Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Nederland ×
  • Overijssel ×

Vakantie Overijssel

In Overijssel voert de natuur de boventoon. De rivier de IJssel doorsnijdt deze prachtige provincie. Met prachtige Hanzesteden als Zwolle, Deventer en Kampen, avonturenpark Hellendoorn en Giethoorn, het ‘Hollands Venetië’, is Overijssel schitterend!

Lees meer

Op vakantie naar Overijssel

Overijssel ligt in het oosten van Nederland, en grenst in het noordoosten aan Duitsland. De provinciehoofdstad Zwolle is één van de Hanzesteden, een handelsverbond uit vroeger eeuwen. Met de veelzijdige natuur en de imposante rivier de IJssel is dit een provincie die natuurliefhebbers zeer kunnen waarderen.

Naast Zwolle heeft Overijssel nog meer prachtige steden en dorpen die je niet mag missen. Hollands Venetië, beter bekend als Giethoorn, heeft prachtige vaartjes die je met een punter kunt ontdekken. Kampen, op een steenworp afstand van Zwolle, is bekend om de Theologische Universiteit en de vele kerken die het stadsbeeld bepalen.

Avonturenpark Hellendoorn heeft talloze attracties voor alle leeftijden. Achtbanen met loopings en kurkentrekkers, zelfs een achtbaan in het donker: geknipt voor wie op zoek is naar spanning! 

De Kop van Overijssel, Salland en Twente zijn de drie gebieden waar de provincie uit bestaat. Hier voeren nationale parken en groene gebieden de boventoon.

Cultuur Overijssel

Cultuurliefhebbers hebben in Overijssel vele mogelijkheden:

 • Wie weer even terug wil naar zijn kindertijd, gaat naar het Speelgoedmuseum in Deventer. Alle soorten speelgoed, van nu tot 500 jaar geleden, zie je in dit museum aan de Brink. In twee 14e eeuwse huizen kun je de collectie bewonderen.
 • In het hart van Zwolle vind je een zeer bijzonder museum: het Vrouwenhuis van Aleida Greve. Hier zie je schilderijen van kunstenaressen uit de 17e eeuw. Het museum is alleen open voor groepen tijdens een rondleiding. Bezoekers zijn welkom tijdens het Nationaal Museumweekend, de Open Monumentendag en tijdens rondleidingen op inschrijving.
 • Bløf, Beth Hart, Racoon en Miss Djax: een greep uit de artiesten die in poppodium Hedon in Zwolle een spetterend optreden verzorgd hebben. Iedere week kun je in Hedon genieten van de meest uiteenlopende muziekstijlen.
 • In de Deventer Schouwburg kun je musicals en voorstellingen bezoeken van verschillende artiesten en cabaretiers. Ook voor kinderen zijn er speciale kindervoorstellingen zoals de Klokhuis Roadshow.
 • Zwolle heeft ook Odeon de Spiegel. Dit theater biedt jeugdmusicals, toneelstukken, muziekvoorstellingen en een festival speciaal voor peuters!

Natuur

De natuur van Overijssel is afwisselend:

 • De Nationale Parken van Overijssel zijn de moeite van het bezoeken waard. Nationaal Park de Weerribben, uitgebreid met de Wieden, bestaat vooral uit veel water, moerasbos en een divers faunabestand. Ook kun je in het park natuurspeurtochten doen. In de bezoekerscentra kom je alles te weten over het gebied, met uitleg van een natuurgids.
 • In de provincie heb je verschillende mogelijkheden om in de warme zomermaanden lekker een duik te nemen. De vele recreatieplassen in de omgeving van Zwolle, Hardenberg, Dedemsvaart en Oldenzaal zijn mooie bestemmingen voor het gezin.
 • Voor een mooie wandeling moet je in natuurgebied Arboretum Poort-Bulten in Lutten zijn. Dit prachtig aangelegde park van circa 19 ha bestaat uit een arboretum van ongeveer 10 ha en een natuurterrein wat zich over de rest van het gebied uitstrekt. Je vindt hier ongeveer 1000 soorten bomen, en een informatiecentrum waar tentoonstellingen worden gehouden.
 • In Salland ligt het natuurgebied De Holterberg, uitstekend geschikt voor recreatieve fietsers, mountainbikers en wielrenners. De Holterberg is een heuvelachtig gebied en deel van het Nationale Park Sallandse Heuvelrug. Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken, en misschien zie je nog een korhoender!
 • Hooglanders, Herefords en verschillende vogelsoorten kun je ontdekken in De Borkeld bij Markelo. Je kunt hier prachtige fietstochten maken, en op de Friezenberg genieten van het prachtige uitzicht.

Ligging

Overijssel ligt in het oosten van Nederland, en grenst in het noordoosten aan Nedersaksen, en in het zuidoosten aan Noordrijn-Westfalen, beide streken in Duitsland. In het zuiden en zuidwesten grenst Overijssel aan Gelderland, in het westen aan Flevoland, en in het noordwesten aan Friesland. In het noorden grenst Overijssel aan Drenthe.

De provincie heeft een oppervlakte van circa 3420 km², en is daarmee bijna even groot als Friesland.

Bezienswaardigheden Overijssel

In de Kop van Overijssel ligt Nationaal Park De Weerribben-Wieden, één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een park waar de bedreigde korhoender nog voorkomt. Natuurgebieden en groene landgoederen kenmerken Twente.

De provinciehoofdstad Zwolle biedt niet alleen een hogeschool waar veel studenten op afkomen. Deze groenste stad van Nederland heeft ook vele parken, monumenten en kerken. De binnenstad heeft diverse winkelmogelijkheden, (top)restaurants en verschillende evenementen.

Enschede, de grootste stad van Overijssel, biedt bezoekers ook uiteenlopende musea, monumenten en groene gebieden. Zoals zoveel studentensteden heeft Enschede ook een druk uitgaansleven, perfect om een dagje cultuur af te sluiten.

Verrassende Highlights in Overijssel

Een deel van het bekende Pieterpad loopt tussen Coevorden en Ommen door het dal van de Vecht. Je maakt hier prachtige wandelingen en ontdekt Overijssel op haar mooist.

In Steenwijk kun je verschillende musea en kerken bewonderen. Geniet ook van de Steenwijkse specialiteiten: Torenbier en vooral de Steenwijker goudmoppen.

Het grootste stadsplein van Nederland vind je in Deventer. Aan de Brink vindt u, naast de vele terrassen, ook het Historisch Museum, de Waag en het Speelgoed- en blikmuseum.

Praktische Tips voor je vakantie naar Overijssel

Wat is het tijdverschil met Nederland van Overijssel?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Overijssel.

Wat is de route van Nederland naar Overijssel

Overijssel heeft een uitstekend wegennet. Er lopen diverse snelwegen door de provincie, waaronder de A28 en de A50. De A50 verbindt Zuid en Noord-Nederland met elkaar en loopt van Eindhoven naar Emmeloord. De A28 loopt van Utrecht naar Groningen en verbindt het westen van Nederland met het noorden.

Vanuit Utrecht rij je in circa 1 uur en 15 minuten naar Zwolle. De afstand bedraagt ongeveer 90 km.

Hoe is het openbaar vervoer in Overijssel?

Het openbaar vervoer in Overijssel is prima geregeld. Tussen de grote steden rijden intercitytreinen en sneltreinen. Veel kleinere plaatsen hebben een station, waar stoptreinen stoppen.

Tussen de meeste plaatsen in de provincie zijn regelmatige busverbindingen.