JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van D-reizen.nl.
Het vroegboekseizoen barst los: dit zijn dé reistrends voor 2023 | D-reizen

PERSBERICHT
’s-Hertogenbosch, 24 januari 2023


Het vroegboekseizoen barst los: dit zijn dé reistrends voor 2023


Nederland snakt naar een vakantie. Dat is te zien aan de extreme groei in het aantal vroegboekingen voor 2023 bij Prijsvrij/D-reizen Groep. De reisorganisatie ging op zoek naar de meest in het oog springende reistrends in de vroeg geboekte vakanties voor 2023.

Het vroegboekseizoen start nóg eerder 

In de gemaakte boekingen tot nu toe voor 2023 is te zien dat het tijdstip waarop de Nederlander een vakantie boekt verschuift. Het aantal vroegboekingen bij zowel Prijsvrij als D-reizen is voor de zomervakantie ruim verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en zelfs 4 keer zo hoog als in 2018. “Waar we in voorgaande jaren zagen dat veel klanten pas na nieuwjaar begonnen met het boeken van een vakantie voor hetzelfde jaar, zien we nu dat een groot deel van ons klantenbestand hun vakantie voor 2023 al ruim vóór kerstmis geregeld heeft” Aldus Joep Kelder (Director Online Marketing & Sales van Prijsvrij/D-reizen Groep).

Griekenland populairder dan ooit tevoren

Al jaren staat Spanje met stip op één als het gaat om (vroeg)boekingen voor de zomervakantie. Dit is nog steeds zo in dit vroegboekseizoen, echter is het verschil met Griekenland héél nipt. Nog nooit werd er zo vaak voor de Griekse gastvrijheid gekozen. De top 5 wordt gecomplementeerd door de Canarische Eilanden (dat door de reisbranche als apart land wordt gezien), Turkije en Italië.

In de top 10 meest geboekte bestemmingen voor de zomer van 2023 komen ook landen buiten Europa in zicht. Dit vroegboekseizoen zijn de nieuwkomers de Verenigde Staten, Thailand en Indonesië. Voor de Verenigde Staten gaat het vooral om een stedentrip naar New York, men kan niet wachten om de ‘Big Apple’ met eigen ogen te zien nu de beperkende coronamaatregelen zijn opgeheven. Voor een verre reis buiten Europa richt de Nederlander zich dit vroegboekseizoen vooral op Azië. Met name het Indonesische eiland Bali mag zich verheugen op veel Nederlandse vakantiegangers dit jaar.

Op ontdekking met een stedentrip

Er is een flinke stijging te zien in het aantal stedentrips. Waar het aandeel vroeg geboekte stedentrips voor 2022 nog 8,6% was van alle boekingen, is dit voor 2023 gestegen naar een aandeel van 13,7% van alle vroegboekingen. Er is dus sprake van een flinke stijging in de populariteit van stedentrips waarbij de vakantieganger op ontdekking wil in een leuke stad. Topfavoriet voor een stedentrip in 2023 is zeer opvallend Marrakech, gevolgd door Valencia, Rome, Lissabon en New York.

Vliegen vanaf een regionale luchthaven of Duitsland

Van de boekingen die tot nu toe gemaakt zijn voor 2023 vliegt slechts 33% vanaf Schiphol. Men kiest steeds vaker voor een vakantie met een vlucht vanaf een regionale vertrekluchthaven, zoals Eindhoven en Rotterdam. Uit de vroeg geboekte reizen blijkt tevens dat een vliegvakantie met vertrek vanaf Duitsland in trek is. Bijna 31% van de klanten kiest in het vroegboekseizoen voor een vakantie met vertrek vanaf Düsseldorf, Keulen, Weeze of Münster.

Men hecht veel waarde aan een luxe vakantie

Dat kan de Prijsvrij/D-reizen Groep concluderen aan de hand van de gestegen reissommen. Volgens Joep Kelder is één van de redenen dat men in het nieuwe jaar toe is aan positiviteit. “Onze klanten zoeken iets om zich op te verheugen en dat mag best extra luxe zijn. Veel verre en luxe reizen zijn tijdens de pandemie uitgesteld en nu geldt voor vrijwel de hele wereld groen licht voor een onbezorgde reis. Onze klanten pakken in 2023 groots uit met hun vakanties!” Dat ziet de Prijsvrij/D-reizen Groep terug aan het belang dat men hecht aan een type hotelkamer. Zo zijn het aantal reserveringen voor een hotelkamer met een privé zwembad of een swim-up kamer (met directe toegang tot het zwembad) enorm gestegen.

Al met al kent de gemiddelde reissom voor een vakantie komende zomer een exceptionele groei van 45% ten opzichte van 2022. Ook in vergelijking met de boekingswaarde in 2019 (vóór corona) is er sprake van een verdubbeling. Daarnaast is ook de gemiddelde reissom van stedentrips gegroeid met 12% dat er onder meer voor zorgt dat de groei uitkomt op 17% op de reissom voor alle boekingen tot nu toe voor 2023.Contactpersoon
Joep Kelder – Director Online Marketing & Sales
E-mailadres: marketing@prijsvrij.nl 
Telefoonnummer: 073 6237779