Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Ijsland ×

Houd je van natuurlijke rijkdom, prachtige diersoorten en diverse winkelmogelijkheden? Bezoek dan het wonderlijke IJsland! De verlaten vlaktes, hoofdstad Reykjavik en de moeder aller geisers Geysir zullen je verbazen. Ook de midzomernacht zal je  zeer bijzondere momenten bezorgen!

Lees meer

Op vakantie naar Ijsland

Tussen Groenland en Europa ligt een wonderlijk land. Wonderlijk door de tegenstellingen tussen de hoofdstad Reykjavik en de lege landschappen, en de imposante geisers en actieve vulkanen. Als natuur- en cultuurliefhebber heb je het voor het uitkiezen!
Musea, kerken, standbeelden en het witte huis, de plaats waar Gorbatsjov en Reagan een einde maakten aan de Koude Oorlog: dit vind je allemaal in Reykjavik. Deze meest westelijk gelegen Europese hoofdstad en meest noordelijke hoofdstad ter wereld bied je vele prachtige plekken! Naast alle historie biedt de stad je ook moderne architectuur en volop winkel- en uitgaansmogelijkheden.

Natuurlijk denkt je bij IJsland aan geisers. Met recht, want de Strokkur en de Stóri Geysir (op circa 100 m van elkaar gelegen in het Haukadalur) spuiten nog regelmatig hun waterstralen van tientallen meters omhoog. Dit fascinerende schouwspel zal zeer zeker voor bijzondere momenten zorgen. In het bezoekerscentrum kun je exposities bekijken over dit natuurfenomeen.

Andere bijzondere natuurlijke elementen zijn de actieve vulkanen, de grootste gletsjer van Europa, Vatnajökull, en de Blue Lagoon. Dit is een warmwatermeer midden in een lavaveld, dat een heilzame werking zou hebben.

Eten en drinken in Ijsland

Lamsvlees en vis zijn twee belangrijke bestanddelen van een maaltijd op IJsland. Kjötsúpa (vleessoep met lamsvlees), kæfa (paté van lamsvlees), fiskbollur (visballen van gehakte vissoorten) en graflax (een zalmgerecht) zijn enkele bijzondere gerechten die je kunt proberen. Liever iets zoets? Proef dan de kleinur, de IJslandse donuts.

Brennivín is een typische nationale drank, en wordt gemaakt van aardappelen. De smaak is erg bitter, en het wordt ook wel de ‘Zwarte Dood’ genoemd. Koffie kun je op de vele terrasjes makkelijk krijgen, alcohol daarentegen is erg duur en pas verkrijgbaar als je 20 jaar of ouder bent.

Ligging

IJsland ligt tussen Groenland en Europa. De vluchtduur vanuit Nederland bedraagt ongeveer 3 uur. Je komt aan op de luchthaven Keflavik. Het oppervlak bedraagt circa 103.000 km² (dit is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland).

De Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken en de Noordelijke IJszee omringen het land. Het noordoosten ligt net binnen de poolcirkel.

Bezienswaardigheden Ijsland

Reykjavik, wat letterlijk ‘rookbaai’ betekent, is een stad vol met historische plekken en moderne winkels. Ook één van de 10 meest belangrijke zalmrivieren, de Elliðaá loopt door de stad heen. Het is een belangrijk economisch centrum, en ligt aan de fjord Kollafjörður, een uitloper van de baai Faxaflói. De schiereilanden Viðey, Engey, Þerney, Akurey, Lundey (papegaaiduikereiland) en Grotta in deze baai bieden je volop natuurlijke schoonheid. In winkelstraat Laugarvegur vind je talloze kleine boetiekjes, alle met een verrassende collectie!

De geisers zijn een wereldberoemd natuurlijk fenomeen. De Stóri Geysir is de grootste van het land, maar deze is niet zo actief als de Strokkur. Deze geiser spuit met regelmaat waterstralen omhoog van ongeveer 10 tot 20 m. Om de geisers heen liggen meerdere heetwaterbronnen met een prachtige blauwe kleur. Deze kleuring wordt veroorzaakt door silicaten, en bieden je een prachtig gezicht!

De Nationale Parken zijn een andere natuurlijke en historische parel. Vulkanen en diepe ravijnen vind je in Jökulsárgljúfur, imposante gletsjers en watervallen in Skaftafell en de vulkaan Snæfell (die het middelpunt vormde van Vernes boek ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’) in Snæfellsjökull. De eerste democratische plek werd in nationaal park Þingvellir gesticht. Hier kwam het IJslandse parlement samen ten tijde van de vikingen.

Verrassende Highlights in Ijsland

De gouden waterval Gullfoss is één van IJslands mooiste. Het water valt in twee delen die haaks op elkaar staan naar beneden. De waterval ligt in de Hvita of ‘witte rivier’. Het maakt deel uit van de Golden Circle, een bekende rondreis door het land, die je niet alleen langs Gullfoss maar ook langs de Geysir en Þingvellir voert.

Actief ingesteld? Dan is ijsklimmen, een sneeuwscootertocht of een gletsjerbuffet wel iets voor u! Op de Myrdalsjökull gletsjer en de gletsjeruitloper Sólheimajökull kun je jouw ijsbijl en klimijzers tevoorschijn halen. De sneeuwscootertocht over de gletsjer is adembenemend, en je kunt aan het eindpunt genieten van een werkelijk schitterend uitzicht. Alle inspanningen maken hongerig, reden te meer om te genieten van een heerlijk buffet op tafels gemaakt van ijs en sneeuw. Ook raften over de rivieren of een mooie rit te paard is mogelijk.

Op circa 38 km van Reykjavik ligt de Blue Lagoon, een prachtig, helderblauw mineraalmeer. Hier kun je een heerlijk bad nemen en genieten van de geneeskrachtige werking van het water.

Praktische Tips voor je vakantie naar Ijsland

Hoelang is het vliegen naar Ijsland?

Ijsland is meestal tussen de 3 en 3,5 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Ijsland

De vluchtduur vanuit Nederland naar IJsland bedraagt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Door weersinvloeden kan dit variëren. Je komt aan op de luchthaven Keflavik, op circa 40 km van Reykjavik.

Je kunt ook per boot de reis naar IJsland maken. Vanuit Denemarken en Noorwegen kun je de oversteek maken. Veerboot Hanstholm vaart vanuit Denemarken via de Faeroer Eilanden naar IJsland. Ook vaart er een veerboot vanuit Bergen (Noorwegen). De reisduur is ongeveer 72 uur.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Ijsland?

Het tijdverschil van Ijsland is in de wintertijd -1 en in de zomertijd -2 uur.

Met welke munteenheid betalen ze in Ijsland?

Geldzaken zijn als volgt geregeld:

  • De officiële munteenheid is de IJslandse kroon.
  • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
  • In de grotere plaatsen zijn geldautomaten.
  • Banken zijn over het algemeen geopend van 09:00 uur tot 16:00 uur. De openingstijden kunnen echter per plaats erg verschillen. Postkantoren zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 16:30 uur. In Reykjavik zijn veel postkantoren ook in het weekend geopend.
  • Het prijsniveau ligt hoger dan dat van Nederland.
  • Een fooi geven is niet gebruikelijk, de service is al in de rekening inbegrepen.

Wat is het voltage in Ijsland?

De netspanning is over het algemeen 220 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.

Is het water drinkbaar in Ijsland?

Het leidingwater is goed drinkbaar, maar heeft een bijsmaak. Aanbevolen wordt om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Ijsland?

De officiële taal is het IJslands, maar je kunt op de meeste plaatsen ook met Engels terecht.

Hoe is het openbaar vervoer in Ijsland?

De vele busverbindingen maken het mogelijk om de meest afgelegen plaatsen van IJsland te bezoeken. Je kunt gebruik maken van lijndiensten, waar je op iedere gewenste plek kunt uitstappen. Kaartjes koop je bij de chauffeur of op het busstation. De frequentie varieert van een paar keer per dag tot een paar keer per week, en in de zomermaanden rijden er ook bussen naar landinwaarts gelegen plaatsen zoals Landmannalaugar.

Naast de bus zijn veerboten het volgende belangrijke middel van openbaar vervoer. De meeste plaatsen en steden liggen aan de kust en hebben een haven die vrij is van ijs. Hoofdstad Reykjavik heeft twee havens: Sæbraut en Sundahöfn. In de eerste meren vooral cruise- en dagtochtschepen aan, de tweede is vooral in gebruik voor vrachtverkeer.Tip: Als je jouw eigen plan wilt trekken en individueel met de bus wilt reizen, dan kun je gebruik maken van een busabonnement of buspaspoort. Full Circle en het Omnibus paspoort zijn de meest bekende. Deze kun je in Nederland al aanschaffen, en het geeft je ook korting op accommodaties, fietshuur en een aantal bustochten in het binnenland.

Wat is de geschiedenis van Ijsland?

Het Alþing in Þingvellir was vanaf 930 de plek waar de stamhoofden bij elkaar kwamen om te vergaderen over belangrijke zaken. Dit wordt ook wel als het oudste parlement van de wereld gezien en het begin van het IJslands Gemenebest, een losse statenbond. Dit was ook een periode van bloei, en één waarin de IJslanders de internationale zeeën gingen ontdekken.

In de 11e en 12e eeuw nam de macht van het Alþing af, en enkele families werden steeds invloedrijker. Eén van deze families waren de Sturlungs, die meer en meer over werden genomen door clans binnen de eigen bloedband. Dit ging zover dat de invloedrijke families vazallen werden van Noorwegen.

IJsland behield de onafhankelijkheid tot 1262, tot het moment dat een verdrag werd getekend met koning Haakon V van Noorwegen. Dit verdrag maakte een einde aan een gewelddadige periode van het land. In de 14e eeuw verenigden Denemarken en Noorwegen zich, en Denemarken nam het bestuur van IJsland over. In de 19e eeuw eindigde de unie tussen beiden Scandinavische landen, waarna IJsland in handen bleef van de Denen.

Jon Sigurdsson stond aan de leiding van de onafhankelijkheidsbeweging die aan het begin van de 19e eeuw steeds sterker werd. Reykjavik nam in die periode de positie over van het Alþing als vergaderplaats. Daarmee werd het ook de hoofdstad van het land. In 1874 gaven de Denen een eerste vorm van zelfbestuur door middel van een eigen grondwet. Het land werd bestuurd door een minister van IJslandse Zaken namens de Deense regering. In 1918 werd de minister officieel de minister-president, IJsland was vanaf dat moment ook een echt soevereine staat.

Denemarken raakte bezet door Duitsland in 1940 waarna de communicatie tussen Denemarken en IJsland werd verbroken. Svein Björnsson werd door het parlement gekozen tot tijdelijke gouverneur, en werd later ook de eerste president: IJsland nam zelf de touwtjes in handen. Ondanks de neutraliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen de Engelsen het eiland binnen, en eisten het gebied op. De opluchting dat het geen Duitse bezetters waren overheerste, protesten tegen de bezetting bleven uit.
In de jaren ’50 en ’70 woedden verschillende kabeljauwoorlogen tussen IJsland en Groot-Brittannië. Dit had te maken met de uitbreiding van de visserijgrenzen door de IJslanders. Vanaf 1993 had het land toegang tot de Europese vismarkt, door afspraken tussen de EVA-landen (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) en de EG.

Sinds 1944 is IJsland onafhankelijk, en in dat jaar werd het land een republiek. In 1946 volgde het lidmaatschap van de Verenigde Naties.