Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Griekenland ×
  • Chios ×

Chios wordt ook wel het geurende eiland genoemd. Dit komt niet alleen door de grote vlaktes met citrusbomen, maar vooral door de mastiekbomen met hun typische harsgeur. Chios is een ideale bestemming voor een rustige zonvakantie op een Grieks eiland waar de tijd even stil heeft gestaan. Het eiland heeft de perfecte mix van zon, cultuur en natuur.

Lees meer

Onze excuses

Wij hebben tijdelijk geen accommodaties die je online kunt boeken met de door jou gekozen filters of bestemming.
Kies een andere filter of neem contact op met één van onze reisadviseurs.

Op vakantie naar Chios

Chios behoort tot de Egeïsche Eilanden en ligt op circa 3 uur en 30 minuten vliegen vanaf Nederland. Het eiland heeft een grillige en ruige kustlijn met prachtige stranden. Het landschap is zeer gevarieerd en groen, gedomineerd door drie bergtoppen. Centraal op het eiland ligt een vruchtbare vlakte met talrijke citrusboomgaarden en op het hele eiland vind je schitterende flora en fauna. 

Chios is een ideale bestemming voor een rustige zonvakantie op een typisch Grieks eiland. Het eiland is vooral populair bij rustzoekers van middelbare leeftijd. De meest toeristische plaatsjes, voor zover ze toeristisch genoemd mogen worden, liggen langs de oostkust. Deze plaatsjes hebben nog altijd een authentiek karakter. Dit merk je bijvoorbeeld aan de traditionele taverna's, waar je kunt genieten van overheerlijke Griekse maaltijden zoals moussaka (ovenschotel met lamsgehakt en aubergine) en dranken. Landinwaarts vind je ook authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan.

Naast prachtige stranden heeft Chios een rijk historisch en cultureel verleden. Het eiland heeft dan ook vele interessante bezienswaardigheden zoals de ommuurde wijk Kastro.

Cultuur Chios

Op Chios doe je verschillende culturele ontdekkingen:

 • Nea Moni is het belangrijkste byzantijnse monument van het eiland. Het monument ligt centraal op Chios en was eeuwenlang het belangrijkste religieuze centrum van het eiland. Het werd in de 19e eeuw herhaaldelijk verwoest, maar is grotendeels gerestaureerd en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
 • Chios-stad, in het oosten van het eiland, biedt tal van culturele bezienswaardigheden, waaronder de 19e eeuwse Tzami-moskee met de prachtige marmeren fontein.
 • Armolia ligt in het zuiden van Chios en is tijdens de 14e en 15e eeuw gesticht. Iets buiten de plaats tref je de ruïnes van een byzantijns kasteel uit 1446. Het kasteel diende als uitkijkpost ter voorkoming van aanvallen vanuit de directe omgeving.

 

Agios Markos, op circa 6 km van Chios-stad, is een witgeverfd klooster gelegen op een rotspunt. Vanaf dit punt heb jeeen prachtig uitzicht over de stad en de zee. In het klooster kun je waardevolle iconen bewonderen. Het klooster wordt bewoond door één monnik, die bij alarmerende situaties de klok moet luiden.

Natuur

Chios biedt ook natuurlijke pracht:

 • Chios is vooral bekend vanwege de mastiekbomen en de geurende hars.
 • Het Kambos-district, circa 6 km van Chios-stad, is het belangrijkste fruitteeltgebied van het eiland. Het is een zeer vruchtbaar gebied met veel citrusplantages.
 • In het noorden van Chios vind je warmwaterbronnen. Deze bronnen zouden een geneeskrachtige werking hebben tegen onder meer artritis en pijnlijke gewrichten.

Vanaf maart is de natuur op Chios op zijn mooist. Op het eiland bloeien dan heerlijk geurende wilde tulpen, cyclamen, gladiolen en prachtige veldbloemen.

Ligging

Chios hoort bij de Egeïsche Archipel, een eilandengroep in de Egeïsche Zee. Tot deze eilandengroep horen verder de eilanden Lesbos, Samos en Ikaria. Het eiland ligt voor de westkust van Turkije en is circa 51 km lang en maximaal 39 km breed. Chios heeft een oppervlakte die iets meer dan de helft is van de provincie Utrecht, circa 830 km².

Bezienswaardigheden Chios

Maak een rondrit over de vruchtbare Kambos-vlakte, centraal op Chios. Rijd over smalle weggetjes langs citrusbomen en geniet van de mooie landhuizen die in deze omgeving staan. Chios-stad biedt tal van culturele bezienswaardigheden, waaronder de 19e eeuwse Tzami, een moskee met een markante minaret (toren van een moskee) en een marmeren fontein. Ook de ommuurde wijk Kastro (citadel, een stervormige versterking van een vestingstad) mag je niet missen. Je vindt er bouwwerken uit de Genuese en Turkse periode, waaronder een 19e eeuwse minaret.

Nea Moni is het belangrijkste byzantijnse monument van het eiland. Het monument ligt centraal op Chios en was eeuwenlang het belangrijkste religieuze centrum van het eiland. Het werd in de 19e eeuw herhaaldelijk verwoest, maar is grotendeels gerestaureerd en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Verrassende Highlights in Chios

In het midden van Chios, boven op een heuvel, ligt het klooster Aghios Minas. Het klooster is gebouwd in de 19e eeuw en heeft prachtige iconen. In het zuiden van Chios liggen de mastiekdorpen. Rond deze dorpen staan talloze mastiekbomen. Het hars van deze bomen wordt gebruikt voor kauwgom, snoepjes en als grondstof voor verzorgingsproducten, zoals tandpasta. Bij de winning van de hars komt de typische geur vrij waar Chios haar naam aan ontleent.

Het meest bijzondere dorp is misschien wel Pirgi, op circa 25 km. Dit middeleeuwse vestingdorp heeft opvallende huizen met geometrische patronen in zwart en wit. Circa 10 km ten westen van Pirgi liggen de ruïnes van de tempel Apollo Fanaios uit de 6e voor Christus.

Praktische Tips voor je vakantie naar Chios

Hoelang is het vliegen naar Chios?

Chios is meestal tussen de 3,5 en 4 uur vliegen.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Chios?

Het tijdverschil tussen Nederland en Chios is 1 uur.

Wat is de route van Nederland naar Chios

De verbinding vanuit Nederland naar Chios is meestal rechtstreeks. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt circa 3 uur en 30 minuten.

Hoe is het openbaar vervoer in Chios?

Chios-stad heeft twee busstations. Eén busstation is voor de blauwe bussen, die binnen Chios-stad en naar plaatsjes net erbuiten rijden. Het andere busstation is voor de groene bussen, die naar de overige plaatsen op het eiland rijden. Je koopt de kaartjes bij het busstation, voordat je instapt.

Vanuit Chios vaart er dagelijks een carferry naar de eilanden Lesbos en Inousses, naar Piraeus op het vasteland van Griekenland en naar de badplaats Cesme in Turkije. In de winter vaart deze carferry minder frequent. Er vaart bovendien regelmatig een carferry naar Samos.Tip: Let op dat in een taxi de meter aan staat of spreek een tarief af voor het vertrek. 's Avonds en 's nachts kan er een toeslag worden berekend. De taxi moet vaak uit Chios-stad komen.