JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Vakantiewijzer Jamaica | D-reizen

Jamaica


Je reis naar het tropische Jamaica staat voor de deur en het is tijd om je voor te bereiden! Kun je bijvoorbeeld het water uit de kraan drinken en is het gewoon mogelijk om met euro’s te betalen? Om je op weg te helpen, hebben wij speciaal voor jou alle praktische informatie over deze betoverende vakantiebestemming verzameld in onze D-reizen Vakantiewijzer. Zo ga je goed voorbereid op reis en kun je zorgeloos genieten van de voorpret!

Algemene informatie Jamaica

Officiële taal Engels Tijdsverschil

Zomer: - 7 uur

Winter: - 6 uur

Hoofdstad Kingston Vaccinatie (aanbevolen) DTP & Hepatitis A
Oppervlakte 10.991 km²

Visum

Nee < 90 dagen

Ja > 90 dagen

Inwoners 2.825.544 Web - Code - Tel. .jm - JAM - +1876
Munteenheid Jamaicaanse dollar (JMD) Vluchtduur Circa 10,5  uur

Reisdocumenten & visum

 • Paspoort: voor je vakantie naar Jamaica heb je een geldig paspoort nodig. Je paspoort dient ook geldig te zijn op het moment dat je het land weer verlaat.
 • Visum: het is niet nodig om een visum aan te vragen als je minder dan 90 dagen naar deze vakantiebestemming gaat. Het wordt wel aangeraden om je voor aankomst online te registeren met de immigratie/douane C5-kaart. Je kunt ook tijdens de vlucht de papieren variant invullen die je doorgaans krijgt van de luchtvaartmaatschappij.
 • (Internationaal) rijbewijs: het Nederlandse rijbewijs is geldig op Jamaica. Dat is fijn!
 • Belangrijk om te regelen: gaat je vlucht via de Verenigde Staten of Canada?  Vraag dan altijd een ESTA of eTA aan. Dit kun je eenvoudig online regelen tot 72 uur voor vertrek.

Reisvoorbereiding

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Jamaica. Er worden wel een aantal vaccinaties aanbevolen, namelijk tegen DTP (Difterie, Tetanus & Polio) en Hepatitis A. Er zijn ook een aantal persoons- en reisgebonden adviezen, laat je hiervoor adviseren door een deskundige bij de GGD.

Denk je er over na om een auto te huren op Jamaica? Dat kan! Je Nederlandse rijbewijs is in principe voldoende en het is goed om te weten dat ze aan de linkerkant van de weg rijden. We raden je aan om de voorwaarden van de autoverhuurder goed door te nemen. Je dient vaak bijvoorbeeld minimaal 21 jaar oud te zijn als je een auto wilt huren én minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Liever het rijden aan een ander laten? Het openbaar vervoer is een populair vervoermiddel op het eiland. Dat merk je aan de volle bussen en tegelijkertijd weinig bushaltes. Het is normaal om langs de weg te staan en gewoon je hand op te steken als je de bus wilt nemen. In de toeristische gebieden zijn busverbindingen beter geregeld dan in het binnenland. In de badplaatsen vind je luxe busdiensten speciaal voor toeristen. Naast de bus, kun je ook kiezen voor de taxi. Spreek vooraf met de buschauffeur een vaste prijs af, want ze beschikken niet over een meter. De taxi’s herken je aan de rode kentekenplaten met de afkorting 'PP', Public Passenger.

Valuta

De Jamaicaanse dollar is het officiële betaalmiddel in Jamaica. Wanneer jij de euro’s wilt wisselen voor dollars, kun je dit het beste regelen op de luchthaven van Jamaica. Je merkt dat Amerikaanse dollars ook veel worden gebruikt. Op veel plekken, met name de toeristische gebieden, kun je eenvoudig met een creditcard of bankpas betalen. Tip: vergeet niet je bankpas in te stellen voor gebruik buiten Europa.

Noodnummers

Uiteraard hopen wij dat je hier geen gebruik van hoeft te maken, maar soms kan het voorkomen dat je de lokale hulpdiensten nodig hebt. We hebben daarom de algemene alarmnummers alvast voor je uitgezocht:

 • Netnummer Jamaica: +1876
 • Algemeen alarmnummer: 119
 • Ambulance: 110
 • Brandweer: 110

Cultuur & taal

Op deze tropische vakantiebestemming is Engels de officiële taal. Je merkt dat de Jamaicanen onderling ook Patois met elkaar spreken, dit is een Creoolse taal afkomstig van het Engels.

Ruim 60% van de Jamaicaanse bevolking is protestants en er is nog een levenswijze dat groeit in populariteit: de Rastafari. Dit is geen geloof, maar een leefstijl met invloeden uit Afrika en het christendom. Verder is de lokale bevolking heel vriendelijk en hoor je overal muziek. Muziek vormt een groot onderdeel van de cultuur, artiesten zoals Bob Marley en Sean Paul komen uit Jamaica. Verder kent deze bestemming een aantal feestdagen, om je een indruk te geven van de populaire nationale feestdagen, hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari
  • Bob Marley Dag - 6 februari
  • Labour Day - 23 mei
  • Emancipation Day - 1 augustus
  • Onafhankelijkheidsdag - 6 augustus
  • Kerstmis - 25 & 26 december

Het wordt op deze bestemming gewaardeerd om fooi te geven, zo’n 10% is in restaurants heel gebruikelijk. Voor diensten is het gebruikelijk om een kleine fooi te geven. Afdingen daarentegen is niet gebruikelijk in Jamaica. De prijs van een product is de echte prijs.

Stekkers & stopcontacten

Neem je reisstekker en spanningsomvormer mee als je op vakantie gaat naar Jamaica. De stopcontacten zijn anders dan je gewend bent in Nederland. Verder is de netspanning van de elektriciteit 115 volt en de frequentie 50 hertz.

Handige informatie

 • Kraanwater: het is veilig om het water uit de kraan te drinken. De smaak van het kraanwater is alleen anders dan je wellicht gewend bent. Onze tip: laat het water uit de kraan eerst een minuut doorlopen, om te voorkomen dat je stilstaand water drinkt. Stilstaand water kan leiden tot maagproblemen.
 • Vliegtijden: op Jamaica zijn er twee luchthavens, een in Kingston en een in Montego Bay. Rechtstreekse vluchten naar deze bestemming duren gemiddeld 10 à 11 uur. Helaas worden er relatief weinig rechtstreekse vluchten aangeboden, dus de kans is groter dat je een vlucht hebt met een of twee overstappen. De gemiddelde vliegtijd ligt tussen de 12 en 19 uur.

Nu al je praktische vragen zijn beantwoord, ben je klaar om je vakantie optimaal voor te bereiden. Nog op zoek naar een reis die perfect bij je past? Laat je inspireren door ons uitgebreide online aanbod aan zonvakanties naar Jamaica. Liever persoonlijk advies? Onze ervaren reisadviseurs in de D-reizen winkels staan voor je klaar om je te helpen bij het boeken van je droomvakantie. Maak hiervoor eerst online een afspraak.