Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Nederland ×
  • Drenthe ×

Wie aan Drenthe denkt, denkt naast hunebedden aan mooie landschappen, veengebieden, veestapels en kerken. Het Drents landschap is voor een groot deel mensenwerk. Eeuwenlang was het land essentieel voor de inwoners om te overleven. Een nieuw gebruik van de grond is natuurlijk recreatie: in Drenthe kunt u heerlijk kamperen en kanoën en prachtige attractieparken bezoeken zoals Dierenpark Emmen.

Lees meer

Op vakantie naar Drenthe

Drenthe ligt in het noordoosten van Nederland, tegen de Duitse grens aan. De prachtige landschappen springen in het oog, Drenthe is niet voor niks één van de mooiste provincies van Nederland. Vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw veranderde het Drentse landschap, toen er begonnen werd met ontginning van heidevelden, ruilverkaveling, en beken recht werden getrokken. Dat geeft Drenthe haar kenmerkende uiterlijk.

Ook kenmerkend zijn de diersoorten die u al wandelend in de provincie tegen kunt komen. Oude huisdierrassen als het Drentse heideschaap komt u nu tegen op het Groote Zand en Drouwenerzand. Schoonebekers, het grootste heideschaap-ras in Nederland, komen voor op Hijkerveld, de Gasterse Duinen en Doldersummerveld.

De adelstand is nooit echt vertegenwoordigd geweest in deze provincie. Maar de landgoederen die er zijn, zijn er niet minder mooi om. Breng een bezoek aan Landgoed De Havixhorst, Landgoed Rheebruggen of Landgoed Vledderhof, en waan u voor eventjes een jonkheer of jonkvrouwe.

Opvallende gebouwen te over! Wie een wandeling of fietstocht onderneemt, kan een bezoek brengen aan het kleinste huis van Drenthe, gebouwd rond 1900. Leuk om een deeltje Drentse geschiedenis te ontdekken.

Drenthe is een heel veelzijdige bestemming!

Cultuur Drenthe

Drenthe biedt u vele verschillende culturele hoogtepunten:

 • Het Drents cultureel seizoen wordt jaarlijks in september geopend met de Uitdag Drenthe. In alle Drentse gemeenten zijn culturele activiteiten, waar u kunt genieten van klassieke muziek en popmuziek, theater, poëzie en literatuur.
 • Een verblijf in Drenthe kunt u combineren met een bezoek aan culturele instellingen zoals musea, galeries en culturele evenementen. Met de Cultureel Overnachten Passe Partout heeft u toegang tot het Drents Museum, het Stedelijk Museum Drenthe’s Veste, Het Hunebedcentrum in Borger en nog veel meer!
 • In juli vindt de Drentse Fiets4Daagse plaats. Ontdek het Drentse landschap, en combineer uw fietstocht met een bezoek aan de verschillende deelnemende musea en andere culturele instellingen.
 • Theaterwerkplaats Assen is een werkplaats voor mensen die dezelfde interesses delen op het gebied van theater. De werkplaats werkt samen met theater Mercurius, en biedt deze ondersteuning in de uitvoer van culturele activiteiten. In het theater kunt u het Jeugdtheaterfestival bezoeken (oktober), de maandelijkse voorstelling, het kluchtenfestival en familievoorstellingen rond Kerst.
 • In Herinneringscentrum Westerbork kunt u op educatieve wijze leren over de geschiedenis van Kamp Westerbork, het vluchtelingen- en doorgangskamp in de Tweede Wereldoorlog. U ziet foto’s, kunt persoonlijke verhalen lezen en tekeningen bekijken van de bewoners van het kamp. Ook is het voor groepen mogelijk een rondleiding te volgen over het terrein van het kamp.
 • Het standbeeld van Bartje! Bartje Bartels, een klein Drents jongetje, was de hoofdpersoon in de verhalen van Anne de Vries. Met als beroemde uitspraak: Ik bid nie veur brune bon’n! Het beeld vindt u in Oostersingel, het is van de hand van Suze Boschma-Berkhout.

Natuur

Het Drentse landschap is zeer afwisselend:

 • Het landschap bestaat in 2009 75 jaar! Om dit te vieren is een speciaal activiteitenprogramma opgesteld, wat via Stichting Het Drentsche Landschap op te vragen is.
 • Het Groote Zand, aan de noordelijke rand van de Boswachterij Houthalen, mag eigenlijk niet ontbreken op een fietstocht in de omgeving. Het gebied is vrij toegankelijk op de wegen en de paden. Vanaf de parkeerplaats van het Herinneringscentrum Westerbork kunt u een paaltjeswandeling doen.
 • Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa, het op één na grootste nationale park van Nederland, kunt u te voet, te fiets of te paard ontdekken. In het gebied liggen Lange Afstands Wandelroutes (LAW), waarvan het Pieterpad de bekendste is. Ook zijn er toeristische fietsroutes uitgezet en sportieve ATB-routes. Wie te paard het park in wil, kan gebruik maken van meerdere men- en ruiterroutes. Ook bieden de vele zandwegen uitstekende mogelijkheden voor (zwerf)tochten.
 • De populaire Drentse Knapzakroutes zijn gemoderniseerd. De routes lopen door het Drentse land, en u kunt via deze paden de prachtige dorpen en gebieden ontdekken. Met deze routes komt u langs de mooiste plekken van Drenthe! Langs slingerende bospaadjes, voorbij eeuwenoude kerken en over kronkelige beekjes volgt u één van de populaire wandelroutes. Met routes van in totaal meer dan 1400 km en door circa 70 dorpen kunt u alle kanten op.

Ligging

Drenthe ligt in het noordoosten van Nederland, aan de grens met Duitsland. In het westen ligt de provincies Friesland, in het noorden Groningen en in het zuiden aan de provincie Overijssel. De provincie heeft een oppervlakte van circa 2680 km² (dit is circa 6% van het oppervlak van Nederland) .

Het grootste deel van de provincie ligt op het Drents Plateau, wat zorgt voor relatief weinig hoogteverschil. Door de provincie loopt wel de Hondsrug, een heuvelrug die zich uitstrekt van Emmen in het zuidoosten tot de stad Groningen in het noorden.

De belangrijkste kanalen en rivieren die door de provincie lopen zijn de Drentsche Hoofdvaart, het Noord-Willemskanaal, de Hoogeveense Vaart, de Verlengde Hoogeveensche Vaart en het Oranjekanaal.

Bezienswaardigheden Drenthe

De hunebedden van Drenthe! Dit zijn de oudste grafmonumenten van Nederland, in totaal telt ons land er 54: 52 in Drenthe, 2 in Groningen. De Drentse hunebedden zijn genummerd van noord naar zuid, en wijzen u tijdens een fietstocht of wandeling de weg.

Dierenpark Emmen is het beste dierenpark van Nederland. Hier kunt u niet alleen de vele verschillende dieren bekijken, maar ook zelf activiteiten ondernemen. Voor de kinderen is er de speelexpeditie Yucatan: in Zuid-Amerikaanse boomhutten, een piramide-tempel en een scheepswrak kunnen ze hun eigen ontdekkingstocht ondernemen!

De TT van Assen, de Grand Prix voor wegracemotoren, is een must voor iedereen die van motoren en racewedstrijden houdt! Het Circuit van Drenthe is de laatste zaterdag van juni traditioneel het decor van dit spectaculaire ééndaagse evenement.

Verrassende Highlights in Drenthe

De Hervormde Kerk van Westerbork is een monument van circa 800 jaar oud. In de afgelopen jaren heeft het gebouw diverse restauraties ondergaan, wat aan de toren duidelijk te zien is, en aan het interieur: deze is al drie keer van kleur veranderd. De fusie van de Hervormde en Gereformeerde Kerk van Westerbork betekent wel een spannende tijd. De vraag is welke van de twee kerkgebouwen gebruikt gaat worden.

Het Drents Museum organiseert prachtige tentoonstellingen over archeologie, figuratieve kunst en de Art Nouveau / Art Deco. Het museum besteedt ook regelmatig aandacht aan de Drentse cultuurgeschiedenis. In de Ontdekkingskamer kunnen kinderen de prehistorie en de Middeleeuwen op een spannende manier ervaren.

De Nationale Parken Dwingelderveld en het Drents Friese Wold zijn samen circa 10.000 ha groot, en bieden u alles wat u zoekt in een afwisselend landschap. De glooiende heuvels en schitterende heidevelden staan garant voor prachtige wandelingen.

Een bezoekje aan één van de leuke stadjes die Drenthe rijk is, is zeker de moeite waard. U kunt lekker gaan winkelen of even een drankje drinken op de vele terrasjes.

Praktische Tips voor je vakantie naar Drenthe

Wat is het tijdverschil met Nederland van Drenthe?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Drenthe.

Wat is de route van Nederland naar Drenthe

Vanuit Utrecht rijdt u in circa 1 uur en 40 minuten naar Assen. Via de A28 rijdt u langs Amersfoort en Zwolle naar de provinciehoofdstad. Vanuit Groningen is Assen bereikbaar in circa 30 minuten rijden, via de A28 uit noordelijke richting.

Hoe is het openbaar vervoer in Drenthe?

In Drenthe kunt u gebruik maken van diverse soorten openbaar vervoer. Tussen de grotere steden rijden de Qliners, met extra comfortabele bussen. In alle dorpen en steden rijden stads- en streekbussen. Als er geen streekbus rijdt, kunt u gebruik maken van vraagafhankelijk vervoer, vaak de Regiotaxi. Bij evenementen in de provincie worden vaak extra bussen ingezet.

Met intercity’s, snel- en stoptreinen kunt u vanaf Assen reizen in de richting van Groningen, Zwolle, Amersfoort, Schiphol/Utrecht en Den Haag. Op het station van Assen is een bewaakte fietsenstalling, parkeergelegenheid en kaartautomaten.