrië is een goede streek voor cultuurliefhebbers. Een greep uit de vele bezienswaardigheden:

 • Pula is één van de culturele steden van Istrië. In deze oude havenstad vind je een Romeins amfitheater uit de 1ste eeuw voor Christus, waar jaarlijks het operafestival plaatsvindt. In het oude centrum staat verder een middeleeuws kasteel, de Romeinse Augustustempel (2e eeuw voor Christus). Andere historische bouwwerken zijn de Kathedrala uit de 12e eeuw met vloermozaïeken uit de 5e en 6e eeuw en poorten van de 2e eeuwse stadsmuren. Ook heeft Pula een interessant Archeologisch Museum.
 • In het historische centrum van Poreč staan tal van historische bezienswaardigheden. Vooral het complex met de Sint Eufrasius-basiliek, het bisschopspaleis en een oud kanunnikenhuis is erg indrukwekkend. Je vindt hier onder andere bijzondere mozaïeken. In de oude binnenstad staan bovendien nog twee torens uit de oude stadsmuur en vind je nog veel meer interessante en oude gebouwen.
 • In Novigrad zie je een oude cisterne (waterbassin) uit 1496.
 • In de streek kom je veel opgravingen van historische plaatsen of gebouwen tegen. Her en der liggen ruïnes van Romeinse villa's.

Natuur

Istrië is beroemd om zijn natuurschoon:

 • De Brijuni-eilanden liggen voor de kust tussen Rovinj en Pula. De eilandengroep bestaat uit twee grote en tien kleine eilanden en is uitgeroepen tot Nationaal Park. Op de eilanden kun je ongeveer 680 plantensoorten vinden. De communistische leider Tito verbleef in de zomer op het grote eiland Veli Brioni en kreeg van zijn bezoekers veel exotische dieren cadeau. Dit is de reden waarom je  nog steeds het safaripark op het eiland kunt bezoeken.
 • De Limvallei is een schitterende, circa 35 km lange vallei van de rivier Pazinca. De vallei mondt uit in de Limbaai, een ongeveer 10 km lange riviermonding die eindigt in de Adriatische Zee. In 1958 werd hier de film The Vikings met Kirk Douglas opgenomen.
 • Het Učka-
  massief is uitgeroepen tot natuurpark. Hier vind je de hoogste top van Istrië, de circa
  1400 m
  hoge berg Vojak. Op deze berg staat een uitkijktoren met een adembenemend uitzicht over de binnenlanden en de kust van Istrië.
 • Aan de overkant van de rivier de Mirna ligt het bos van Motovun. In dit bos worden kostbare truffels gevonden. Het bos staat centraal in de roman Veli Joze van de schrijver Vladimir Nazor.
 • Op circa
  10 km
  van Rovinj vind je het Palud Reservaat. Dit reservaat is een geweldig gebied voor vogelspotters. In het moerasgebied leven maar liefst circa 217 verschillende soorten vogels.
 • Op Kaap Kamenjak zul je niet alleen onder de indruk zijn van de grillige kust. Hier groeien ook circa 50 verschillende soorten orchideeën.

Ligging

Istrië is een schiereiland in het noordwesten van Kroatië. De streek ligt aan de Adriatische Zee. Het gebied strekt zich uit van Umag bij de Sloveense grens tot voorbij Rabač. Ten noordwesten van Istrië ligt Italië.

De oppervlakte van Istrië is circa 2800 km². Dit is te vergelijken met de provincie Zuid-Holland. 

Bezienswaardigheden Istrië

Als je in Istrië bent, mag je het oude centrum van Poreč zeker niet missen. Deze stad heeft een authentieke kern met pastelkleurige huisjes, smalle winkelstraatjes en twee oude stadstorens. Eén van deze torens heeft zelfs een terras bovenin. De grootste bezienswaardigheid is echter de Sint Eufrasius-basiliek uit de 6e eeuw met schitterende mozaïeken.

Ook in Pula kan de cultuurliefhebber zijn hart ophalen. Bezoek hier het oude Romeinse amfitheater, waar nog steeds voorstellingen worden gegeven. Of wandel door het oude centrum in de citadel en geniet van de vele andere bezienswaardigheden in de stad.

Maak een boottocht naar de Brijuni-eilanden. Deze eilandengroep ligt voor de kust tussen Rovinj en Pula en bestaat uit twee grote en tien kleine eilanden. De eilanden zijn uitgeroepen tot Nationaal Park. Op de eilanden kun je ongeveer 680 plantensoorten vinden en een safaripark bezoeken.

Verrassende Highlights in Istrië

Stap op de boot en maak een dagtocht naar Venetië. Deze romantische stad ligt praktisch aan de overkant van Istrië. In Venetië kun je heerlijk ronddwalen over Piazza San Marco en het achterliggende doolhof van straten en steegjes. Bovendien lenen Venetië en de bijbehorende laguna zich uitstekend voor boottochten en rondvaarten. Het liefst per gondel natuurlijk!

Een onvergetelijke excursie is een dagtocht naar het Nationaal Park Plitvicemeren. Gedurende duizenden jaren zijn er in dit park door het stromende water travertijndammen ontstaan. Deze dammen hebben meren, watervallen en grotten gevormd. In het park zie je 16 meren met daartussen 90 watervallen. In het gebied leven zeldzame vogels, beren en wolven.

Praktische Tips voor je vakantie naar Istrië

Hoelang is het vliegen naar Istrië?

Istrië is meestal tussen de 2 en 2,5 uur vliegen.

Wat is het tijdsverschil met Nederland van Istrië?

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Istrië.

Wat is de route van Nederland naar Istrië

De verbinding vanuit Nederland naar Pula in Istrië is veelal rechtstreeks. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 2 uur. Pula ligt op circa 8 km van de luchthaven. Wil je liever gaan en staan waar je maar wilt? Dan kan je ook op autovakantie naar Istrië.

Hoe is het openbaar vervoer in Istrië?

In Istrië rijden er regelmatig bussen tussen de diverse plaatsen langs de kust. Ook rijden er frequent bussen tussen Istrië en andere delen van Kroatië, Ljubljana (Slovenië) en naar Triëst en Venetië in Italië. De verbindingen in Istrië zijn goed en frequent.

Er zijn diverse bootverbindingen in Istrië. Vanaf Fazana gaat 5 keer per dag een boot naar het eiland/Nationaal Park Brioni. Vanuit Rovinj vaart er 6 keer per week een boot naar Triëst in Italië. Vanuit Poreč en Rovinj kun je met de boot naar de hotels op de diverse eilandjes voor de kust.

In het hoogseizoen varen er excursieboten naar Triëst en Venetië, waaronder een draagvleugelboot. Ook vaart er een ferry vanuit Pula naar Venetië en een carferry van naar Koper en Rijeka.

In grotere plaatsen rijden veel taxi's. Bij toeristenwijken die buiten het centrum liggen, wordt vaak voorrijkosten berekend. Vrijwel iedere plaats heeft een taxistandplaats.Tip: Let op dat in een taxi de meter aan staat of spreek van te voren een prijs af. Houd er rekening mee dat er een nachttoeslag berekend wordt.