JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Mauritius | D-reizen

Mauritius


Het is zover, de voorbereidingen voor je langverwachte vakantie naar het betoverende Mauritius! Met zijn parelwitte stranden, helderblauwe wateren en groene palmbomen, is deze bestemming een waar paradijs op aarde. Bereid je optimaal voor op je vakantie met onze D-reizen Vakantiewijzer. Alle praktische informatie hebben wij speciaal voor jou gebundeld zodat je zorgeloos kunt genieten van de voorpret. Alvast een fijne reis gewenst!

Algemene informatie Mauritius

Officiële taal Frans en Engels Tijdsverschil

Zomer: + 2 uur

Winter: + 3 uur

Hoofdstad Port Louis Vaccinatie Hepatitis A en DTP
Oppervlakte 2.040 km²

Visum

Nee < 90 dagen

Ja > 90 dagen

Inwoners 1.268.212 Web - Code - Tel. .mu - MUS - +230
Munteenheid Mauritiaanse roepie (MUR) Vluchtduur Circa 12 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: voor je vakantie naar Mauritius heb je een geldig Nederlands paspoort nodig. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je het land weer verlaat. Daarnaast dient er altijd een lege pagina in het paspoort te zijn.
 • Visum: voor een verblijf korter dan 90 dagen, heb je als Nederlander geen visum nodig. 
 • (Internationaal) rijbewijs: het Nederlandse rijbewijs is geldig op Mauritius. Daarnaast kunnen autoverhuurbedrijven je vragen om een internationaal rijbewijs. Om controles op bestemming door de verkeerspolitie gemakkelijker te laten verlopen, raden wij je aan een lokaal rijbewijs aan te vragen. Neem hiervoor een internationaal rijbewijs mee om eventuele taalbarrières te voorkomen. 

Reisvoorbereiding

In principe zijn er geen verplichte vaccinaties voor een vakantie naar Mauritius, behalve als je in de 7 dagen voor aankomst op deze bestemming nog in een land bent geweest met een verhoogd risico op gele koorts. Dan is de vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Verder worden de vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en Hepatitis A aanbevolen en is het altijd handig om muggenwerende middelen mee te nemen zoals DEET.

Huur voor een aantrekkelijke prijs een auto of scooter om de prachtige omgeving op het eiland te ontdekken. Op het openbaar vervoer hoef je in principe niet te rekenen, omdat het aantal bussen slechts beperkt is. Daarentegen zijn er taxi's in overvloed op het eiland. Ga je een auto of scooter huren? Houd er dan rekening mee dat ze op deze bestemming aan de linkerkant van de weg rijden. Tip: neem voor vertrek de lokale verkeersregels goed door.

Valuta

Op Mauritius kun je betalen met de Mauritiaanse roepie (MUR). Het leven is over het algemeen als toerist erg voordelig op het eiland. Op de meeste plekken kun je betalen met je bankpas en creditcard en vaak zijn er voldoende betaalautomaten. Buiten de grote steden merk je dat er minder geldautomaten zijn, terwijl het gebruikelijker is om met contant geld te betalen. Neem daarom altijd voldoende geld mee om niet voor verrassingen komen te staan. Goed om te weten, de opnamelimieten verschillen per geldautomaat op Mauritius.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Mauritius: +230
 • Ambulance: 114
 • Brandweer: 115
 • Politie: 999
 • Toeristenpolitie: 213 1740 of 210 3894

Cultuur & taal

Engels en Frans zijn de officiële voertalen van Mauritius, maar het Mauritiaans Creools is de daadwerkelijke omgangstaal. Geen zorgen, als vakantieganger kom je eenvoudig uit de voeten als je Engels of Frans spreekt. Zelfs de bewegwijzering, menu's en toeristische informatie staat allemaal in het Engels.

Op het eiland zie je verschillende religies die samenkomen. In Port Louis, de hoofdstad van Mauritius, vind je kerken, moskeeën, boeddhistische en hindoestaanse tempels op slechts één vierkante kilometer. Wil je een bezoek brengen aan een van deze gebedshuizen? Stel je respectvol op en bedek je knieën en schouders voordat je naar binnen gaat. Doordat vele culturen en religies naast elkaar leven op het eiland, zijn er verschillende nationale feestdagen die worden gevierd. Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag - 1 & 2 januari
  • Chinees Lentefestival - januari/februari
  • Afschaffing van de Slavernij - 1 februari
  • Thaipoosam Cavadee (hindoeïstisch feest tijdens de volle maan van de Tamil maand) 9 februari
  • Maha Shivratee (hindoeïstisch feest ter verering van de God Shiva) - 24 februari
  • Ramadan*
  • Onafhankelijkheidsdag - 12 maart
  • Dag van de Arbeid - 1 mei
  • Eid-Al-Fitr (Suikerfeest)*
  • Allerheiligen - 1 november
  • Aankomst van de contractarbeiders - 2 november
  • Kerst - 25 december
   *Door de islamitische kalender valt het Suikerfeest en Offerfeest, net als de periode van de Ramadan, elk jaar op een andere datum.

Stekkers & stopcontacten

Neem een wereldstekker mee op vakantie naar deze droombestemming. Op Mauritius kom je namelijk verschillende stopcontacten tegen, alleen type C en G komen het meeste voor. De netspanning van de elektriciteit is 230 volt.

Handige informatie

 • Kraanwater: niet op alle plekken kun je het water uit de kraan drinken. Om zeker te weten dat het kraanwater drinkbaar is, kun je het water het beste eerst 5 minuten koken, filteren of desinfecteren. Op die manier filter je het hogere chloorgehalte wat meer eruit. Je kunt natuurlijk ook flessen (mineraal)water kopen bij de lokale supermarkt en die gebruiken voor het wassen van fruit of het koken van groente. We raden het je af om ijsklontjes te nuttigen.
 • Vliegtijden: vanaf een Nederlandse luchthaven vlieg je in gemiddeld 12 uur naar Mauritius. Heb je een vlucht met tussenstop of overstap? Dan komt hier circa 3 tot 5 uur vliegtijd bij.


Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan zonvakanties naar Mauritius. Liever persoonlijk advies? Onze ervaren reisadviseurs in de D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.