JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Bezienswaardigheden in Rome: de beste tips! D-reizen

Bezienswaardigheden in Rome: de beste tips

Wat te doen in Rome? Nou, een hoop! Een mensenleven is zelfs niet genoeg om alle monumenten van de 'Eeuwige Stad' te zien, menen de Romeinen. Daarom helpen wij je op weg met de 10 leukste bekende én minder bekende bezienswaardigheden voor een weekend in Rome. Plus extra tips!

Hotels in Rome 

#10 Trevifontein 

Een van de bekendste historische hotspots in Rome is de Trevifontein, misschien wel de beroemdste fontein ter wereld. Op de voorgrond staat de god Oceanus, die omringd wordt door gevleugelde paarden en jonge zeegoden. Let vooral ook op het ‘raam’ rechtsboven, dat nep is. Het verhaal gaat dat de voormalige bewoner van het palazzo de fontein, die de paus zo maar tegen zijn huis had laten bouwen, zo lelijk vond, dat hij uit het raam sprong en overleed. Uit respect werd het kozijn dichtgemetseld. Vergeet niet een muntje te gooien in de fontein: volgens de traditie zul je dan weer terugkeren naar Rome.

Tip: wil je slapen om de hoek van de Trevifontein? Boek dan Hotel Trevi; een verzorgde en ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen! #9 Via Appia Antica

Marcheer als een Romein de stad binnen of wandel gewoon rustig over een van de mooiste wegen van Italië: de Via Appia Antica. De weg die eens de Romeinse legers naar het centrum van het Rijk leidde, waar resten van tempels, gedenkstenen en tombes aan weerszijden nog aan herinneren. Je bent echt even helemaal weg uit de drukte en wandelt er tussen Romeinse ruïnes, cactussen en pijnbomen. Kijk dus ook niet op als je wordt ingehaald door een kudde schapen. Helemaal leuk: verken de Via Appia tijdens een fietstour met een gids!

#8 De Sinaasappeltuin en het Sleutelgat

Op de Aventino-heuvel, aan de rand van het centrum, ligt de Giardino degli Aranci, oftewel de Sinaasappeltuin. Je wandelt er onder - jawel - sinaasappelbomen, maar dat is niet per se de reden waarom deze romantische plek erg populair is. Vanaf het balkon van de tuin heb je namelijk een prachtig uitzicht over Rome. Vlakbij ligt nog een andere trekpleister: Piazza dei Cavalieri di Malta. Hier staat altijd een rij voor een dichte deur. Niet omdat mensen er naar binnen willen, maar om even door het sleutelgat te spieken: je kijkt hier namelijk geweldig uit op de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Tip: wil je snel van de ene naar de andere hotspot in Rome? Koop hier dan een Rome Citycard. Hiermee kun je 2 of 3 dagen onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer, heb je gratis toegang tot 1 of 2 attracties en krijg je korting op allerlei activiteiten.

#7 Pantheon

Al ruim 2000 jaar geleden werd het Pantheon gebouwd, aanvankelijk als tempel voor de Romeinse goden, maar inmiddels fungeert het al eeuwen als een katholieke kerk. En ondanks zijn stokoude leeftijd ziet-ie er nog altijd uit om door een ringetje te halen, met zijn imposante zuilenentree én natuurlijke het befaamde ronde gat in het dak. Dit sterk staaltje architectuur van de oud-Romeinen is dan ook terecht een van grootste trekpleisters van Rome. Wil je meer over dit bijzondere bouwwerk te weten komen? Boek dan een rondleiding door het Pantheon.

#6 Piazza Navona

Op ongeveer 5 minuten lopen van het Pantheon ligt het Piazza Navona, een plein dat boven op een atletiekbaan uit de Romeinse tijd gebouwd is – wat je nog altijd terugziet in de vorm. In het midden staat de bombastische Vierstromenfontein van Bernini, die je hier helemaal gratis en voor niks kunt bewonderen!

Tip: wil je overnachten in Romeinse stijl? Dan is 3-sterrenhotel Domus Sessoriana wat voor jou; een gerenoveerd middeleeuws klooster met de luxe van nu. Een unieke plek om te verblijven! 

#5 Vaticaanstad

Oké, officieel is Vaticaanstad geen Rome, maar toch mag je dit ministaatje niet missen tijdens je stedentrip. Dit piepkleine landje herbergt namelijk culturele schatten en fenomenale monumenten. Zo kijk je je ogen uit in de onder andere de enorme Sint-Pieterbasiliek (beklim de koepel voor een subliem uitzicht over de stad) en vergaap je je in de Vaticaanse Musea aan onder meer de Sixtijnse Kapel. Hier is het plafond der plafonds te zien, met daarop Michelangelo’s ‘De Schepping van Adam’, een van de beroemdste kunstwerken ter wereld.  Geen zin om in de rij te staan voor al deze pracht en praal? Skip the line en boek nu al  je tickets voor het Vaticaan.

#4 Volkswijken Trastevere en Testaccio

Trek er een middag of avond voor uit om door de wijk Trastevere te struinen, een oude volkbuurt met sfeervolle trattoria’s en typisch Italiaanse straatjes overspannen met wasgoed. Aanrader is het nabijgelegen Terrazza del Gianicolo, een hooggelegen terras van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over Rome en de bergen op de achtergrond. Een andere tip is het minder bekende Testaccio, een voormalige arbeiderswijk naast Trastevere die populair is vanwege de authentieke restaurants: hier eet je de échte pasta carbonara. Wil je meer te weten komen over de lokale keuken van Rome? Bekijk dan hier onze foodtours in Rome .

Tip: heb je weinig tijd of wil je de Eeuwige Stad op een unieke manier ontdekken? Huur dan hier een scooter of e-bike voor 24 uur in Rome.

#3 Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen behoren tot de bekendste bezienswaardigheden van Rome en mag je dus zeker niet overslaan. De aanblik vanaf het plein eronder is prachtig en vanaf de bovenste trede kijk je schitterend uit over het centrum met talloze koepels. Maar wist je dat de trappen helemaal niks met Spanje te maken hebben? Sterker nog, ze zijn honderden jaren geleden gebouwd en betaald door de Fransen als entree voor de Franse kerk erbovenop. Toch kregen ze al snel de bijnaam Spaanse Trappen omdat ze uitkomen op het plein voor de Spaanse ambassade. Arme Fransen...

#2 Galleria Borghese

Cultuurliefhebbers mogen absoluut Galleria Borghese niet overslaan, een van de indrukwekkendste musea van Rome. Je bewondert er marmeren beelden van Bernini die levensecht lijken, werken van de opzienbarende Caravaggio en plafondschilderingen waar je mond van open valt. Het museum is gevestigd in het grote stadspark Villa Borghese, waar je wandelt onder pijnbomen die op warme dagen fungeren als enorme parasols. Hoogtepunt van het stadspark is letterlijk en figuurlijk het Terrazza del Pincio, een van de beste uitkijkpunten van de stad. Galleria Borghese werkt met een beperkt aantal bezoekers per dag. Boek daarom alvast hier je tickets voor Galleria Borghese.

Tip: op zoek naar een hotel van waaruit je makkelijk alle hotspots kunt bereiken? Dan is het verzorgde 3-sterrenhotel Galileo in Rome, vlak bij het centraal station en de metro, een aanrader! 


#1 Colosseum en Forum Romanum

Natuurlijk mag het Colosseum, hét symbool van de stad, niet ontbreken tijdens je bezoek aan Rome. De arena werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk; op de tribunes konden wel 50.000 toeschouwers zien hoe gladiatoren vochten voor hun leven. Bezoek ook zeker het Forum Romanum ernaast, het oude centrum van het Romeinse Rijk, met overblijfselen van verschillende overheidsgebouwen, tempels en markten, maar ook kerken uit latere periodes. Skip the line! Boek hier alvast je tickets voor het Colosseum.Kun je niet wachten om de hotspots en verborgen parels van Rome zelf te ontdekken? Bekijk dan snel hier onze stedentrips naar Rome. Bij D-reizen vind je allerlei soorten hotels in Rome en altijd voor een scherpe prijs!