JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Marokko | D-reizen

Marokko


Bereid je vakantie naar Marokko optimaal voor met de D-reizen Vakantiewijzer! Is het bijvoorbeeld veilig om water uit de kraan te drinken? Is het nodig om je euro’s om te wisselen voor een andere valuta? Is het ook handig om een wereldstekker mee te nemen? Om je op weg te helpen, hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over Marokko op een rij gezet in onze Vakantiewijzer. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je onbezorgd genieten van de voorpret.

Algemene informatie Marokko

Officiële taal Arabisch en Amazigh Tijdsverschil

Zomer: - 1 uur

Winter: geen

Hoofdstad Rabat Vaccinatie (aanbevolen) DTP & Hepatitis A
Oppervlakte 446.550 km²

Visum

Nee

Inwoners 37.840.044 Web - Code - Tel. .ma - MAR - + 212
Munteenheid Marokkaanse Dirham (MAD) Vluchtduur Circa 3,5 tot 4 uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: voor je vakantie naar Marokko dien je in het bezit te zijn van een paspoort. Met een Nederlandse identiteitskaart word je helaas niet in het land toegelaten. 
 • Visum: wanneer je korter dan 90 dagen naar Marokko gaat, hoef je geen visum aan te vragen.
 • (Internationaal) rijbewijs: kies je ervoor om op bestemming een auto te huren? Dan hoef je geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Je Nederlandse rijbewijs is voldoende.

Reisvoorbereiding

Voor je vakantie naar Marokko zijn er geen vaccinaties verplicht. Er worden wel vaccinaties aanbevolen, namelijk: DTP en Hepatitis A. Er zijn ook een aantal persoons- en reisgebonden vaccinaties zoals Hepatitis B, Buiktyfus, BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond), Tuberculose (TBC), Rabiës en Schistosomiasis. Je kunt je hiervoor het beste laten adviseren door de GGD.

Ruil eenmaal aangekomen op bestemming het vliegtuig in voor de auto en ervaar de ultieme vrijheid om de Marokkaanse landschappen te ontdekken. Voor het huren van een auto in Marokko moet je bij de meeste verhuurders minimaal 21 jaar zijn. Om daarnaast onnodig hoge huurkosten te voorkomen, raden we het je aan om voor vertrek je huurauto alvast te reserveren.


Op deze vakantiebestemming kun je er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer van A naar B te gaan. Je merkt dat het openbaar vervoer relatief goedkoop is, alleen het is niet altijd een comfortabele manier van reizen. Er rijden ook veel taxi’s in Marokko. Hier zijn twee varianten in, de petit taxi en de grand taxi. Een petit taxi heeft plek voor maximaal 3 personen en de grand taxi’s voor 6 personen. Een minpunt van de grand taxi is dat de taxi pas vertrekt op het moment dat de wagen daadwerkelijk is gevuld met 6 personen. Het voordeel daarentegen, is dat je de kosten kunt delen waardoor je per persoon een lager tarief betaald.

Valuta

In Marokko is de Dirham het officiële betaalmiddel. Verder zijn er voldoende geldautomaten te vinden om contant geld op te nemen. Houd er alleen rekening mee dat hiervoor transactiekosten in rekening kunnen worden gebracht. Ook kun je in de meeste bars, restaurants en winkels betalen met je bankpas, met name op de toeristische plekken. Tip: controleer voor vertrek of je bankpas is geactiveerd voor gebruik buiten Europa.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Marokko: +212
 • Ambulance: 150
 • Brandweer: 150
 • Politie: 190

Cultuur & taal

Het Arabisch en Amazigh (Berbers) zijn de officiële talen van Marokko. Binnen Marokko wordt er veel Frans gesproken en in het noorden van het Afrikaanse land wordt er zelfs Spaans gesproken. Heb je de Arabische taal dus nog niet helemaal onder de knie? Dan kun je ook gemakkelijk uit de voeten met de andere talen. Er wordt in de toeristische gebieden ook Engels gesproken, alleen beheerst niet elke inwoner deze taal vloeiend.

Verder wordt Marokko gezien als een veilig vakantieland voor vrouwen. Het enige waar je als vrouw rekening mee hoort te houden, is het bedekken van de schouders en knieën. Marokko is een islamitisch land en we raden je aan om de lokale cultuur te respecteren. Buiten de toeristische gebieden is het ook respectvol om je armen en benen te bedekken. Geen zorgen, bij het zwembad kun je gewoon badkleding dragen. Daarnaast is het goed om te weten dat er niet in alle hotels en restaurants alcohol wordt geschonken.


Net als in andere landen, kent Marokko veel nationale maar ook plaatselijke (religieuze) feestdagen. Een bekend onderdeel van het islamitisch geloof is de Ramadan. Doordat de islamitische jaarkalender maangebonden is, vindt de Ramadan net zoals het Offerfeest en Suikerfeest elk jaar op een andere datum plaats. Tijdens de feestdagen en in het weekend, zijn kantoren gesloten. De winkels zijn daarentegen 7 dagen in de week open en hanteren ruime openingstijden. Ga je naar de Medina? Dan zijn veel winkels op vrijdagmiddag gesloten voor het vrijdaggebed. Voor de belangrijkste religieuze dagen zijn alle instanties gesloten.

Om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

 • Ras l'âm (Nieuwjaarsdag) - 1 januari
 • Takdim watikat al-istiqlal (Driekoningen) - 11 januari
 • Yaum al-amal (Dag van de Arbeid) - 1 mei
 • Eid al arch (Troonfeest) - 30 juli
 • Wadi Eddahab (terugkomst naar het vaderland) - 14 augustus
 • Thawrat al mal wa shâab (Dag van de Revolutie) - 20 augustus
 • Eid al-Chabab (Dag van de Jeugd) - 21 augustus

Stekkers & stopcontacten

De meeste stopcontacten zijn hetzelfde als je gewend bent in Nederland, dus het is niet nodig om een wereldstekker mee te nemen naar Marokko. Bij sommige stopcontacten steekt er een pinnetje uit (type E) maar dit hoeft geen problemen op te leveren.

Handige informatie

 • Kraanwater: we raden het je af om het water uit de kraan te drinken. De kwaliteit van het kraanwater is niet vergelijkbaar met Nederland en je kunt er vrij ziek van worden. Je kunt wel flessen (mineraal)water kopen bij de lokale supermarkt. Wees voorzichtig met het nuttigen van ijsklontjes en in water gewassen etenswaren.
 • Vliegtijden: afhankelijk van je bestemming in Marokko, ligt de gemiddelde vliegtijd tussen de 3,5 uur (Marrakesh) tot 4 uur (Agadir).


Nu jij helemaal op de hoogte bent van de praktische zaken, ben jij volledig voorbereid voor je vakantie naar Marokko. Ben je nog op zoek naar een vakantie die volledig aan je wensen voldoet? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan all-inclusive vakanties in Marokko. Liever advies van een van onze ervaren reisadviseurs? Ook dat kan! De reisspecialisten in onze D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.