Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Frankrijk ×
  • Dordogne ×

Houd je van lieflijke groene heuvels en dalen met traag stromende rivieren? Kun je woeste ravijnen en grotten diep onder de aarde waarderen? Of passen sprookjesachtige kastelen met sierlijke tuinen en middeleeuwse stadjes meer in jouw straatje? Het kan allemaal in de Dordogne, op de fiets, wandelend of in een kano. Als je hier op vakantie gaat, zul je hoe dan ook genieten van deze veelzijdige streek.

Lees meer

Op vakantie naar Dordogne

In het Land van 1000 kastelen dat tot de verbeelding spreekt komt iedere vakantieganger ruimschoots aan zijn trekken. Het landschap van de Dordogne zal je nooit vervelen met zijn heuvels, rivieren en meren. Wist je dat de Dordogne de enige streek ter wereld is waar zoveel grotten met prehistorische schilderingen zijn? Een bezoek aan één van deze grotten mag dan ook niet ontbreken. Ook de vele middeleeuwse stadjes, waaronder Sarlat, zijn het bekijken waard. Als je op zoek bent naar ontspanning, geschiedenis, afwisselende natuur en heerlijk eten, is deze streek ideaal. 

De Dordogne is een waterrijke regio. Zo is er de rivier de Dordogne waaraan de streek zijn naam dankt, maar er zijn ook meren en kleine riviertjes. Houd je van watersporten en zwemmen? Dan is deze streek een zeer goede keuze. 

De Dordogne ligt in het zuidwesten van het land en is het op twee na grootste departement van Frankrijk. Het ligt ten oosten van Bordeaux en in het noordoosten grenst deze regio aan de streek Poitou-Charentes.

Cultuur Dordogne

De Dordogne is een prachtige streek waar je veel kunt zien en doen op cultureel gebied.

 • Bezoek bijvoorbeeld één van de vele kastelen die de Dordogne telt. Waan uzelf in het verleden in Chateau des Milandes. Dit kasteel is in 1489 gebouwd in Renaissancestijl. Van 1947 tot 1968 is Josephine Baker - de Amerikaans-Franse actrice, danseres en zangeres - eigenaar geweest van het kasteel waarin zij een groep weeskinderen opving. Ook heeft ze veel verbouwd. Ze liet bijvoorbeeld meer dan zes badkamers bouwen, waarvan twee in de kleuren van haar favoriete parfums. Heb je alleen de kamers van het kasteel bekeken? Vergeet dan vooral niet om ook de prachtige tuinen te bezoeken. Chateau des Milandes ligt in het plaatsje Castelnaud la Chapelle.
 • De Dordogne is een waterrijke regio. Ben je nieuwsgierig naar het leven van planten en vissen in verschillende rivieren en meren? Dan is een bezoek aan het Aquarium du Périgord Noir een aanrader. Ook kinderen kijken hun ogen uit tijdens de wandeling tussen de verschillende waterstromen. U bezoekt het Aquarium in de plaats Le Bugue sur Vézère.
 • Ook ondergronds heeft de Dordogne veel te bieden. In de grot van Villars kun je prehistorische afbeeldingen bekijken van ongeveer 18.000 jaar geleden. Ook natuurlijke kunst is er volop: stalactieten, stalagmieten en ondergrondse meertjes. In de educatieve ruimte kom je meer te weten over stalagmieten en het klimaat van de afgelopen 100 eeuwen. Deze grot is interessant voor jong en oud en ligt in de buurt van Brantôme.

Natuur

Het kleurrijke en afwisselende landschap van de Dordogne verveelt nooit. Liefhebbers van groen zitten zeker goed!

 • Vanuit bijna elk dorp in deze streek zijn rondwandelingen uitgezet met vaak prachtige uitzichten. Je ziet aan de kleur van de route hoe lang deze is. Aan het begin en het einde van de route is meestal een kaart, zodat jekunt zien waar de route langs loopt. In sommige dorpen kunt u zelfs een paard of ezel huren. Vooral voor kinderen is dit extra leuk.
 • Kastelen hebben meestal prachtige tuinen die in de oude glorie zijn hersteld. Bezoek bijvoorbeeld de sierlijke Jardins du Manoir d'Eyrignac. Deze tuinen zijn in de 18e eeuw aangelegd. Je kunt hier genieten van de prachtige rozentuin. Ook zijn er buxushagen met uiteenlopende vormen. Wie deze tuinen bezoekt, raakt vanzelf in dichterlijke stemming. Deze fraaie tuinen vind je in het plaatsje Salignac.

Ligging

De Dordogne ligt in het zuidwesten van Frankrijk. Het ligt ten oosten van Bordeaux en in het noordoosten grenst deze regio aan de streek Poitou-Charentes. De Dordogne is de op twee na grootste departement van Frankrijk. De Dordogne heeft een oppervlakte van ongeveer 9060 km² (dit is bijna zo groot als de provincies Noord-Brabant en Utrecht samen) en is ongeveer 126 km lang en circa 116 km breed.

Bezienswaardigheden Dordogne

De Dordogne heet ook wel het Land met 1000 kastelen. Of ze nu aan de rivier zijn gebouwd of op de rotsen, deze indrukwekkende bouwwerken herinneren je steeds weer aan een imposant verleden. Château Castelnaud is een interessant kasteel, ook voor kinderen. Je komt hier meer te weten over het leven op het kasteel tijdens de 100-jarige oorlog die 3 eeuwen duurde. De duidelijke uitleg is ook erg leerzaam voor kinderen.

Wanneer je een bezoek brengt aan de Dordogne, kun je de vele grotten met prehistorische afbeeldingen van paarden, rendieren en neushoorns eigenlijk niet links laten liggen. In de Vallée de la Vézère vind je veel grotten bij elkaar. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de grotten van Lascaux. Daar ontdekte men in 1940 een groot aantal prehistorische schilderingen in een grot. De oorspronkelijke grot is niet toegankelijk voor publiek, maar in de replica Lascaux II kunt u zien hoe levendig de tekeningen zijn. Deze grot wordt ook wel de Sixtijnse Kapel van de Paleolitische kunst genoemd.

Wanneer je de stad Sarlat bezoekt, is het net of je in de middeleeuwen bent. Sarlat ontstond ongeveer in de achtste eeuw rondom een Benedictijnse abdij. De stad was vooral in de 13e en 14e eeuw een zeer welvarende plaats. Als je op een zaterdag gaat, kun je terecht op de wekelijkse markt op de Place du Marché-aux-Obies. Hier kun je typische producten uit de streek kopen.

Kunstliefhebbers kunnen in Sarlat terecht in een van de vele galerieën. In de zomer vindt het muzikale Festival du Theatre plaats met opvoeringen van straatartiesten. In 1965 werd Sarlat samengevoegd met het dorp La Canéda. Vandaar dat de plaats tegenwoordig Sarlat-la-Canéda heet. Als je in Sarlat bent, vergeet dan vooral niet om de kathedraal St.-Sacerdos te bezoeken. Een andere bezienswaardigheid is de Laterne des Morts. Waar deze kegelvormige toren uit de 12e eeuw voor diende, is nog altijd een raadsel. Wel weet men dat de benedenverdieping als dodenkapel diende.

Verrassende Highlights in Dordogne

Wil je een bijzonder kasteel zien? Dan moet je zeker naar het kasteel van Beynac. Dit kasteel is namelijk gebouwd op een circa 150 m hoge rots. Vanuit de prachtig gerestaureerde kamers heb je een fraai uitzicht over de rivier de Dordogne. Het slot is ooit van Richard Leeuwenhart geweest. Ook is het kasteel locatie geweest van de film Messenger: The story of Joan of Arc. Het ligt in de buurt van de plaats Beynac-et-Cazenac.

Praktische Tips voor je vakantie naar Dordogne

Hoelang is het vliegen naar Dordogne?

Dordogne is meestal tussen de 1,75 en 2 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Dordogne?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Dordogne.

Wat is de route van Nederland naar Dordogne

Vanaf Utrecht is het ongeveer 990 km rijden naar de Dordogne. De weekenden van de zomermaanden juli en augustus staan ook bekend als de zwarte zaterdagen van Frankrijk. Tijdens deze dagen is het extreem druk op de Franse wegen. Het is aan te raden om op vrijdag te rijden en van tevoren een overnachtingshotel te boeken. Op belangrijke (snel)wegen wordt tol (péage) geheven.

Hoe is het openbaar vervoer in Dordogne?

In de Dordogne zijn goede trein- en busverbindingen. Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn te koop in de bus en bij verscheidene toeristenbureaus. Je kunt met de trein reizen tussen Sarlat en Bordeaux. Ook is er een treinverbinding tussen Limoges en Agen.

Wanneer je met het openbaar vervoer reist, controleer dan altijd wanneer de laatste bus of trein gaat. Zo voorkom je dat je de laatste rit mist.Tip: Je kunt een route plannen om de tolwegen te omzeilen door de vaak parallel lopende Routes Nationales te gebruiken. Deze provinciale wegen worden aangegeven met een N en zijn vaak drukker, maar wel mooier gelegen.