Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen

Een aantrekkelijk en mysterieus land: dat is Vietnam! Je ontdekt een turbulente geschiedenis, prachtige natuurgebieden, heerlijk eten en stranden waar je jouw indrukken laat bezinken. Ho-Chi Minh-city en Hanoi zijn steden die een magische aantrekkingskracht op u zullen uitoefenen!

Lees meer

Onze excuses

Wij hebben tijdelijk geen accommodaties die je online kunt boeken met de door jou gekozen filters of bestemming.
Kies een andere filter of neem contact op met één van onze reisadviseurs.

Op vakantie naar Vietnam

Vietnam, officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is een prachtig land in Zuid-Oost Azië. Het grenst in het noorden aan China. Aan de oostkust liggen de Golf van Tonkin en de Chinese Zee. In het westen liggen Laos en Cambodja. 

Hoofdstad Hanoi en Ho-Chi Minhstad (het vroegere Saigon) zijn zeer bekende steden in dit oosterse land. In Hanoi zie je sporen van de koloniale tijd, in Ho Chi Minh-city zie je vooral de oorspronkelijke Vietnamese cultuur.

De Vietnamese landschappen zorgen naast de steden voor een onvergetelijk verblijf. De stranden, berggebieden, rivieren en eilanden zijn prachtig! Een boottocht over de Halong Baai in de Golf van Tonkin is onvergetelijk. In de Mekong Delta kun je prachtige boottochten maken door dit uitgestrekte gebied van rivieren en kanalen. Bezoek de drijvende markten van de lokale bevolking en leer de bijzondere cultuur van Vietnam kennen.

Breng ook een bezoek aan de wereldberoemde tempels en koninklijke graven in Hué, en het tunnelstelsel ten noorden van Ho Chi Minh-stad, twee beroemde plaatsen in Vietnam uit twee markante perioden in de geschiedenis. 

Ook de Vietnamese keuken zal je verrassen. Naast de Vietnamese loempia kun je zoete, kruidige en met munt op smaak gebrachte gerechten proeven. 

Een bezoek aan Vietnam laat je niet gauw los!

Eten en drinken in Vietnam

Het Vietnamese ontbijt is licht: deze bestaat uit een lichte noodlesoep, de ‘pho’, in verschillende smaken. Noedels en rijst zijn de basis van de Vietnamese keuken. De presentatie van de gerechten is vaak prachtig, vooral het eten in Hué staat hierom bekend.

Bij de rijst en de noedels wordt vlees of vis geserveerd, vaak ook allebei. De Vietnamese keuken is minder scherp dan de Thaise, en minder zoet dan de Chinese. Kenmerkend is het gebruik van veel rauwe bladgroenten en kruiden. Probeer zeker de garnalen met suikerriet, eend in sinaasappelsaus of spicy beefsalad.

De Fransen hebben zeker een stempel gedrukt op de eetgewoonten in Vietnam. Op veel plaatsen kun je een heerlijk Frans stokbrood, jam en paté vinden!

Koffie en thee zijn de belangrijkste dranken, samen met vruchtensap, shakes, kokosnootmelk en Vietnamees bier. Wijn is wel verkrijgbaar, maar tamelijk kostbaar.

Ligging

Vietnam ligt in Zuid-Oost Azië. De vluchtduur bedraagt ongeveer 15 uur. Het land heeft een oppervlakte van circa 331.689 km² (hiermee is Vietnam ongeveer 8 keer zo groot als Nederland).

Het grenst in het noorden aan China. Aan de noordoostkust liggen de Golf van Tonkin met het eilandje Hainan. In het zuidoosten grenst Vietnam aan de Chinese Zee. In het noordwesten ligt Laos, in het zuidwesten en Cambodja.

Langs de zeer uitgestrekte Vietnamese kust liggen talloze prachtige eilanden die erg in trek zijn bij toeristen. Phu Quoc, een zeer groen eiland onder de kust van Cambodja, is hier een prachtig voorbeeld van. De Paraceleilanden in de Golf van Tonkin worden door Vietnam, China, Brunei en de Filippijnen betwist.

Bezienswaardigheden Vietnam

De tempelcomplexen in Hué stammen uit de 17e eeuw. Het Thien Mu-pagodecomplex ligt aan de Perfume River, in 1601 is tot de bouw besloten. De pagode moest symbool staan voor de welvaart in Vietnam. Nu woont een monniken- en nonnengezelschap in de pagode. Het graftombecomplex van keizer Tu Duc ligt ongeveer 5 km ten zuiden van Hué. Er zijn meerdere graftombes, en je ziet enkele zeer fraaie tempels en een prachtig houten paviljoen. Al deze herinneringen uit de 19e eeuw staan op een boomrijk terrein, met een vijver met schitterende waterlelies.

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam sinds 1976, Deze miljoenenstad is er één van contrasten, dit door de turbulente geschiedenis. Dit zie je terug aan de architectuur. Je kunt een mix bewonderen van traditionele bouwkunst en diverse koloniale gebouwen uit de tijd van de Franse overheersing. De vele musea tonen je een goed beeld van de geschiedenis. In de hippe en trendy wijk in het oude stadscentrum vind je restaurants, bars en cafés waar jede dag tevreden af kunt sluiten.

Het zuidelijk gelegen Ho Chi Minh-city, het vroegere Saigon, is de grootste stad van Vietnam. Je ziet hier verschillende historische gebouwen zoals het gebouw van het Volkscomité en de Notre Dame van Saigon. De kleurrijke markten en het prachtig groene Tao Dan Cultural Park zijn maar enkele plekken in deze levendige stad!

Verrassende Highlights in Vietnam

De Mekong Delta ligt in het zuidwesten van Vietnam, en is voor natuurliefhebbers een must. De Mekong is door vele zijrivieren verbonden met de Chinese Zee. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 39.000 km². Je kunt een indrukwekkende boottocht maken over de kanalen en riviertjes en langs drijvende dorpen waar je kennis kunt maken met de lokale bevolking.!!!

Op ongeveer 5 uur rijden van Ho Chi Minh-city kun je even helemaal bijkomen van deze drukke stad. De witte stranden van Mui Né zijn prachtig! Als je weer wat meer energie hebt, kun je ook gaan kite- en windsurfen. Een excursie naar Bao Trang (wit meer) doen denken aan de Sahara. In de omgeving vind je ook de Vinh Hao-warmwaterbronnen. Deze bieden niet alleen verfrissing, maar hebben ook een therapeutische werking!

De Cu Chi-tunnels ten noordwesten van Ho Chi Minh-city bieden je een indrukwekkend beeld van een deel van de Vietnamese geschiedenis. Je ziet de tunnels die de Vietcong aangelegd hebben tijdens de Vietnamoorlog. Een deel van de tunnels is open voor bezoekers. Je kunt een maquette van het complex bekijken, een wandeling maken door het omliggende bos (langs de beruchte boobytraps) en op het schietterrein je schietvaardigheid testen.

Praktische Tips voor je vakantie naar Vietnam

Hoelang is het vliegen naar Vietnam?

Vietnam is meestal tussen de 15 en 15,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Vietnam

Vanuit Nederland vlieg je in circa 15 uur rechtstreeks naar Vietnam. Je kunt zowel naar Hanoi als naar Ho Chi Minh-stad reizen. In Vietnam hebben Danang, Nha Trang, Haiphong en Dien Bien Phu een luchthaven voor binnenlandse vluchten.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Vietnam?

Het tijdverschil van Vietnam is in de wintertijd 5 en in de zomertijd 6 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Vietnam?

Geldzaken zijn in Vietnam als volgt geregeld:

  • De officiële munteenheid is de dong. Ook de Amerikaanse dollar wordt in de meeste winkels, hotels en toeristenrestaurants aangenomen. Denk erom dat je tijdig naar de bank gaat en recente en onbeschadigde dollarbiljetten ontvangt, zeker van na 1990! Neem voldoende contant geld mee, wissel nooit op de zwarte markt!
  • Credit cards worden in de grotere hotels geaccepteerd.
  • In de meeste grote plaatsen is een bank. De banken zijn in de grote steden geopend van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:00 uur. De postkantoren zijn over het algemeen geopend van 08:00 uur tot 20:00 uur.
  • Travellers cheques van worden geaccepteerd en zijn in de banken in te wisselen tegen dong of Amerikaanse dollars. Houd er rekening mee dat banken commissie in rekening brengen.
  • Het prijsniveau van Vietnam is lager dan in Nederland.
  • Een fooi van 5 tot 10% is gebruikelijk in eet- en drinkgelegenheden die niet door de overheid worden gerund.

Wat is het voltage in Vietnam?

De netspanning is over het algemeen 220 volt of 110 volt. Een verloopstekker is noodzakelijk, deze kan veelal bij de receptie van je accommodatie verkregen worden.

Is het water drinkbaar in Vietnam?

Het leidingwater is niet drinkbaar. Aanbevolen wordt om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Vietnam?

De officiële taal van Vietnam is het Vietnamees. Ook met Engels en Frans zul jezelf aardig kunnen redden.

Hoe is het openbaar vervoer in Vietnam?

Een erfenis uit de Franse koloniale tijd is de enige spoorlijn die door het land loopt. Deze lijn verbindt Hanoi met Ho Chi Minh-stad. De reis kost tijd, maar bied je schitterende uitzichten!

De openbare bussen zijn oud. Als je per bus wilt reizen, houd er dan rekening mee dat dit veel tijd kan kosten. Het beste kun je gebruik maken van toeristenbusjes, die rijden op vaste routes tussen de grotere plaatsen. Tussen de steden met toeristische attracties zijn de busverbindingen van betere kwaliteit.

Zeer bijzondere middelen van vervoer zijn de fietsriksja (cyclo) of paard-en-wagens (tonga’s). Spreek van tevoren een prijs af, en geniet van dit bijzondere ritje!

Op diverse plaatsen kun je gebruik maken van boten en ferry’s.Tip: In de steden bieden particulieren ook hun scooter of brommer aan als vervoermiddel.

Wat is de geschiedenis van Vietnam?

Vanaf de 15e eeuw kreeg Vietnam te maken met koloniale invloeden uit Europa. In 1862 maakten de Fransen van Cochin China, het zuidelijk deel van Vietnam, een kolonie. De twee andere delen van Vietnam, Annam en Tonkin, werden in 1883 protectoraten. De naam Vietnam verdween volledig uit de boeken. Vanaf 1887 heette het gebied de Unie van Indochina, waar ook Cambodja en Laos bij hoorden.

Vichy-Frankrijk was de baas van het gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1941 ontstaat hier protest tegen. Dit protest wordt geleid door de communisten en de nationalisten, ook de Vietminh genoemd. Japan bevrijdt Vietnam weliswaar van de Fransen, maar laat het koloniale bestuur zitten. De Japanse keizer roept het Vietnamese keizerrijk uit. Pas met de komst van de geallieerden wordt het gebied bevrijd.

In 1945 roept Ho Chi Minh, de leider van het Vietminh-verzet, de onafhankelijkheid uit, waardoor het land in Noord en Zuid-Vietnam uiteenvalt. Dit duurt tot 1976: na een lange oorlog tegen de Fransen en de Amerikanen wordt Vietnam officieel herenigd. Zo ontstaat de Socialistische Republiek Vietnam.

Na een turbulente periode – met een inval in Cambodja, de boycot door het westen en binnenlandse problemen – breekt er in 1985 een hongersnood uit in Vietnam. De communistische partij onder leiding van Nguyeh Van Linh voert economische hervormingen door om hier verbetering in te brengen.

In 1992 zetten de Verenigde Staten de eerste stappen om de boycot te doorbreken. Kantoren van Amerikaanse bedrijven mogen zich weer in Hanoi vestigen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om handel te voeren. Europese landen hadden de handel al opnieuw opgezet. In 1993 verklaarde toenmalig Amerikaans president Bill Clinton hulp aan Vietnam niet langer tegen te houden, waarna de Wereldbank en de Aziatische ontwikkelingsbank een lening verstrekten. In 1995 worden uiteindelijk alle diplomatieke betrekkingen tussen Vietnam en de Verenigde Staten ook hersteld. Sinds 1977 is Vietnam lid van de Verenigde Naties.