Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Griekenland ×
  • Naxos ×

Het grootste eiland van de Cycladen, Naxos, is het eiland van marmer, wijn, likeur en een prachtige natuur. Ook zijn er vele historische plaatsen waar je prachtige paleizen, tempels en iconen kunt bewonderen. Geniet op de zandstranden, maak een mooie wandeling door de duingebieden en geniet van de ontspannen sfeer!

Lees meer

Op vakantie naar Naxos

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen, en ligt in de Egeïsche Zee. Je kunt hier verschillende elementen van de Griekse cultuur bewonderen, en als natuurliefhebber heb je de prachtigste plekken voor het uitkiezen. Wie graag naar het strand gaat, vindt in het zuidwesten mooie zandstranden bij Plaka, Agios Prokopios en Agios Anna. Aan de westkust kun je in de beschutte baaien heerlijk genieten van de prachtige omgeving of gebruik maken van de goede omstandigheden om te windsurfen.

In de hoofdstad Naxos, door de Grieken Chora genoemd, zie je vele cuturele hoogtepunten. De prachtige kerken, musea met verschillende collecties en de poort van Portara bieden je een blik op het verre verleden van de stad.

De marmerindustrie speelt een belangrijke rol op het eiland. In Mylo (in de Melanesvallei) kun je bijvoorbeeld de oude marmergroeve van Flerio bezoeken. In Apollonia, aan de kust, wordt marmer gedolven, je ziet hier de antieke marmergroeven en het imposante marmeren Kourosbeeld.

Naxos heeft voor iedereen veel te bieden!

Cultuur Naxos

Het eiland heeft je veel te bieden op cultureel gebied:

 • De kerken van hoofdstad Naxos zijn prachtig om te zien. Bewonder de 13e eeuwse kathedraal en de Mitropoli Zodochi Pigis uit de 18e eeuw. Of wandel langs de dam naar de Poort van Portara uit 522 voor Chirstus, die op het eilandje Palatia ligt. Marmeren beeldjes en Romeinse mozaïeken zie je in het archeologisch museum.
 • Nog een archeologisch museum vind je in Apiranthos. Ook is er een geologische afdeling. In het dorp zie jeprachtige woontorens die gebouwd zijn door de Crespi-familie uit Venetië.
 • In de Tragaiavallei ligt de plaats Moni, waar je een bezoek kunt brengen aan de Panagia Drosiani. Bijzonder kenmerk zijn de torens uit de 6e eeuw.

Natuur

Geniet van de groene rijkdom:

 • In vergelijking met andere eilanden is Naxos groen en vruchtbaar. Dit zul je zien tijdens een wandeltocht door de olijfgaarden, de velden waar citrusvruchten worden gekweekt en langs de uitbundige druivenranken.
 • De zandstranden, met lange duinenrijen, bieden je volop mogelijkheden voor een heerlijke dag! Je kunt actief zijn op het water, de omstandigheden om te (wind)surfen zijn vooral in het westen uitstekend. Zeer mooie stranden vind je bij Agios Prokopios, Agia Anna en Plaka Beach, op ongeveer 5 km ten zuiden van Naxos. Surfliefhebbers kennen de stranden van Mikri Vigla en Parthenos, en bij Pyrgaki liggen parelwitte zandstranden.
 • Het hoogste punt van het eiland is de Zas, met een hoogte van ongeveer 1000 m. Je kunt een wandeling maken naar de top en genieten van schitterende uitzichten.

Ligging

Naxos ligt in de Egeïsche Zee, ten oosten van het vasteland van Griekenland en ten noorden van Kreta. Het eiland hoort tot de Cycladen, en is het grootste eiland van deze groep. Het oppervlak bedraagt circa 448 km² (dit is ongeveer 3,2 maal zo klein als de provincie Utrecht).

Bezienswaardigheden Naxos

In het noordwesten ligt Naxos, door de Grieken Chora genoemd. De plaats is tegen een heuvel aangebouwd. Je vindt hier diverse sporen van het rijke culturele verleden. Bezoek de verschillende kerken, waaronder de Mitropoli Zodochi Pigis uit de 18e eeuw, of bezoek het archeologisch museum. Hier vind je een prachtige collectie marmeren beeldjes en Romeinse mozaïeken.

Op ongeveer 48 km van de hoofdstad ligt Apóllonas, waar je de antieke marmergroeve kunt bezoeken waar al duizenden jaren het onafgewerkte Kourosbeeld ligt. Deze zou mogelijk de god Dionysos voorstellen.

Woontorens, straten gemaakt van marmer en een klein, maar zeer interessant museum: dit vind je allemaal in Apíranthos, op circa 25 km van Naxos. Je ziet hier ook inwoners in klederdracht, die hun eigen dialect spreken.

Verrassende Highlights in Naxos

De stranden van het eiland zijn geschikt voor wie van een rustig dagje strand houdt, van (wind)surfen of van een prachtige wandeling door de natuur. Het Georgosstrand vlakbij de hoofdstad, is een drukker strand waar je vele watersportmogelijkheden vindt. Het strand van Agios Prokopios heeft grof zand dat zo goed als niet stuift!

In het prachtige bergdorpje Filoti kun je op één van de vele terrassen heerlijk genieten van het Griekse leven. Buiten het centrum, bovenop een bergtop, kun je een bezoek brengen aan het kerkje Fotodoti Moni.

Specialiteiten van het eiland zijn de honing, likeur en kaas. Proef de heerlijkheden tijdens een bezoek aan één van de vele mooie plaatsen, of als je geniet van een prachtige zonsondergang.

Praktische Tips voor je vakantie naar Naxos

Hoelang is het vliegen naar Naxos?

Naxos is meestal tussen de 3 en 3,15 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Naxos?

Het tijdverschil tussen Nederland en Naxos is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Naxos

Een directe vlucht vanuit Nederland is niet mogelijk. Het eiland heeft wel een luchthaven, maar is te klein voor grote vliegtuigen. Je kunt via Athene reizen, de vluchtduur vanuit Nederland bedraagt ongeveer 3 uur.

Vanaf Athene is Naxos ook te bereiken met een ferry, de vaartijd is circa 5 uur. De ferry vertrekt vanuit Piraeus.

Een andere mogelijkheid is om vanuit Nederland naar Santorini te vliegen. De vlucht duurt ongeveer 3 uur en 20 minuten. Vanaf dit eiland neem je de veerboot naar Naxos, de tocht duurt circa 2 uur. Als laatste kun je ook via Mykonos vliegen, de vluchtduur vanuit Nederland bedraagt ongeveer 3 uur.

Ook vanuit Paros, Mykonos, Tinos, Santorini, Ios, Samos, Syros, Thessaloniki en Kreta varen veerboten en/of catamarans naar Naxos.

Hoe is het openbaar vervoer in Naxos?

Het hele jaar door kun je vanuit Naxos-stad naar de plaatsen op het eiland, waaronder Filotie en Apollon. In de zomermaanden rijden er regelmatig bussen naar Agios Prokopios, Agia Anna en Plaka.

Taxi’s zijn volop beschikbaar. Deze zijn voorzien van een meter, maar deze wordt niet altijd aangezet. Let erop dat deze aanstaat voor vertrek of spreek een prijs af met de chauffeur. Houd er rekening mee dat een nachttoeslag geldt.