Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Denemarken ×

Vakantie Denemarken

Denemarken: het land van de Vikingen, Hans Christiaan Andersen en Lego. Jutland is een favoriete fiets- en strandbestemming die veel weg heeft van Nederland. Wereldstad Kopenhagen heeft veel cultuur en gezelligheid voor je in petto. Voor rust en natuurschoon ga je naar Lille Vildmose op Jutland en Roskilde bezoek je voor de Vikinggeschiedenis en het Roskildefestival. Velkommen til Danmark!

Lees meer

Op vakantie naar Denemarken

Denemarken is een land in Noord-Europa, in het zuiden grenzend aan Duitsland, dat je niet snel zult vergeten. De vele landgoederen en Vikingresten zullen menig cultuurliefhebber bekoren. De Deense architectuur lijkt bovendien op veel plaatsen op de bouwstijl die we in Nederland ook wel tegenkomen. Dat komt omdat sommige gebouwen door Nederlandse bouwmeesters zijn neergezet. 

Denemarken lijkt in meer opzichten op Nederland met zijn boerderijen, kleine dorpjes, weilanden en karakteristieke kerkjes. Bovendien houden de Denen net als Nederlanders erg van fietsen. Op veel plaatsen kun je dan ook fietsen huren om erop uit te trekken in Denemarken!

Het land heeft nog veel natuur om te ontdekken. De Waddenzee, fjorden, uitgestrekte velden, zandstrand, meertjes: Denemarken is ideaal als je van vissen, wandelen, fietsen of watersport houdt! 

Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen komt uit Denemarken. Als je in Denemarken bent, begrijp je waar hij zijn inspiratie vandaan haalde voor zijn vele sprookjes. Onder meer schreef hij De kleine zeemeermin, Het meisje met de zwavelstokjes, De sneeuwkoningin en Het lelijke jonge eendje. In zijn geboortestad Odense staat het H.C. Andersen-museum. In Kopenhagen kun je zien waar deze schrijver woonde en werkte. En natuurlijk mag je het beeld van de kleine zeemeermin in de haven van Kopenhagen niet overslaan. 

Hoofdstad Kopenhagen is ruim opgezet en staat bovendien bol van de culturele mogelijkheden. Hier kun je uiteraard naar verschillende musea, maar voor een zeer speciale belevenis ga je naar Tivoli - I lov it - in het centrum van Kopenhagen. Hier is voor elk wat wils. In Tivoli ga je heerlijk uit eten, kun je optredens of concerten bezoeken, een ritje maken in een achtbaan, een romantisch boottochtje maken of naar het theater gaan. Eén van de eerste seizoenskaarthouders was Hans Christian Andersen.

Eten en drinken in Denemarken

De Denen houden van eten. Elke gelegenheid heeft zowat zijn eigen gerecht. De Deense keuken bestaat veelal uit vis, vlees en aardappels. Uit eten gaan in Denemarken is redelijk prijzig.

Als je naar Denemarken gaat, vergeet dan vooral niet om gravad laks (gerookte zalm), flæskesteg (varkensvlees met zwoerd) of uiteraard het smörrebröd te proberen.

Denemarken heeft een heel eigen soort bier: licht en wijnachtig doordat gerst, hop en maïszetmeel wordt gebruikt in het brouwproces. Carlsberg Bier is een bekend Deens biermerk.

Ligging

Denemarken ligt in het noorden van Europa en grenst in het zuiden aan Duitsland. Het vakantieland is ook zeer geschikt als autovakantiebestemming. Denemarken is ongeveer 43.077 km² (dat is iets groter dan Nederland).

Het zuidwesten van Denemarken grenst aan de Noordzee die meer noordelijk overgaat in het Skagerrak. Tussen Jutland, het eiland Sjælland en Zweden ligt het Kattegat. Ten oosten van Sjælland ligt de Baltische Zee.

Denemarken heeft circa 474 eilanden. Ongeveer 100 daarvan zijn bewoond. Verder bestaat het land uit het schiereiland Jutland dat grenst aan Duitsland.

Bezienswaardigheden Denemarken

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken sinds 1445. Het Deense København betekent letterlijk ‘koopmanshaven’. In Kopenhagen is van alles te zien en te beleven. Wat dacht je bijvoorbeeld alleen al van de prachtige architectuur? De 18e eeuwse huizen in de wijk Nyhavn zijn prachtig en herbergen veel gezellige restaurantjes en cafeetjes. Diverse musea met schilderkunst, etnografische voorwerpen of beeldhouwwerken zullen de culturele geesten onder ons niet teleurstellen. Maar ook het Carlsbergmuseum met het gelijknamige bier als thema mogen we niet ongenoemd laten. Voor de hippiesfeer mag je de wijk Christiania bovendien niet overslaan. In deze semi-vrijstad waar hippies in gekraakte kazernes en woningen leven, vind je enkele restaurantjes en een paar kroegen. Christiania heeft een eigen school, postkantoor en zelfs een ‘stedelijk’ museum ontbreekt niet. Van camera’s houden de Christianiers helaas niet. Je kunt hier dan ook beter geen foto’s maken. En ’s avonds? Dan ga je naar één van de vele clubs met live jazz, blues of klassieke muziek in het centrum van de stad.

Een eeuwenoude vikingstad met prachtige architectuur is Roskilde. Ooit was dit de hoofdstad van Denemarken, maar nog altijd is het een plaats met allure. In de Dom van Roskilde liggen vele Deense vorsten begraven. Deze kathedraal in gotische stijl is overigens een prachtig gebouw, opgetrokken in rode baksteen en met twee sierlijke torens. De Dom staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Over de vikinggeschiedenis en de bouw van hun schepen leer je meer in het Vikingschepenmuseum. Roskilde is ook bekend om zijn jaarlijkse popfestival waar ruim 100.000 festivalgangers op af komen. En de opbrengst? Die gaat naar het goede doel!

Lego. Wie kent deze bouwstenen niet? In Legoland Billund in Zuid-Denemarken ontdek je dat wat jij ooit bouwde in het niet valt bij wat je in één van de vier themaparken aantreft. Miniatuurwerelden compleet met rijdende treinen, auto’s en vele bekende bouwwerken zijn helemaal opgebouwd uit miljoenen Legosteentjes. Ook voor wie nog nooit van Lego heeft gehoord, is Legoland op zijn zachtst gezegd indrukwekkend!

Verrassende Highlights in Denemarken

Denemarken is een land met veel kust. Op het eiland Sjælland kom je steile krijtrotsen tegen die soms wel 140 m boven zee uittorenen. Jutland is van een ander kaliber. De oostkust is een fjordenkust met lange beboste inhammen. De westkust van Jutland heeft veel overeenkomsten met de Nederlandse (wadden)kust. Je komt zandstranden tegen, wadden en duinen. De Waddeneilanden Rømø, Mandø, Fanø, Langlj (onbewoond) en Koresand (onbewoond) horen bovendien bij Denemarken. In West-Jutland kun je met je gezin uitstekend vakantie vieren aan zee. Zwemmen, zonnen en - uiteraard - fietsen langs de duinen horen absoluut op je activiteitenlijstje thuis!

Lille Vildmose is een Nationaal Park in Denemarken. Het ligt in de buurt van Aalborg, in het noorden van Jutland. Dit park is niet alleen prachtig vanwege de weidsheid van de natuur, maar ook omdat je hier veel leert over de natuur. Je kunt bijvoorbeeld een rondleiding krijgen door het gebied. In het hart van het gebied staat bovendien een centrum met interactieve tentoonstellingen over natuur en dieren in Lille Vildmose. Hier kun je ook een vliegtochtje maken in de vluchtsimulator. En misschien zie je de koningsadelaar als je op de uitzichttoren staat bij het meer Toft Sø.

Praktische Tips voor je vakantie naar Denemarken

Hoelang is het vliegen naar Denemarken?

Denemarken is meestal tussen de 1 en 1,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Denemarken

De vliegtijd vanuit Nederland naar Denemarken is ongeveer 1 uur. Denemarken heeft twee internationale luchthavens: Kopenhagen en Billund.

Vanuit Utrecht is het, via Puttgarden, ongeveer 750 km rijden naar Kopenhagen. Je kunt dit in een dag doen, maar je kunt eventueel ook overnachten onderweg. In Puttgarden neem je de boot naar Rødby. Vanaf daar rijd je ongeveer 165 km naar Kopenhagen.

Als je met de trein naar Denemarken gaat, doe je daar ongeveer 15,5 uur over. Met de bus ben je minimaal 13 uur onderweg.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Denemarken?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Denemarken.

Met welke munteenheid betalen ze in Denemarken?

Met het geld is het als volgt geregeld in Denemarken:

  • De munteenheid in Denemarken is de Deense kroon (DKK). Deze is onderverdeeld in 100 øre.
  • Creditcards worden in veel hotels, winkels en restaurants geaccepteerd. Houd je wel rekening met een mogelijke toeslag als u met een creditcard betaalt.
  • Je kunt vrijwel in elke plaats geld opnemen bij geldautomaten (Kontanten).
  • Banken zijn doordeweeks veelal open van 9:30 uur tot 16:00 uur en donderdag tot 18:00 uur. Postkantoren zijn doordeweeks open van 10:00 uur tot 17:00 uur en soms op zaterdag tot 12:00 uur.
  • Het gemiddelde prijsniveau is hoger dan Nederland.
  • Als je heel tevreden bent, kun je een kleine fooi geven. In principe zit de fooi echter al in de prijs inbegrepen.

Wat is het voltage in Denemarken?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig, aangezien de stopcontacten hetzelfde zijn als in Nederland.

Is het water drinkbaar in Denemarken?

Het leidingwater is goed drinkbaar in Denemarken. Sterker nog, men beweert dat het zelfs beter smaakt dan het Nederlandse leidingwater!

Welke taal spreken ze in Denemarken?

In Denemarken is de officiële taal Deens. Je kunt je echter ook verstaanbaar maken met Duits of Engels.

Hoe is het openbaar vervoer in Denemarken?

In Denemarken is het openbaar vervoer goed geregeld. Het spoorwegennet is prima en vooral voor langere afstanden is de trein ideaal. Van tevoren plaatsen reserveren is verstandig. Als je door heel Scandinavië gaat reizen met de trein, kun je de ScanRail Pass kopen. Als je Denemarken wilt bezoeken tijdens een reis door Europa, dan maak je gebruik van de Interrail Pas.

Het Deense busnetwerk is goed ontwikkeld. Vertrektijden van bussen zijn afgestemd op aankomsttijden van de trein. Trein- en buskaartjes kun je veelal combineren, waardoor je gemakkelijk en efficiënt kunt reizen. De bus komt ook in wat meer afgelegen gebieden.

Tussen de verschillende eilanden van Denemarken, naar Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië varen regelmatig veerboten.

Wat is de geschiedenis van Denemarken?

Al 12.000 jaar geleden leefden er mensen in Denemarken. Hun voedsel haalden zij uit de jacht op rendieren en later van de visvangst. De vele hunebedden, opgebouwd uit grote stenen die na de ijstijd achterbleven op het land, zijn afkomstig van ongeveer 2000 voor Christus. Deze hunebedden kom je nog altijd tegen verspreid over heel Denemarken.

Voor het eerst wordt in Romeinse verslagen gesproken over Noord-Germaanse stammen. Deze trokken steeds meer richting Midden-Europa en werden opgenomen in grotere stamverbanden. Aan het eind van de 8ste eeuw werden deze Noormannen of Vikingen berucht. In 793 plunderden zij het kloostereiland Lindisfarne in Groot-Brittannië. Zij zaaiden dood en verderf in heel West-Europa, maar dreven ook handel en stichtten steden. In Noordoost-Engeland creëerden zij zelfs het zelfstandige Deense rijk Danelagh. De Vikingen bleven proberen heel Engeland te veroveren, maar na de slag bij Hastings in 1066 eindigde het Vikingtijdperk.

De Oostzee werd in de volgende periode een belangrijke handelsroute. Ook was deze route de achtergrond van machtsstrijd. Het politieke centrum werd van Jutland verplaatst naar Sjælland, waar men de vesting Havn bouwde. Later zou Havn uitgroeien tot hoofdstad Kopenhagen. In 1282 ondertekende men het ‘Håndfestning’, waarmee een nationaal parlement een feit werd.

Van 1332 tot 1340 leidde strijd tot een tijdperk zonder koning. Edelen zetten Valdemar IV echter op de troon. Hij gaf de aanzet tot vereniging van de Scandinavische landen. In 1397 resulteerde dit in de Unie van Kalmar tussen Denemarken, Zweden (tot 1520) en Noorwegen (tot 1814).

In de 16e eeuw deden de ideeën van Luther hun intrede in Denemarken. In 1536 installeerde Christian III de lutherse leer zelfs als staatsgodsdienst. De opvolger van deze koning, Frederik II, raakte in conflict met de koning van Zweden. Dit leidde tot de 7-jarige oorlog van 1563 tot 1570. Denemarken ontwikkelde zich als wereldmacht op zee. Op het land waren de Denen echter minder sterk. Dit leidde tot veel verloren veldtochten onder Christian IV.

Steeds bleven expansie en machtsstrijd het thema. De Franse Revolutie in 1789 had in eerste instantie weinig invloed op Denemarken. Na aanvallen uit verschillende hoek, sloten de Denen zich echter toch aan bij Napoleon. Het gevolg was dat de Engelsen Kopenhagen grotendeels verwoestten. In 1814 werd een vredesverdrag gesloten en de unie met Noorwegen werd als straf ontbonden. Denemarken kreeg in 1849 een moderne grondwet en een nationaal parlement.

Denemarken en Duitsland streden in de 19e eeuw om Sleeswijk en Holstein in de Eerste en Tweede Sleeswijkse Oorlog. Pas na de Eerste Wereldoorlog kwam deze strijd tot een einde met een volksstemming. Noordelijk Sleeswijk zou bij Denemarken gaan horen en het zuidelijke deel bij Duitsland. De Tweede Wereldoorlog heeft, op Bornholm na, weinig sporen nagelaten in Denemarken.

Na de bevrijding verliep de wederopbouw voorspoedig. In 1953 reorganiseerde men de volksvertegenwoordiging tot een kamer: de ‘Landsting’. In 1973 werd Denemarken lid van de EU.