Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
 • 1e persoon: 1-1-1990
 • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen

Andorra ligt ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje, en is één van de dwergstaatjes van Europa. Hoe klein ook, het heeft prachtige wintersportgebieden waar skiërs en langlaufers volop genieten. De schitterende bergen bieden ook wandelliefhebbers volop mogelijkheden. Cultuurliefhebber? Bewonder de beeldhouwwerken en schilderkunst, en de Romaanse kunst die je terugvindt in de valleien van het land.

Lees meer

Onze excuses

Wij hebben tijdelijk geen accommodaties die je online kunt boeken met de door jou gekozen filters of bestemming.
Kies een andere filter of neem contact op met één van onze reisadviseurs.

Op vakantie naar Andorra

Andorra in de zomer

Een schilderachtige stad vind je in hoofdstad Andorra la Vella, midden in de Pyreneeën. De stad heeft een authentiek centrum met verschillende kerken. Naast alle culturele schatten heb je als winkelliefhebber voldoende keuze. De vele belastingvrije winkels geven je volop mogelijkheden voor een middagje shoppen. Sportartikelen, kleding, zonnebrillen, cd’s en juwelen: wat je maar bedenkt, je kunt het in één van de vele winkels en warenhuizen vinden.

Voor cultuurliefhebbers is hoofdstad Andorra la Vella dé bestemming. Met een authentieke en schilderachtige binnenstad, de Romaanse kerk en het parlementsgebouw heeft deze stad je meer dan genoeg culturele hoogtepunten te bieden.

Door de ligging in de Pyreneeën kun je prachtige wandelingen maken door imposante berggebieden. Het hoogste punt is de Pic de Coma Pedrosa (circa 2946 m) in de westelijke streek Coma Pedrosa in de parochie La Massana.

Als je meer wilt leren van de natuur van het land, dan is een bezoek aan het Informatiecentrum van Casa Rossel de la Cortinana in Ordino. Hier kun je de permanente tentoonstelling ‘2104 m landschap’ bezoeken, dat bestaat uit maquettes en interactieve onderdelen.

De diverse musea laten je verschillende kanten van Andorra zien. Motorliefhebbers gaan naar het Museum van de Tweewielers in Canilo, in het Kunstcentrum van Escaldes-Engordany zie je een miniatuurversie van het land en in het Parfummuseum Fondation Juliá Bonet kunt je je eigen parfum maken.

Ontdek de veelzijdigheid van Andorra!

Andorra in de winter

Tussen Frankrijk en Spanje ligt het ministaatje Andorra, een land vol kunst, cultuur en architectuur. Ook de natuur is prachtig en indrukwekkend: met bergtoppen van circa 2946 m, grote meren en schitterende valleien kijk je je ogen uit. Het land is in zeven parochies verdeeld, waarvan Andorra la Vella, Canillo en Encamp de grootste drie zijn.

De wintersportgebieden bieden circa 280 verschillende skipistes  De gemiddelde hoogte is ongeveer 2200 m. Bind je ski’s of snowboard onder en geniet van een heerlijke vakantie in de sneeuw. Grandvalira ligt in de parochie Encamp, dat tevens de grootste meren van het land heeft. Ook langlaufers maken prachtige tochten. Langlaufgebied La Rabassa biedt maar liefst ongeveer 17 km aan loipes.

Geweldige skigebieden in Andorra zijn:
 • Vallnord
 • Grandvalira
 • La Rabassa

Mooie wintersportplaatsen in deze gebieden zijn:

 • Pas de la Casa
 • Soldeu
 • Canillo
 • Encamp
 • El Tarter

Eten en drinken in Andorra

Door de ligging is het land afhankelijk van de import van producten. Ondanks dat zijn er specialiteiten die je beslist geprobeerd moet hebben. Trinxat (een gerecht van kool, aardappels en spek) en coco masegada (everzwijn) zullen zeker de honger stillen.

De enorm uitgestrekte bosgebieden zorgen voor een zeer gevarieerd aanbod van paddenstoelsoorten. Melkzwammen, morieljes, champignons, nigelle en hanenzwammen klinken de liefhebber als muziek in de oren. Truites de carreroles (een paddenstoelenomelet) zul je in de meeste eethuizen kunnen bestellen.

De koude wintermaanden, dus zeker tijdens jouw wintersport, worden verwarmd met warme chocolade (chocolatada), galette (warme wijn) en muskaatwijn.

Ligging

Andorra ligt tussen Frankrijk en Spanje, in de oostelijke Pyreneeën, in zuidwest-Europa. Rechtstreekse vluchten zijn niet mogelijk, je reist per auto of bus. De afstand vanaf Utrecht bedraagt circa 1300 km, je rijdt in ongeveer 13 uur van Utrecht naar hoofdstad Andorra la Vella.

Het oppervlak bedraagt circa 468 km² (dit is ongeveer 3 keer zo klein als de provincie Utrecht).

De bergen van Andorra worden door drie smalle valleien gescheiden, die in de vorm van een Y samenkomen waar de rivier de Valira de grens met Spanje overgaat.

Praktische Tips voor je vakantie naar Andorra

Hoelang is het vliegen naar Andorra?

Andorra is meestal tussen de 2 en 2,75 uur vliegen.

Wat is de route van Nederland naar Andorra

Vluchten naar Andorra zijn vanuit Nederland niet mogelijk. Je reist per auto of bus, de afstand van Utrecht naar hoofdstad Andorra la Valla bedraagt ongeveer 1300 km. De reis bedraagt ongeveer 13 uur.

Je kunt wel via Barcelona of Toulouse per vliegtuig naar Andorra. De vluchtduur naar Barcelona bedraagt ongeveer 2 uur. Vanuit Barcelona reis je in circa 2 uur en 40 minuten (ongeveer 220 km) naar Andorra la Vella (op ongeveer 225 km). Ook de vlucht naar Toulouse duurt ongeveer 2 uur. De reis naar Andorra bedraagt ongeveer 2 uur en 30 minuten (circa 180 km).

Het wegennet is over het algemeen van goede kwaliteit. Houd je er rekening mee dat in sommige steden, waaronder Andorra la Vella, La Messana en Pas de la Casa, je vrijwel overal moet betalen om te parkeren. Dit wordt streng gecontroleerd!

Op sommige bergwegen kunnen sneeuwkettingen of winterbanden verplicht zijn. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Ondanks dat winterbanden dus niet overal verplicht zijn, wordt het gebruik wel aangeraden. Indien er sprake is van een ongeval tijdens winterse omstandigheden, dan kan dit leiden tot (mede)aansprakelijkheid.

Wat is het tijdverschil met Nederland van Andorra?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Andorra.

Met welke munteenheid betalen ze in Andorra?

Geldzaken zijn als volgt geregeld:

 • De officiële munteenheid is de euro.
 • Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
 • Veel plaatsen hebben een geldautomaat.
 • Banken zijn over het algemeen geopend van maandag tot en vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur en van 15:00 tot 17:00 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden over het algemeen van 09:00 tot 12:00 uur. Postkantoren zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur en van 15:00 tot 17:00 uur. 
 • Het prijsniveau is gelijk of ligt iets lager dan in Nederland.
 • Een fooi van 10 tot 15% is gebruikelijk in eet- en drinkgelegenheden.

Wat is het voltage in Andorra?

De netspanning is over het algemeen 220/240 volt. In principe is een verloopstekker niet noodzakelijk, anders kan deze veelal bij de receptie van jouw accommodatie verkregen worden.

Is het water drinkbaar in Andorra?

Het leidingwater is drinkbaar, maar aangeraden wordt om mineraalwater uit flessen te drinken.

Welke taal spreken ze in Andorra?

De officiële taal is het Catalaans, maar op straat wordt ook Spaans en Frans gesproken.

Hoe is het openbaar vervoer in Andorra?

Tussen de grotere plaatsen rijden bussen. Er is een redelijk netwerk van bussen, de Clipol, die de parochiegemeenten met de belangrijkste steden verbindt. De circa 8 lijnen vertrekken vanuit Andorra la Vella. Denk er om dat de dienstregelingen per seizoen verschillend kunnen zijn.

Wat is de geschiedenis van Andorra?

De soevereiniteit van Andorra was de inzet van de strijd van de geestelijken van Urgell met de graven van Foix in de 13e eeuw. De oplossing was een gezamenlijk bestuur. De Franse machthebber van Foix en de bisschop van La Seu d’Urgell in Catalonië kregen samen de soevereiniteit van het land. Deze oplossing zorgde voor de vorming van het huidige grondgebied.

Dit duurde tot 1607. In dat jaar werden de bisschop van Catalonië en het Franse staatshoofd per bevelschrift tot co-prinsen van het land aangewezen. In 1812-1813 annexeerde het Franse Rijk Andorra, en in 1933 volgde de bezetting van het land. Tussen 1936 en 1940 werd een deel van het Franse leger in Andorra gelegerd om de invloeden van de Spaanse burgeroorlog tegen te houden.

Pas in 1958 sloot Andorra vrede met Duitsland. Dit doordat men het land vergeten was bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919. Formeel waren beide nog in oorlog.

Tot 1993 hadden Frankrijk en Spanje het bestuur over Andorra. Op 14 maart volgde onafhankelijkheid. Het land is nog geen lid van de Europese Unie, maar heeft er wel zeer sterke banden mee. Het betaalmiddel is de euro.