Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen

Jordanië: een schatkamer vol monumenten in het Midden-Oosten. Natuurlijk is de verborgen stad Petra een must voor cultuurliefhebbers, maar ook Amman heeft voldoende historische plaatsen te bieden. Na alle culturele hoogtepunten kun je aan de Rode Zeekust heerlijk genieten van de prachtige zee en de zandstranden.

Lees meer

Onze excuses

Wij hebben tijdelijk geen accommodaties die je online kunt boeken met de door jou gekozen filters of bestemming.
Kies een andere filter of neem contact op met één van onze reisadviseurs.

Op vakantie naar Jordanie

Jordanië ligt in het Midden-Oosten, ten oosten van de rivier de Jordaan. Israël en de Westelijke Jordaanoever grenzen in het westen, Syrië in het noorden, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten. 

Dit koninklijke land is een zeer afwisselende bestemming. Als je begint in hoofdstad Amman, dan stap je direct die typische Arabische sfeer binnen. Bezoek de moskeeën, gebouwd ter ere van Koning Hussein en Koning Abdullah, maak een excursie naar de Citadelheuvel en sluit af met een bezoek aan de soek. Hier zie je handelaren druk aan het werk, en je vindt misschien wel net dat ene prachtige souvenir!

Voor nog meer culturele hoogtepunten trek je verder het land in. Petra is een plaats die niet op je lijstje mag ontbreken. Deze rozerode ‘verborgen’ stad is adembenemend. Na een wandeling of paardrijdtocht door de Siq-kloof stuit je op een geheel andere wereld!

Als je toe bent aan verkoeling, dan heeft Jordanië precies de plek voor u: Aqaba! De bad- en havenplaats ligt aan de Rode Zeekust, aan de noordelijke uitloper van de Golf van Aqaba. Hier kun je volop watersporten en uitrusten op de zandstranden.

Eten en drinken in Jordanie

In Jordanië is eten belangrijk, en wordt met de hele familie gedaan. Je kunt uitgenodigd worden om aan te schuiven.

Een nationaal bekend gerecht is mansaf. Dit is een rijstgerecht met lamsvlees, pijnboompitten en een yoghurtsaus. Iedere streek in Jordanië kent eigen specialiteiten, het hoofdgerecht is meestal rijst met gevogelte of lamsvlees en groenten. Zoete toetjes zijn favoriet! Bladerdeeg met honing noten, rozenwater en kaneel zijn de voornaamste ingrediënten.

De sterke koffie, zoete thee of mintthee na afloop is een prima afsluiting van de maaltijd!

Ligging

Jordanië ligt in het Midden-Oosten, ten oosten van de rivier de Jordaan. Ten westen van Jordanië liggen Israël en de Westelijke Jordaanoever. Syrië ligt in het noorden, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten.

Vanuit Nederland vlieg je in circa 4 uur en 30 minuten naar hoofdstad Amman. Je vliegt op Amman International Airport. Je kunt ook een rechtstreekse vlucht boeken naar Aqaba, deze duurt ongeveer 5 uur. Via Amman kun je ook naar Aqaba reizen, Je maakt dan gebruik van een binnenlandse vlucht.

Jordanië heeft een oppervlakte van circa 89.342 km² (dit is ongeveer 2,2 keer zo groot als Nederland).

In het westen van Jordanië liggen de rivier de Jordaan en de Dode Zee. De Jordaan scheidt Jordanië van de Westelijke Jordaanoever, deel van de Palestijnse gebieden. In het uiterste zuidwestelijke puntje van het land ligt de Golf van Aqaba, een uitloper van de Rode Zee.

Bezienswaardigheden Jordanie

Hoofdstad Amman kun je eigenlijk niet missen. De meeste bezoekers komen aan op Amman International Airport, dé toegang tot Jordanië. In Amman heb je volop culturele hoogtepunten die je zullen verbazen. De Citadelheuvel Jabal al-Qal'a is een echte must. Deze heuvel bevat vele sporen uit de Romeinse, Byzantijnse en de vroeg-islamitische periode. Bewonder de opgravingen op de heuvel en geniet van het uitzicht over de stad.

Petra is de ‘verborgen stad’ en één van de zevenwereldwonderen. Je zult zien waarom: het staat bol van de monumenten, waarvan de Schatkamer van de Farao één van de bekendste is. Het Klooster is het grootste monument van Petra, deze bereik je na een uitdagende klim over circa 800 treden.

Toe aan zon, zee en strand? Aqaba is een duikparadijs met ongeveer 20 duikplekken. De prachtige koraalriffen en de scheepswrakken zorgen voor een onvergetelijke duikervaring.

Circa 50 km ten oosten van Aqaba ligt een heel andere wereld dan het zonnige strand. Wadi Rum is een uitgestrekt woestijngebied, waar jezelf kunt verbazen over de uitgestrekte vlaktes.

Verrassende Highlights in Jordanie

Wie een alternatief zoekt voor de wandeltocht door de Siq-kloof, vindt dit in een tocht te paard, per ezel of per kameel.

In het noorden van Jordanië ligt Jerash, of Gerasa. Deze plaats is eigenlijk één archeologische locatie. Je begint je bezoek aan deze plaats het beste bij de Triomfboog van Hadrianus, en vervolgt je weg naar het Hippodroom, het Forum en de cordo maximus. Allemaal sporen van de Romeinse tijd!

In het westen van Jordanië, aan de rand van de Jordaanvallei, ligt de Neboberg of Mount Nebo. Volgens de Bijbel is dit de plaats waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land, voor hij stierf op 120-jarige leeftijd! De joodse en christelijke tradities geloven dat Mozes hier begraven ligt, volgens de moslims ligt hij aan de andere zijde van de Jordaanrivier.

Praktische Tips voor je vakantie naar Jordanie

Hoelang is het vliegen naar Jordanie?

Jordanie is meestal tussen de 4,5 en 5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Jordanie

Vanuit Nederland bedraagt de vliegtijd naar Amman circa 4 uur en 30 minuten. Je vliegt rechtstreeks naar Amman International Airport. Een rechtstreekse vlucht naar Aqaba is mogelijk. De vliegtijd bedraagt ongeveer 5 uur.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Jordanie?

Het tijdverschil van Jordanie is in de wintertijd 0 en in de zomertijd 1 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Jordanie?

Geldzaken zijn in Jordanië als volgt geregeld:

  • De officiële munteenheid is de Jordaanse dinar, de onofficiële is de Amerikaanse dollar.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • In veel plaatsen zijn geldautomaten.
  • In de grote plaatsen kun je traveller cheques wisselen.
  • Banken zijn iedere dag geopend van 08:30 tot 13:00 uur en van 16:00 tot 18:00 uur. Deze zijn gesloten op vrijdag en feestdagen. De postkantoren zijn ‘s ochtends geopend en gesloten op vrijdag en op feestdagen. In grote steden zoals Amman is het hoofdpostkantoor ‘s middags over het algemeen wel geopend.
  • Een fooi van 5 tot 10% is gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden. Ook chauffeurs en gidsen rekenen op een dergelijk percentage.
  • Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat van Nederland.

Wat is het voltage in Jordanie?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. Een verloopstekker kan noodzakelijk zijn. Deze is veelal verkrijgbaar bij de receptie van je accommodatie.

Is het water drinkbaar in Jordanie?

Het leidingwater is niet drinkbaar. Aanbevolen wordt om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Jordanie?

In Jordanië is de officiële taal het Arabisch. In de toeristische plaatsen wordt wel Engels gesproken.

Hoe is het openbaar vervoer in Jordanie?

In Jordanië is het openbaar vervoer van goede kwaliteit. Voor sommige trajecten naar toeristische plaatsen dien je wel twee dagen van te voren te reserveren. Je kunt de grotere plaatsen per bus bereiken.

De jett-bussen zijn wat comfortabeler, deze rijden tussen de grotere steden. De ‘gewone’ bussen zijn van redelijke kwaliteit. Denk er hierbij aan dat deze pas vertrekken als ze vol zitten. Onderweg stoppen deze vrijwel niet, ze volgen vaste routes.

Verder kun je gebruik maken van mini-bussen.

Wat is de geschiedenis van Jordanie?

In de 2e eeuw veroverden de Romeinen Jordanië, en vochten hier vele oorlogen over uit met de Sassaniden. Kalief Aboe Bakr veroverde in 632 Jordanië, hij begon een lange periode van overheersing door diverse Arabische dynastieën.

In 1516 kwam aan de Arabische periode een einde: het Ottomaanse Rijk was bezig aan een uitbreiding van het grondgebied, ook Jordanië werd ingelijfd. Dit duurde tot de Eerste Wereldoorlog.

T.E. Lawrence, beter bekend als Lwarence of Arabia, weet de Sjarif van Mekka over te halen zich tegen de Ottomanen te keren. Zij vechten aan de zijde van de geallieerden mee tegen de Turkse overheersers, in ruil voor onafhankelijkheid.

De Britten en Arabieren weten de havenstad Aqaba in te nemen en in 1917 verdwijnen de Turken uit Jordanië. De toegezegde onafhankelijkheid blijft echter uit. In 1922 wordt het land toegevoegd aan het Britse mandaatgebied Palestina. Dit duurde tot 1946, dan wordt de onafhankelijkheid toch uitgesproken. In 1951 wordt een liberale grondwet ingevoerd, waarna de vorming van een constitutionele monarchie volgt, vergelijkbaar met Nederland. Sinds 1955 is het land lid van de Verenigde Naties.