Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Nederland ×
  • Friesland ×

Vakantie Friesland

Fryslân boppe! Friesland boven – het motto van de inwoners van deze bijzondere provincie. Deel van Nederland, maar met een geheel eigen karakter en volkslied. De Friese meren zijn natuurlijk bekend bij watersportliefhebbers, en de steden en dorpen van de provincie zijn minstens net zo aantrekkelijk!

Lees meer

Op vakantie naar Friesland

Friesland, in Noord-Nederland, is een zeer eigenzinnige provincie in Nederland. Met een eigen volkslied en de wens zich af te scheiden van Nederland vaart de provincie een eigen koers. Maar Friesland is eigenlijk niet weg te denken uit de rij provincies: met de prachtige meren, de schitterende steden als Leeuwarden, Sneek en IJlst, en natuurlijk fenomenen als de Elfstedentocht die in heel Nederland een koorts doet ontstaan! U kunt in Friesland prachtige zeiltochten maken, op de Friese Meren zelf of op de Randmeren. Op vele plaatsen zijn zeilbootjes, -jachten en motorsloepen te huur waarmee u een trektocht kunt maken. De Friese steden zijn, buiten de roem van de Elfstedentocht, karakteristiek en prachtig. Maak eens een wandeling door de binnenstad van Sneek, bewonder de gevelhuizen en geniet van een drankje of heerlijke maaltijd in één van de vele cafés en restaurants. De bekende plekken van Friesland vertellen niet alles van deze provincie: ook het bewaard gebleven platteland is schitterend. Hier kunt u lange wandelingen en fietstochten maken en zo een beetje het gevoel van het land krijgen.

Cultuur Friesland

Culturele hoogtepunten van Friesland zijn:

 • Het Fries Museum in Leeuwarden is met circa 17.000 kunstobjecten het grootste provinciale museum van Nederland. De combinatie van kunst, cultuur en geschiedenis boeit alle leeftijden! Een bijzonder onderdeel is het Verzetsmuseum Friesland.
 • Openluchtmuseum ’t Fiskershúske ligt in het uiterste noorden van Friesland, in het beschermd dorpsgezicht van Moddergat. Dit museum leert alles u over de verdwenen kustvisserij en visserscultuur.
 • In verschillende steden en dorpen van Friesland ontdekt u de mooiste kerken uit de Middeleeuwen. U treft de romaanse, gotische en romano-gotische kerken kerken onder andere in Grou, Nes, Bolsward en Dokkum.
 • Naast de kerken telt Friesland maar liefst 124 molens! Via een wandeltocht, een fietsroute of een autorit kunt u deze ontdekken!

Natuur

Geniet met volle teugen van de Friese natuur:

 • Via een netwerk van sloten, kanalen en vaarten kunt de Friese meren ontdekken. In welk type vaartuig u maar wilt, vaart u zo het Heegermeer, de Fluessen of het Slotermeer op. Houd natuurlijk wel rekening met de vaarregels!
 • Friesland heeft verschillende prachtige natuurparken. In het Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland ontdekt u de prachtige natuur via ruiterroutes, fietspaden en wandeltochten. De Alde Faenen, midden in Friesland, het grootste aaneengesloten natuurgebied, laten u kennismaken met veel verschillende bijzondere faunasoorten.

Leuke plaatsen in Friesland

Heeg is een bekende stek voor watersporters. Van hieruit is het IJsselmeer eenvoudig te bereiken. Door de watersport heeft Heeg ook een aardig uitgaansleven!

Ligging

Friesland ligt in het noorden van Nederland, en wordt in het oosten begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door Overijssel en Flevoland, in het zuidwesten door het IJsselmeer en in het westen door de Waddenzee. De Afsluitdijk verbindt Friesland met Noord-Holland. De Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog horen bij Friesland. Met een oppervlakte van circa 5748 km² (ongeveer 14% van het oppervlak van Nederland) is Friesland weliswaar de grootste provincie van Nederland, maar toch de twee na dunstbevolkte, na Drenthe.

Bezienswaardigheden Friesland

De Waddeneilanden van Friesland, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn per boot bereikbaar vanaf het vasteland. Ieder eiland biedt volop mogelijkheden voor wandel- en fietstochten, kamperen en bezoeken aan de diverse stranden. Leeuwarden, de provinciehoofdstad, biedt u vele musea, filmhuizen, theaters en poppodia. Ook kunt u volop winkelen in het uitgebreide winkelgebied en nieuwe kunstenaars ontdekken tijdens de diverse kunstfestivals. De Sneekweek! Dit jaarlijkse evenement, in de eerste week van augustus, gaat natuurlijk om de traditionele skutsjewedstrijden, maar de festiviteiten erom heen mag u niet missen!

Verrassende Highlights in Friesland

Een wandelroute door Leeuwarden, langs de geboortehuizen van bekende Leeuwarders, is een aangename manier om meer te leren van de geschiedenis. Je ziet het geboortehuis van Saskia van Ulenburgh, de eerste vrouw van Rembrandt, van architect Piet de Vries en van schrijver J.J. Slauerhoff. Margaretha Geertruida Zelle, veel beter bekend onder de naam Mata Hari, is eveneens één van de vele bekende Leeuwarders. In de stad zie je een beeld van deze vermeende spionne voor de Duitsers, die door de Fransen om het leven is gebracht. De jaarlijkse Ballonfeesten, eind juli in Joure, doen je met verbazing een blik in de hemel werpen! Vijf avonden lang stijgen maar liefst 35 ballonnen uit binnen- en buitenland op. Daaromheen worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Praktische Tips voor je vakantie naar Friesland

Wat is het tijdverschil met Nederland van Friesland?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Friesland.

Wat is de route van Nederland naar Friesland

Van Utrecht naar Leeuwarden bedraagt de reistijd per auto circa 1 uur en 40 minuten. U rijdt via de A28 en de A32, langs Almere, Lelystad en Heerenveen. Via de Afsluitdijk kunt u vanuit Amsterdam naar Leeuwarden, dit duurt circa 1 uur en 30 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Friesland?

Leeuwarden is goed bereikbaar met de intercity die tweemaal per uur aankomt en vertrekt. Naar/van Groningen is er een rechtstreekse treinverbinding. Ook zijn er treinverbindingen naar Sneek en Harlingen (met aansluiting op de bootverbindingen naar de Waddeneilanden). Met de bus of taxi kunt u aanvullend vervoer naar de stad of omliggende plaatsen regelen. Vanuit Leeuwarden vertrekken lokale en interlokale bussen volgens een regelmatige dienstregeling.