Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Turkije ×
    • Egeische Kust ×
    • Cesme ×

Wie de Turkse sfeer wil proeven gaat naar Çesme. De eeuwenoude plaats herbergt prachtige restanten uit de oudheid. De kleine steegjes nodigen uit om doorheen te slenteren en in de bazaar vind je Turkse souvenirs. Çesme heeft fraaie zandstranden aan een azuurblauwe zee met een geleidelijk aflopende zeebodem. Ontspannen kun je ook in de warmwaterbronnen in de stad, waar Çesme haar naam aan ontleent.

Lees meer

Op vakantie naar Cesme

Çesme is een mooie oude havenplaats in het noordwesten van de Egeïsche Kust op circa 98 km van de luchthaven Izmir. De plaats heeft een 14e eeuws fort en een authentiek centrum. Çesme ligt op een grote landtong rond een mooie ruime baai en wordt omringd door stranden.

Çesme is de plek bij uitstek voor windsurfers omdat er altijd wind staat. Behalve fraaie stranden heeft de plaats enkele zwavelhoudende warmwaterbronnen, sfeervolle havens en veel goede restaurants en bijzondere clubs.

Voor cultuurliefhebbers is Çesme een ware ontdekking. De plaats is al duizenden jaren voor onze jaartelling ontstaan. Al deze geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten. Zo staat er het imposante fort in het centrum en zijn er veel opgravingen in en rond Çesme.

Çesme ligt zeer gunstig ten opzichte van de havenstad Izmir. Er is een snelweg van deze stad naar het schiereiland. De Turkse bevolking gaat dan ook graag de weekenden naar de kust. De plaats is door de week een rustig badplaatsje, maar in het weekend een bruisende en levendige badplaats. De plaats is geschikt voor een gemengd publiek, maar vooral voor gezinnen met kinderen en mensen die de echte Turkse sfeer willen opzoeken.

Ligging

Çesme ligt op een grote landtong in het meest westelijke punt van de Egeïsche Kust. De omgeving is heuvelachtig met lage begroeiing en grote ruime baaien. In de omgeving zijn minerale warmwaterbronnen en je kunt er een aantal oude opgravingen bezoeken.

Çesme ligt in het noordwesten van de Egeïsche Kust op een grote landtong rond een diepe baai. De plaats strekt zich uit aan beide zijden van de landtong. Voor de kust ligt het Griekse eiland Chios.

De stranden van de plaats bestaan voornamelijk uit zand, fijngrind en keien. De zeebodem loopt vrij geleidelijk tot vrij snel af en is bedekt met kiezels en keien. Op de stranden zijn diverse faciliteiten, waaronder bars en restaurants.

Stranden van Cesme

Çesme heeft lange stranden, met vele faciliteiten die een dagje strand zeer aangenaam maken: Het Tekke-strand bestaat voornamelijk uit zand en fijngrind en ligt aan een kleine baai. De zeebodem loopt vrij geleidelijk af en is bedekt met keien en kiezels. Je kunt ligbedden en parasols huren. Er zijn douches, strandbewaking, toiletten en enkele horecafaciliteiten. Het strand heeft een blauwe milieuvlag. Het water en strand zijn dus schoon. Het lange Boyalik-strand (circa 1,5 km) bestaat voornamelijk uit zand en fijngrind. De zeebodem loopt vrij geleidelijk af en is op enkele plaatsen  bedekt met keien, kiezels en rotsen. Het zeer lange strand wordt onderbroken door een kleine pier en een kade. Je kunt ligbedden en parasols huren. Er zijn douches en enkele horecafaciliteiten, waar je een kleine snack of drankje kunt halen. Het Golden Beach-strand bestaat voornamelijk uit zand. De zeebodem loopt vrij geleidelijk af. In bepaalde periodes staat er een sterke branding. Het strand ligt buiten de badplaats, op circa 9 km ten westen van Çesme en heeft delen met gras en bomen. Je kunt ligbedden en parasols huren en er zijn douches, kleedcabines en toiletten. Ook is er een cafetaria en snackbar. Het lange Pirlanta-strand (circa 550 m) bestaat uit grind, kiezels, zand en delen met gras en bomen. De zeebodem loopt vrij geleidelijk af. Het strand ligt richting Golden Beach-strand, op circa 7 km van het centrum. Het strand is ideaal voor kitesurfen en er is een kitesurfschool. Je kunt ligbedden en parasols huren. Je vindt er douches en toiletten. Voor een snelle hap of een verfrissend drankje kun je terecht in de bars en cafetaria/snackbar.

Bezienswaardigheden Cesme

Centraal in Çesme ligt het 14e eeuwse fort met een archeologisch museum. Het Osmaanse fort is rond 1500 gebouwd en in het fort zijn nog steeds de verdedigingskanonnen te zien. Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de haven van Çesme. Langs de kust kun je diverse boottochten maken in houten zeiljachten of grotere toeristenboten.

Je kunt ook vanuit Çesme naar het Griekse eiland Chios. Op dit eiland groeien bijzondere mastiekbomen, waarvan onder andere kauwgom wordt gemaakt. Het eiland heeft nog een authentiek Grieks karakter.

Het kleine badplaatsje Ilica op circa 6 km van Çesme staat niet alleen bekend om de mooie stranden, maar ook om de thermale baden. Deze natuurlijke warmwaterbronnen bevatten zeer veel mineralen en lopen bij Ilica direct in zee.

Verrassende Highlights in Cesme

Maak eens een bootexcursie naar Donkey Island, op circa 15 km afstand. De naam van het eiland zegt het al: op dit eiland leven nog ongeveer veertig wilde ezels. Onderweg stop je in een mooie baai waar je kunt snorkelen en zwemmen.

De opgravingen van Klazomenai liggen op circa 40 km van Çesme, gedeeltelijk op het vasteland en gedeeltelijk op het eiland Karantina. De oude stand Klazomenai zou tussen 300 voor en 400 na Christus bewoond zijn geweest. Je kunt een tempel, een theater, een haven en pottenbakkersovens zien.

Stranden van Cesme

Çesme heeft een bloeiend uitgaansleven. Er zijn zeer veel bars, restaurants en terrassen. De restaurants hebben naast Turkse specialiteiten ook vaak een internationale kaart. Je vindt er ook heerlijke visrestaurants. De meeste restaurants hebben een terras en een bar.

Er zijn diverse discotheken, discobars, een bioscoop en een openluchttheater.

Praktische Tips voor je vakantie naar Cesme

Hoelang is het vliegen naar Cesme?

Cesme is meestal tussen de 3,5 en 4 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Cesme?

Het tijdverschil tussen Nederland en Cesme is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Cesme

De vliegtijd naar Kusadasi bedraagt circa 3 uur en 30 minuten. Het vliegveld ligt ongeveer 98 km van Çesme en de transfertijd bedraagt circa 60 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Cesme?

Çesme heeft een busstation. Hiervandaan vertrekken regelmatig bussen naar Ilica en Izmir. Af en toe rijden er bussen naar Ankara en Istanbul.

Langs de Turkse kust rijden overal minibusjes (dolmusbusjes). Deze busjes zijn vaak van particulieren en brengen je voor weinig geld naar je bestemming. In Çesme is er een apart busstation voor de dolmusbusjes. Deze ligt achter de haven voor excursieboten. De dolmus rijdt door het centrum naar de wijk Boyalik.

Vanaf Çesme vertrekken enkele malen per week carferries naar Chios en Brindisi.Tip: Je kunt een taxi aanhouden door je hand op te steken. Je kunt natuurlijk ook een taxi laten bestellen door de receptie bij je accommodatie, hier worden dan wel voorrijkosten voor berekend. Let op dat de taximeter aan staat of spreek vooraf een tarief af.