Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
  • Duitsland ×
  • Rheinland-Pfalz ×

Vakantie Rheinland-Pfalz

Wilkommen in Rheinland-Pfalz! In deze gastvrije Duitse wijnstreek maak je kennis met de valleien van de Moezel en de Rijn, de vulkanen van de Eifel en de oneindige bossen van de Westerwald. Ook aan cultuur is geen gebrek: in de steden Trier en Mainz zie je fraaie Romeinse poorten en gebouwen. Maar vergeet vooral niet dat te doen wat zo typisch is voor de streek: genieten van een goed glas wijn!

Lees meer

Op vakantie naar Rheinland-Pfalz

De streek Rheinland-Pfalz ligt in het zuidwesten van Duitsland tegen de Belgische, Franse en Luxemburgse grens. Op nog geen 300 km van Utrecht sta je midden tussen de wijnranken, bosrijke heuvels, kronkelende rivieren en cultuurhistorische steden. 

Rheinland-Pfalz heeft een veelzijdige natuur. In de Vulkaan-Eifel in het noorden van de streek zie je kraters en lavastenen, en in het zuiden, in de Pfalz, lijkt het net alsof je in het Italiaanse Toscane bent beland. Daartussen vind je de valleien van de Moezel en de Rijn, de heuvels van Hunsrück en de bossen van de Westerwald. Wandel of fiets door dit fraaie gebied of maak een boottocht over de Moezel, om daarna neer te strijken in een gezellige ‘Stube’ (eetcafé) of wijnlokaal, waar je geniet van de beste Duitse wijnen die dit gebied produceert! 

Rheinland-Pfalz heeft niet alleen natuurliefhebbers veel te bieden. Ook cultuurminnaars kunnen in steden als Trier en Mainz de historische erfenis van de Romeinen bekijken. De Porta Nigra (stadspoort) van Trier en de Dom van Mainz zullen je overweldigen. Maar ook verspreid door het landschap van Rheinland-Pfalz zie je de rijke geschiedenis van de streek: de vele burchten, kastelen en ruïnes laten je zien welke belangrijke rol de streek ooit gespeeld heeft.

Cultuur Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz heeft een rijk cultuurhistorisch erfgoed:

 • Het ‘Oberes Mittelrheintal’, ofwel de Rijnvallei, ligt tussen Koblenz en Bingen en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ongeveer 40 kastelen en burchten rijzen op langs de oevers. De grootste burcht is de Rheinfelsburcht in St. Goar. Deze kun je bezichtigen.
 • Wil je in de voetsporen van de Romeinen treden? Dan moet je naar de oudste stad van Duitsland: Trier. De stad heeft verschillende Romeinse thermen, een groots amfitheater en de statige Porta Nigra, de poort die in de middeleeuwen zijn definitieve naam van ‘Zwarte Poort’ kreeg, omdat de kalksteen zwart kleurt door verwering en roet.
 • Op een uitgedoofde vulkaan midden in de stad Daun staat het voormalige jachtslot Kurfurstliches Amtshaus. Het jachtslot staat op de resten van een oude burcht.
 • De Dom van Mainz is een kathedraal in het historische centrum van de stad Mainz en gewijd aan St. Maarten. De Romaanse basiliek bestaat uit rode zandsteen en heeft zes torens. In de Dom kun je prachtige kunstschatten bekijken.
 • Het klooster van Maria Laach ligt op een spectaculaire plek aan een kratermeer. Met de bouw van het klooster werd in 1093 begonnen, maar pas voltooid in 1156. Je kunt het klooster in al zijn glorie bezichtigen.
 • Uit de vroegmiddeleeuwse literatuur stamt het Nibelungen-lied. Dit heldenepos speelt zich af in de stad Worms en beschrijft de ondergang van het huis der Bourgondiërs. De componist Richard Wagner liet zich bij het componeren van de opera Der Ring des Nibelungen door de sage van de Nibelungen inspireren. In het Nibelungen Museum in Worms ontrafel je misschien wel het geheim van de legende!

Natuur

In de groene, heuvelachtige omgeving van Rheinland-Pfalz zul je jezelf heerlijk kunnen ontspannen. Het gebied bestaat uit prachtige natuurgebieden:

 • In het gebied waar de Rijn en de Moezel doorheen stromen, wisselen dromerige valleien en groene wijngaarden elkaar af. In Koblenz komen beide rivieren samen bij de ‘Deutscher Eck’, de Duitse Hoek.
 • De Vulkaan-Eifel ligt in het noorden van Rheinland-Pfalz. Hier hebben vulkanen hun sporen achtergelaten. Je ziet woeste kraters, lavaformaties en kratermeren.
 • In het midden van de streek strekt zich het Middengebergte-landschap van de Hunsrück uit. Dit gebied staat bekend om haar gevarieerde wandelroutes, die je kunt maken door een ongerepte natuur met afwisselende landschappen. De hoogste berg in dit gebied is de Erbeskopf van circa 818 m .
 • In het noordoosten van Rheinland-Pfalz ligt de Westerwald. De hoogste top in dit gebied is de Fuchskaute van circa 656 m hoog. De Westerwald bestaat uit oneindig beboste hellingen en wijdse landschappen.
 • De zuidelijke Pfalz-regio staat vol wijnranken en heeft als bijnaam ’het Toscane van Duitsland’. In de streek groeien amandelen, vijgen, citroenen en vele druivensoorten. In dit gebied ligt ook het natuurpark Pfälzerwald, het grootste aangesloten bos van Duitsland.
 • In de hele streek zijn ook diverse wildparken met groot en klein wild, waaronder herten, wildzwijnen, wilde konijnen en marmotten. Zo kun je naar het Wild- und Erlebnispark in Daun, of in het Hochwildschutzpark Hunsrück in Rheinböllen.

Ligging

De deelstaat Rheinland-Pfalz ligt in het zuidwesten van Duitsland. Rheinland-Pfalz grenst aan de deelstaten Nordrhein-Westfalen, Hessen, Saarland en Baden-Wurttemberg. De deelstaat ligt ook op de grens met België, Luxemburg en Frankrijk.

De hoofdstad van Rheinland-Pfalz is Mainz. Rheinland-Pfalz heeft een oppervlakte van circa 19.853 km². Dat is iets kleiner dan de provincie Limburg. In Rheinland-Pfalz wonen ruim 4 miljoen mensen.

Bezienswaardigheden Rheinland-Pfalz

Valkbij de plaats St. Goarshausen vind je de legendarische Lorelei-rots. Volgens de legende zou boven op de rots een nimf met gouden haren met haar gezang de schippers afleiden, waardoor zij tegen de rots aanvoeren. Legende of niet, de Rijn maakt bij de Lorelei-rots een scherpe bocht en is hier met circa 25 m op zijn diepst. Laat je verleiden tot een beklimming van de rots of ervaar zelf wat de Lorelei en de Rijn met je doet tijdens een boottocht!

In een gebied waar alles draait om wijn moet je deze ook zeker proeven! In de gemoedelijke wijnlokalen of bij een wijnboer kun je de frisse witte wijnen of volle rode wijnen proberen.

De prachtige natuur van Rheinland-Pfalz ervaar je het beste tijdens een wandel- of fietstocht. In het hele gebied zijn wandelroutes en fietstochten uitgezet voor jong en oud.

Verrassende Highlights in Rheinland-Pfalz

Elk jaar in augustus kun je het grootste vuurwerkspektakel van Duitsland meemaken: Rhein in Flammen. Circa 75 boten toveren in verschillende vuurwerkshows de Rijn om in een groot lichtfestijn! In Koblenz is deze traditie al meer dan 200 jaar oud!

Ontdek de prachtige natuur van Rheinland-Pfalz per boot! Wat dacht je van een avondrondvaart met muziek en dans op de Moezel, of een boottocht tussen de wijnstadjes Cochem en Oberfell?

Wil je zelf actief het water op? Maak dan eens een kanotocht over de Moezel. Tijdens een (georganiseerde) tocht maak je kennis met het mooie landschap en de gezellige wijndorpjes.

Praktische Tips voor je vakantie naar Rheinland-Pfalz

Wat is het tijdverschil met Nederland van Rheinland-Pfalz?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Rheinland-Pfalz.

Wat is de route van Nederland naar Rheinland-Pfalz

De stad Koblenz in het oosten van Rheinland-Pfalz ligt op circa 330 km van Utrecht. In het zuiden ligt Trier, die je bereikt in circa 350 km. De hoofdstad van Rheinland-Pfalz, Mainz, bereik je na een autorit van circa 390 km.

Vanuit Utrecht rijden er regelmatig treinen naar Trier, Koblenz of Mainz. De treinreis gaat meestal via Keulen. Vanuit Keulen kun je verder met regionale treinen naar diverse plaatsen. De treinreis naar Trier duurt ongeveer 4,5 uur.

Je kunt ook met een georganiseerde busreis naar de bekende regio’s in Rheinland-Pfalz, zoals de Eifel en het Moezelgebied.

Hoe is het openbaar vervoer in Rheinland-Pfalz?

In Rheinland-Pfalz is het openbaar vervoer over het algemeen goed geregeld. In verschillende plaatsen vind je een busstation en soms een treinstation. Vanuit de grote steden zijn er regelmatige bus- en treinverbindingen naar andere plaatsen.

In de toeristische steden als Koblenz en Trier is er speciaal voor toeristen een toeristentrein of -bus, die je langs de bezienswaardigheden rijdt. Een ontspannen manier om een plaats snel te leren kennen!