Je zoekt nu op:
2 personen op 1 kamer
  • 1e persoon: 1-1-1990
  • 2e persoon: 1-1-1990
Wijzigen
    • Nederland ×

Vakantie Nederland

(Her)ontdek ons eigen land! Geweldige steden, hotels aan het strand, bungalowparken in de natuur en meer!

Lees meer

Op vakantie naar Nederland

Vraag een buitenlander naar zijn mening over Nederlanders en hij zegt dat Nederland een tolerant land is, waar veel culturen op een klein stukje samenleven. Vraag diezelfde buitenlander naar typisch Nederlandse dingen en hij roept: molens, tulpen en klompen! Hoewel het misschien niet helemaal terecht is, geeft het aan dat Nederland hecht aan tradities en dit graag naar buiten brengt. Iedere streek heeft zijn eigen tradities en feesten. Want Hollandse en oranje gezelligheid staan hoog in het vaandel.

Nederland is een waterrijk land met een kustlijn van circa 400 km met prachtige zandstranden, brede rivieren die nog steeds traag door het laagland gaan, kronkelende beekjes en grote meren. Nederlanders voeren al eeuwen een strijd tegen het water de dijken en de Deltawerken zijn daar een sprekend voorbeeld van. De Nederlanders veroveren ook al eeuwen land op het water, met als belangrijkste voorbeeld de Beemster. De strakke lijnen van deze droogmakerij staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Nederland heeft de natuur ook weer op de kaart gezet. Het land is weliswaar vlak, maar daardoor niet minder boeiend. Het Nederlandse landschap is ordelijk ingedeeld met akkers en weiden die als een lappendeken zijn ingedeeld. In de weilanden staan molens en knotwilgen, die een grote inspiratie zijn geweest voor de Hollandse schilders. Nederland kent veel natuurgebieden, waarvan de bosrijke Veluwe, de kalksteengrotten in Zuid-Limburg en de waterrijke Biesbosch goede voorbeelden zijn. Omdat Nederland zo vlak is, is de natuur perfect te ontdekken op de fiets!

Nederland heeft een lange en roerige geschiedenis. In bijna iedere plaats in Nederland is wel iets van deze geschiedenis terug te vinden. Zo vind je in Drenthe hunebedden uit de prehistorische tijd, zijn er in Nijmegen veel Romeinse opgravingen te vinden en vind je in iedere stad wel een museum die de lokale en landelijke geschiedenis en kunst laat zien.

Ook aan pretparken en dierentuinen is in Nederland geen gebrek. Er zijn volop mogelijkheden voor een gezellig dagje uit. Wat dacht u van de Efteling, Ponypark Slagharen, Sixflags en Duinrell, waar je spectaculaire attracties vindt? Of ga naar één van de dierentuinen en -parken, zoals het Dierenpark in Emmen, de Apenheul in Apeldoorn, Artis in Amsterdam, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam of Safaripark de Beekse Bergen in Beekbergen.

Waarom zou je naar het buitenland op vakantie gaan, als er nog zoveel te ontdekken is in eigen land? Zo is Nederland ideaal voor bijvoorbeeld een kampeervakantie en een autovakantie.

Eten en drinken in Nederland

Nederlanders leven steeds Bourgondischer. Ze gaan regelmatig uit eten en hebben een grote culinaire belangstelling. Op mooie dagen strijken ze massaal neer op een terrasje met een biertje of een goed glas wijn.

In Nederland zijn er regelmatig culinaire feesten, zoals aspergefeesten, haring- en bierfeesten, mosselfeesten en fruitfeesten. Verschillende steden organiseren ieder jaar ook culinaire evenementen waarbij verschillende restaurants een kijkje in de keuken geven. Je kunt de heerlijkste hapjes proeven en nippen aan de lekkerste drankjes!

Typische Hollandse gerechten zijn stamppot (gemaakt van verschillende groentesoorten, zoals andijvie, boerenkool en zuurkool), erwtensoep (met roggenbrood!) en pannenkoeken.

Ligging

Nederland ligt in West-Europa tussen Duitsland (oostkant) en België (zuiden). In het westen en noorden grenst Nederland aan de Noordzee. Nederland heeft een oppervlakte van circa 41.528 km².

Bezienswaardigheden Nederland

Wie Nederland wil zien, kan natuurlijk niet om de hoofdstad Amsterdam heen! Maak een rondvaart door de Amsterdamse grachten, ga kunst kijken in één van de musea op het Museumplein, bewonder het Nationaal Monument op de Dam en vergeet niet te winkelen in de Kalverstraat, P.C. Hooftstraat of op de Albert Cuyp. Ontsnap aan de stadse drukte in het rustige Begijnhof of het Vondelpark!

De bollenvelden spelen een belangrijke rol in het westen van Nederland. Wie alle bloemenpracht uitgebreid wil bewonderen, gaat naar de Keukenhof in Lisse. De Keukenhof is in 1949 ingericht als uitstaltuin voor bollenkwekers. Tegenwoordig bloeien er op het terrein jaarlijks van eind maart tot eind mei ongeveer 6 miljoen bloemen. Je ziet er hyacinten, narcissen en natuurlijk tulpen. Wie nog meer bloeiende bollenvelden wil zien, maakt een autorit door de Bollenstreek, een circa 30 km lange strook tussen Haarlem en Leiden.

Na de Watersnoodramp in 1953 bond Nederland grootschalig de strijd aan tegen het water. Dit resulteerde in de Deltawerken, waarbij dijken werden aangelegd, waterkeringen werden gemaakt en zeegaten werden afgesloten. Het knapste staaltje techniek uit de Deltawerken is beslist de Oosterscheldekering. Op een voormalig werkeiland van de Oosterscheldekering kun je tegenwoordig het werkeiland Neeltje Jans bezoeken. Hier leer je alles over de geschiedenis van de Deltawerken en van de werking van de Oosterscheldekering. Je kunt de dam van binnen bekijken en één van de pijlers beklimmen. Als echte Nederlander moet je de Oosterscheldekering minstens één keer gezien hebben!

Verrassende Highlights in Nederland

Bezoek eens het compacte centrum van de stad Utrecht. Beklim de beroemde Domtoren, ga winkelen in Hoog Catherijne en verwen uzelf met een drankje op één van de terrassen bij de werfkelders van de Oudegracht. Het Catherijneconvent in een voormalig klooster uit 1529 wint keer op keer museumprijzen. Erg leuk voor kinderen zijn het Museum van Speelklok tot Pierement en het Nederlandse Spoorwegmuseum. Of bezichtig het Rietveld Schröder-huis, dat is ontworpen en ingericht door Gerrit Rietveld en te boek staat als een monument voor Modernisme.

Rotterdam heeft bij veel mensen het imago van een grijze stad met veel industrie. Dit is niet terecht, want Rotterdam is een moderne stad, waar van alles te zien en te beleven is. Je kunt er eindeloos winkelen in de Koopgoot, de beroemde kubuswoningen bekijken of slenteren door het oude stadsdeel Delfshaven of het fraaie Arboretum (prachtige bomen- en plantentuin). Natuurlijk mag een havenrondvaart tijdens je bezoek aan Rotterdam niet ontbreken.

Je gaat toch niet eilandhoppen in Griekenland, voordat je de Waddeneilanden en de Waddenzee ontdekt hebt? Ieder eiland heeft zijn unieke kenmerken die je allemaal kunt ontdekken door te eilandhoppen in eigen land! Op de Waddeneilanden kom je pas echt tot rust in de natuur te midden van schapen en zeehonden. Op sommige eilanden is het ook toegestaan om je auto mee te nemen. 

Praktische Tips voor je vakantie naar Nederland

Wat is het tijdverschil met Nederland van Nederland?

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Nederland.

Met welke munteenheid betalen ze in Nederland?

Geldzaken zijn in Nederland als volgt geregeld:

  • De munteenheid in Nederland is de euro.
  • Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
  • Veel plaatsen hebben een geldautomaat.
  • De openingstijden van postkantoren verschilt per plaats. Raadpleeg de lokale openingstijden. Voor de grote postkantoren kun je globaal de volgende openingstijden aanhouden: maandag van 10:00 uur tot 18:00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 18:00 en zaterdag van 10:00 uur tot 12.30 uur.
  • Voor banken gelden grofweg de volgende openingstijden. Maandag van 13:00 uur tot 17:00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 9:00 – 17:00 uur. Ook hier geldt dat je de lokale openingstijden moet raadplegen.
  • Als je een fooi wilt geven, dan is een percentage tussen de 5 en 10% gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden.

Wat is het voltage in Nederland?

De netspanning is 220 volt.

Is het water drinkbaar in Nederland?

Het leidingwater in Nederland is drinkbaar.

Welke taal spreken ze in Nederland?

De officiële taal in Nederland is het Nederlands. In Friesland wordt naast Nederlands ook Fries gesproken, de enige andere officiële taal in Nederland. Daarnaast worden in Nederland diverse dialecten van het Nederlands gesproken.

Hoe is het openbaar vervoer in Nederland?

Het openbaar-vervoersnetwerk in Nederland is uitstekend. Je kunt gebruikmaken van de trein en streekbussen. In grote steden rijdt vaak een tram en er rijden stadsbussen. Rotterdam en Amsterdam hebben een metronetwerk.Tip: Arnhem, de hoofdstad van Gelderland, heeft als enige stad in Nederland een uitgebreid trolleynetwerk. Voordeel van dit vervoerstype is het ontbreken van uitlaatgassen!

Wat is de geschiedenis van Nederland?

Nederland heeft een lange geschiedenis. Al in de Jonge Steentijd werd Nederland bewoond door de hunebedbouwers. Rond 600 voor Christus vestigden de Germanen en Kelten zich in de Lage Landen. Zij werden vanuit het zuiden verdrongen door de Romeinen, die weinig belangstelling hadden voor Noord-Nederland. Omstreeks 50 na Christus werd de Rijn tot de noordgrens van het Romeinse Rijk verklaard. In diverse plaatsen langs de Oude Rijn vind je nog overblijfselen uit de prehistorische en Romeinse tijd.

Aan het einde van de 4e eeuw verlieten de Romeinen de Lage Landen en werd hun plaats ingenomen door de Friezen, Franken en Saksen. De belangrijkste handelsnederzetting in het noorden was Dorestad op de plaats waar nu Wijk bij Duurstede ligt. Rond 700 breidden de Franken hun terrein uit, zij verspreidden het christendom onder leiding van Karel de Grote. Een belangrijke persoon in deze verspreiding was de Brit Bonifatius, die in 754 bij Dokkum wordt vermoord door plunderaars. In 925 vielen de Lage Landen onder het Duitse Rijk.

In de 13e eeuw kwamen de steden op. Zij speelden een belangrijke economische rol. Hoewel de Lage Landen onder het gezag van de Duitse koning vielen, maakten de lokale edelen de dienst uit. In het noorden hadden de graven van Holland de macht. Zij verloren de macht in de 14e eeuw aan het Beierse Huis. Dit was het begin van de raadselachtige Hoekse en Kabeljauwse Twisten die anderhalve eeuw zorgden voor verdeeldheid tussen de edelen en de steden.

In de 15e eeuw kwam de lakenindustrie in Leiden en ’s-Hertogenbosch tot bloei. Holland en Zeeland kwamen onder het Habsburgse Huis te vallen. In 1517 maakt Luther zijn 95 stellingen bekend, het protestantisme drong ook door in Nederland. In de tweede helft van de 16e eeuw kwamen de noordelijke Nederlanden in opstand tegen de Spanjaarden die het Habsburgse Huis vertegenwoordigden, het begin van de Tachtigjarige Oorlog die eindigde in 1648 met de Vrede van Münster.

Aan het einde van de 16e eeuw kreeg het Calvinisme voet aan de grond als protest tegen de katholieke Spaanse overheersing. Fanatieke calvinisten ontdeden de katholieke kerken hier en daar met grof geweld van hun beelden en andere kunst tijdens de Beeldenstorm in 1566.

Aan het begin van de 17e eeuw breidden de noordelijke Nederlanden de handel wereldwijd uit. Gebieden als China, Oost-Indië, Noord- en Zuid-Amerika werden opgenomen in de Hollandse handelsroutes. De koopvaardijvloot van de Republiek werd de grootste ter wereld. In 1602 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht, die de handel met Azië beheerste. De in 1621 opgerichte West-Indische Compagnie richtte zich op de Nieuwe Wereld en de slavenhandel.

De 17e eeuw, beter bekend als Gouden Eeuw, betekende in de noordelijke Nederlanden een periode van enorme bloei op het gebied van handel, kunst en wetenschap. De handelsvloot zorgde voor grote welvaart en Amsterdam werd het financiële centrum van de wereld.

Na de dood van de kinderloos gebleven stadhouder Willem III in 1702 speelde de Republiek geen grote rol meer in Europa. Aan het einde van de 18e eeuw ontstond er een strijd tussen de Oranjegezinden en de Patriotten, de republikeinse politici. Het was een strijd met weinig wapengekletter. De Patriotten - de ‘Bataven’ - stichtten in 1795 de Bataafse Republiek (Nederland was al twee eeuwen een republiek). De Fransen, onder leiding van Napoleon, rukten vanuit het zuiden op. Lodewijk Napoleon werd de eerste koning van Nederland. In 1813 keerde erfprins Willem terug naar Nederland en werd hij ingehuldigd als Soeverein Vorst Willem I. In 1815 eiste hij ook het huidige België op en riep hij zichzelf uit tot Koning der Nederlanden. In 1839 werden de grenzen van het huidige Nederland vastgesteld.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal waardoor het land de eerste jaren van de 20ste eeuw ongeschonden doorkwam. De jaren ‘30 stonden echter in het teken van een grote economis